Pemakanan

5 Cara Memasak Kerang yang Sihat dan Betul

Kerang atau cangkang kapak termasuk dalam barisan makanan laut yang mempunyai banyak peminat. Selain sedap, makanan laut ini juga mengandungi banyak nutrien. Bermula dari menyokong fungsi saraf hingga menjaga kesihatan jantung. Untuk menjaga pemakanan kerang, anda juga perlu memperhatikan cara memasaknya. Jadi, bagaimana memasak kerang kapak dengan cara yang sihat?

Cara memasak kerang yang betul dan sihat

Kerang memberikan pelbagai nutrien bermanfaat untuk tubuh. Namun, tidak semua nutrien dari kerang jenis ini dapat dimaksimumkan.

Jumlah nutrien bergantung kepada keadaan dan cara memasak kerang. Jangan risau, anda boleh mengikuti beberapa petua untuk memasak kerang kapak di bawah.

1. Pilih kerang segar

Sumber: Rujukan

Sebelum mempelajari cara memasak kerang kapak dengan betul, anda mesti terlebih dahulu memahami cara memilih kerang yang masih kaya dengan nutrien.

Di pasar, anda biasanya akan menemui kerang yang lengkap dengan cangkangnya yang diletakkan di dalam bekas berisi air. Jenis ini juga dikenali sebagai kerang basah.

Sebahagiannya dipisahkan dari cengkerang dan disimpan dalam plastik kedap udara. Orang ramai mengenalinya sebagai kerang kering.

Memilih kerang yang tinggi nutriennya sama dengan memilih sayur-sayuran. Semakin segar keadaannya, semakin banyak kandungan nutriennya.

Jadi, untuk mendapatkan pemakanan maksimum, bukan sahaja kaedah memasaknya betul, tetapi kerang yang dipilih juga harus segar.

Kerang segar biasanya terdapat pada yang basah. Namun, anda mesti berhati-hati ketika membelinya di pasaran. Pilih kerang yang cengkerang tidak rosak.

Pastikan juga dagingnya putih bersih lengkap dengan bahagian oren terang yang kecil.

Sekiranya anda menyentuh daging, sedikit air akan keluar. Selain itu, dagingnya lembut tetapi tidak terlalu lembek. Apabila anda menciumnya, ia juga berbau amis seperti makanan laut mentah lain, bukan bau busuk.

Sangat baik untuk membeli kerang yang dibungkus. Namun, pastikan keadaan bungkus plastik, warna daging, dan tarikh luput dalam keadaan baik.

Sama ada kerang basah atau kering, lebih baik menyimpannya di dalam peti sejuk agar sentiasa segar.

2. Bersihkan kerang dengan betul

Sumber: Pasar Makanan Laut Mannetas

Memberi perhatian kepada kebersihan kerang adalah salah satu cara memasak yang betul dan sihat. Tujuannya, untuk membuang pasir, kotoran, membran, dan bahagian lain yang tidak perlu dimakan.

Caranya, anda hanya rendam kerang di dalam bekas air dan goncangkan bekas tersebut untuk membuang pasir yang terperangkap.

Kemudian buka cengkerang dan keluarkan bahagian yang tidak diperlukan sehingga tinggal daging putih sahaja. Bilas dengan air yang mengalir hingga bersih.

Bukan hanya menghilangkan kotoran, mencuci kerang dengan betul dapat menghilangkan sebahagian garam yang terkandung.

3. Pilihan cara memasak kerang

Sumber: Keputusan yang Baik

Terdapat banyak cara untuk memasak kerang untuk menjadikannya makanan yang enak dan berkhasiat. Yang paling disyorkan adalah rebus, panggang, dan tumis.

Mendidih dapat menjadikan daging kerang dimasak dengan sempurna, sehingga daging akan terasa kenyal dan kenyang.

Memanggang dan menumis, boleh memasak bahagian luar daging. Ini akan menjadikan tekstur daging lembut. Ketiga-tiga cara ini dapat mengurangkan penggunaan minyak masak.

Namun, tidak mengapa jika kerang digoreng? Tidak mengapa, tetapi gunakan minyak yang lebih sihat, seperti minyak zaitun pada api sederhana dan dalam jumlah yang mencukupi.

4. Perhatikan ramuan atau rempah yang anda gunakan

Sumber: Gourmet Dalam Talian

Salah satu cara memasak kerang yang perlu dipertimbangkan adalah penggunaan ramuan dan rempah.

Cangkang kapak yang hidup di laut mempunyai kandungan garam yang tinggi. Untuk mengelakkan pengambilan garam secara berlebihan, anda perlu mencuci kerang sambil mengehadkan penggunaan garam semasa memasaknya.

Sebagai gantinya, anda boleh menambah pelbagai rempah. Bermula dari lada, lilin, bawang, atau bawang putih untuk menambah kelazatan dan aroma hidangan.

5. Hidangkan dengan sayur atau kacang tambahan

Sumber: Raikan Mag

Cara sihat terakhir untuk memasak kerang adalah dengan menambahkan sayur-sayuran atau kacang. Anda boleh menambah buncis, wortel, kacang polong, tomato, cendawan, brokoli, atau paprika.

Selain mencantikkan masakan anda, nutrien dari makanan akan menjadi lebih banyak.