Diabetes

Adakah Susu Baik untuk Diabetes? |

Diabetes boleh meningkatkan risiko patah tulang dan osteoporosis seseorang. Atas sebab ini, makanan kaya kalsium seperti susu sangat diperlukan oleh penghidap diabetes mellitus untuk menjaga tulang kuat dan melindungi mereka dari osteoporosis. Walau bagaimanapun, susu tidak hanya mengandungi kalsium. Komponen lain yang terdapat dalam susu boleh mempengaruhi keadaan kesihatan pesakit diabetes. Oleh itu, bolehkah susu dimakan untuk pesakit diabetes?

Manfaat dan bahaya susu bagi pesakit diabetes

Menurut Institut Artritis dan Muskuloskeletal Nasional, orang yang menghidap diabetes, terutama diabetes jenis 1, cenderung mempunyai kepadatan tulang yang rendah. Keadaan ini dikaitkan dengan ketidakupayaan badan untuk menghasilkan insulin.

Selain itu, penghidap diabetes juga mempunyai risiko patah tulang yang tinggi. Ini kerana penghidap diabetes umumnya mempunyai masalah penglihatan dan kerosakan saraf yang meningkatkan risiko jatuh dan patah tulang. Selain itu, gaya hidup tidak sihat yang menyebabkan diabetes jenis 2 juga boleh mengganggu kesihatan tulang.

Oleh itu, pengambilan susu yang tinggi kalsium dapat membantu pesakit diabetes untuk menjaga tulang mereka kuat.

Apakah kesan gula dalam susu?

Selain mengandungi kalsium, susu juga kaya dengan protein, lemak, dan karbohidrat pada masa yang sama. Karbohidrat dalam susu yang mempengaruhi gula darah adalah laktosa. Laktosa adalah gula semula jadi yang menjadikan susu terasa manis. Kandungan laktosa dalam susu boleh mencapai 40% daripada jumlah kalori yang terdapat dalam susu.

Tubuh anda mempunyai enzim yang disebut laktase yang mengubah laktosa menjadi glukosa dan galaktosa. Walau bagaimanapun, proses menukar laktosa menjadi glukosa mengambil masa lebih lama daripada jenis karbohidrat lain. Oleh itu, susu dikelaskan sebagai mempunyai indeks glisemik rendah (GI), iaitu sekitar 39.

Ini bermakna gula darah akan mengambil masa lebih lama untuk meningkat apabila anda mengambil susu berbanding sumber karbohidrat lain yang mempunyai nilai GI yang lebih tinggi.

Walaupun begitu, Persatuan Diabetes Amerika masih menasihati pesakit diabetes untuk mengatur pengambilan karbohidrat harian mereka untuk mengawal kadar gula dalam darah. Ini menjadikan pengambilan susu untuk diabetes harus dibatasi.

Pengambilan karbohidrat harian yang disyorkan untuk pesakit kencing manis adalah 15-30 gram dalam satu hidangan. Nah, dalam satu gelas susu mengandungi sekurang-kurangnya 12 gram karbohidrat. Ini bersamaan dengan keperluan karbohidrat dalam satu hidangan.

Sekiranya anda ingin terus minum susu, sesuaikan bahagian karbohidrat anda dalam satu hidangan.

Apakah had pengambilan karbohidrat yang ideal setiap hari?

Menentukan jenis susu yang sesuai untuk diabetes

Memilih jenis susu tertentu juga dapat dilakukan agar pesakit diabetes masih dapat memperoleh manfaat kalsium dari susu tanpa perlu risau susu dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Susu yang tinggi karbohidrat, gula, dan lemak adalah jenis susu yang perlu dielakkan. Walau bagaimanapun, jenis susu terbaik untuk pesakit kencing manis adalah susu badam atau susu biji rami.

Kedua-dua susu badam dan biji rami mempunyai kandungan karbohidrat rendah (kira-kira 1-2 gram dalam satu gelas susu). Ini menjadikan kedua-dua jenis susu tidak akan membuat kadar gula dalam darah melonjak secepat yang anda minum susu lembu. Lebih-lebih lagi, banyak produk susu badam mempunyai kandungan kalsium yang lebih tinggi.

Menggantikan susu lembu dengan susu badam atau susu biji rami malah disyorkan untuk pesakit diabetes yang perlu mengurangkan pengambilan karbohidrat lebih banyak.

Sementara itu, susu rendah lemak baik untuk pesakit kencing manis yang perlu menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, susu rendah atau tanpa lemak masih mempunyai kandungan karbohidrat tinggi yang sama dengan susu lembu biasa.

Pengambilan susu rendah lemak masih boleh mempengaruhi peningkatan kadar gula dalam darah. Sekiranya anda ingin mengambil susu rendah lemak, anda masih perlu menyesuaikan bahagiannya dengan keperluan pengambilan karbohidrat untuk diabetes.

Susu mempunyai manfaat untuk menjaga kesihatan tulang pada penderita diabetes, tetapi Anda tidak boleh mengambilnya secara sembarangan. Anda perlu mengatur berapa banyak susu yang boleh anda minum atau beralih menggunakan jenis susu tertentu.

Di samping itu, apa sahaja jenis susu yang anda ambil, anda tidak boleh membeli susu secara sembarangan. Anda masih perlu berhati-hati melihat label pembungkusan sama ada susu mengandungi gula tambahan atau tidak.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌