Pemakanan

9 Bahaya Memakan Makanan Goreng Tanpa disedari |

Makanan yang digoreng mungkin tidak akan dikosongkan oleh peminat. Rasa gurih dan tekstur rangup menjadikan banyak orang ketagih dengan makanan yang satu ini. Namun, anda harus tahu bahawa ada risiko sekiranya kita sering makan makanan bergoreng. Apa-apa, ya?

Bahaya makan makanan goreng terlalu kerap untuk kesihatan

Sebelum anda menjadi lebih tergoda dan makan makanan goreng dalam kuantiti yang banyak, pertimbangkan terlebih dahulu pelbagai kesan buruk di sebalik makanan ini. Lihat senarai di bawah.

1. Kualiti minyak tidak selalu baik

Tidak semua makanan goreng selalu dimasak dengan minyak baru atau yang belum pernah digunakan sebelumnya. Tanpa menyedarinya, anda mungkin pernah atau sering makan makanan goreng dengan minyak masak terpakai yang telah digunakan berulang kali.

Setiap jenis minyak masak mempunyai suhu maksimum yang menjadikannya asap ketika dipanaskan ( titik asap ). Minyak masak yang telah dilalui berkali-kali titik asap ia mempunyai ciri khas, iaitu warnanya coklat kehitaman.

2. Minyak yang rosak dapat membentuk radikal bebas

Apabila sudah sampai titik asap , kualiti minyak biasanya rosak sehingga makanan goreng tidak lagi baik untuk anda makan. Semakin kerap minyak digunakan, semakin mudah menguap dan menjadi rosak.

Bukan hanya itu, minyak juga dapat mengalami pengoksidaan dan membentuk sisa bahan yang disebut radikal bebas. Radikal bebas dapat merosakkan sel tubuh dan meningkatkan risiko sejumlah penyakit kronik seperti penyakit jantung, strok, dan barah.

3. Tingkatkan pengambilan lemak trans anda

Terdapat dua jenis lemak trans. Pertama, lemak trans yang terdapat secara semula jadi terdapat dalam makanan dalam jumlah kecil, seperti daging dan produk tenusu. Kedua, lemak trans dibuat dari lemak tepu ketika makanan dimasak pada suhu tinggi.

Proses ini akan mengubah struktur kimia lemak yang menjadikannya lebih sukar untuk dicerna. Akibatnya, pelbagai kesan buruk timbul kerana kandungan lemak trans, seperti peningkatan risiko penyakit jantung, barah, diabetes mellitus tipe 2, dan kegemukan.

Walaupun begitu, bahayanya biasanya berkaitan dengan lemak trans yang anda dapat dari makan makanan goreng dan bukan makanan semula jadi. Setakat ini, tidak ada bukti bahawa lemak trans dalam makanan boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan.

4. Tingkatkan pengambilan lemak secara drastik

Rasa sedap makanan goreng yang anda makan biasanya berasal dari tepung perasa yang digunakan. Namun, tahukah anda bahawa tepung dapat menyumbang sejumlah besar lemak kepada makanan goreng?

Tepung adalah penyerap minyak sehingga makanan goreng berkanji cenderung mengandung banyak lemak. Minyak dan lemak bukan musuh badan. Walau bagaimanapun, dalam jumlah besar, kedua-duanya dapat meningkatkan risiko penyakit.

5. Meningkatkan tahap kolesterol

Pengambilan makanan goreng yang berlebihan dapat meningkatkan kadar kolesterol, terutama lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) yang merupakan kolesterol jahat. Selain itu, lemak tepu juga menurunkan kolesterol baik yang disebut lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL).

Peningkatan kadar kolesterol adalah penyebab penyakit kolesterol tinggi. Jika dibiarkan, kolesterol dapat membentuk plak di arteri, meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan serangan jantung.

Inilah muslihat pintar untuk mengakali makanan goreng agar lebih sihat

6. Meningkatkan risiko diabetes

Ternyata bukan hanya pengambilan makanan manis yang boleh menyebabkan diabetes. Menurut kajian yang diterbitkan pada Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika , makan 4-6 hidangan makanan goreng dapat meningkatkan risiko diabetes sebanyak 39 peratus.

Satu lagi kajian oleh Harvard School of Public Health juga menunjukkan hasil yang serupa. Pengambilan makanan goreng seminggu sekali dapat meningkatkan risiko diabetes mellitus jenis 2 dan penyakit jantung. Risiko ini meningkat dengan jumlah makanan goreng yang dimakan.

7. Menyebabkan kegemukan dan kegemukan

Makanan goreng mengandungi lebih banyak kalori daripada makanan yang disediakan dengan cara lain. Oleh itu, pengambilan kalori yang masuk ke dalam badan anda juga akan meningkat sehingga anda cenderung menambah berat badan.

Kandungan lemak trans dalam makanan goreng juga boleh mempengaruhi kerja hormon dan selera makan yang mengawal selera makan. Inilah sebabnya mengapa kebanyakan orang jarang merasa kenyang setelah makan makanan goreng dan sebaliknya ingin makan lebih banyak.

8. Meningkatkan risiko penyakit jantung

Salah satu bahaya terbesar memakan makanan goreng adalah kemunculan penyakit jantung. Kolesterol darah tinggi, hipertensi, dan penyempitan saluran darah adalah faktor yang meningkatkan risiko.

Ini dibincangkan dalam kajian di jurnal Peredaran: Kegagalan Jantung . Para penyelidik mendapati bahawa risiko kegagalan jantung pada wanita yang makan satu atau lebih porsi ikan goreng setiap minggu meningkat sebanyak 48 peratus.

9. Meningkatkan risiko barah

Proses memasak makanan pada suhu tinggi seperti menggoreng dapat membentuk bahan kimia yang disebut acrylamide. Bahan ini berasal dari reaksi kimia antara gula dan asid amino yang disebut asparagine.

Kandungan akrilamida yang tinggi biasanya terdapat pada makanan yang digoreng dalam tepung. Kajian di Jurnal Kanser Antarabangsa didapati bahawa bahan ini boleh meningkatkan risiko barah.

Makanan goreng tidak dapat dipisahkan dari kehidupan seharian. Walaupun sedap dan membuat mengumpul , ingatlah bahawa hobi makan makanan goreng menjadikan anda lebih berisiko menghidap pelbagai penyakit kronik yang telah disebutkan di atas.

Adalah sukar untuk mengelakkan makanan yang satu ini. Walau bagaimanapun, anda boleh memulakan dengan langkah-langkah kecil seperti mengurangkan pengambilan makanan goreng menjadi tidak lebih dari satu hidangan seminggu.