Corak Tidur Sihat

4 Khasiat Minum Air Sebelum Tidur Yang Anda Tidak Perlu Lupa •

Sebilangan besar orang hanya minum air ketika mereka merasa dahaga. Sebenarnya, dalam sehari anda perlu minum sekurang-kurangnya 8 gelas air, dan lebih-lebih lagi jika anda melakukan aktiviti berat atau berada di bawah sinar matahari untuk waktu yang lama. Walaupun anda boleh minum pada bila-bila masa, ternyata pakar kesihatan mengesyorkan minum air sebelum tidur kerana memberikan banyak manfaat kesihatan. Apa faedahnya, ya?

Kebaikan minum air sebelum tidur

Air adalah komposisi yang membentuk sebahagian besar badan. Oleh itu, jangan terkejut jika anda selalu mendengar cadangan untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari atau mengikut keperluan.

Tetapi hari ini, banyak orang masih belum melaksanakan cadangan ini. Sebilangan besar dari mereka hanya menggunakan air ketika mereka merasa dahaga, walaupun tubuh juga memerlukan cairan walaupun anda tidak merasa dahaga.

Agar tubuh anda lebih sihat dan lebih baik, anda boleh membiasakan diri dengan mengonsumsi air sebelum tidur, kerana kebiasaan ini mempunyai manfaat kesihatan yang baik.

Mari kita bincangkan satu demi satu faedah yang anda dapat jika minum air sebelum tidur.

1. Memenuhi keperluan cecair dalam satu hari

Sekiranya anda tidak minum cukup pada waktu siang, maka membiasakan diri dengan minum air sebelum tidur dapat membantu tubuh mengekalkan status cairannya.

Lebih-lebih lagi, selama 7-8 jam anda tidur pada waktu malam, badan tidak akan mendapat cecair. Jadi, untuk mengelakkan tubuh anda mengalami keadaan kekurangan cecair atau dehidrasi, maka anda boleh memanfaatkan malam sebelum tidur untuk minum satu hingga dua gelas air.

2. Membantu menurunkan berat badan

Bagi anda yang berdiet, anda boleh membiasakan diri dengan tabiat ini untuk menjadikan diet anda lebih berjaya. Sebabnya, kelaparan sering muncul pada waktu malam menjelang waktu tidur.

Minum air sebelum tidur akan mengelakkan anda memakan atau mengunyah makanan yang tidak sihat dan akhirnya menjadikan anda bertambah berat badan.

3. Membantu membersihkan badan

Manfaat minum air sebelum tidur bukan hanya membuat keperluan cairan tubuh anda dipenuhi, tetapi juga mencegah anda dari gejala sembelit atau masalah pencernaan lain.

Sebabnya, usus memerlukan air untuk membentuk najis agar lebih lembut dan lebih mudah keluar dari badan. Sekiranya badan mengalami dehidrasi, tekstur najis menjadi lebih sukar dan sukar dilalui dubur. Keadaan ini menyebabkan anda mengalami sembelit.

4. Mencegah sakit kepala

Sekiranya anda tidak minum sebelum tidur, keesokan harinya anda mungkin akan bangun kerana haus. Selain itu, kekurangan cairan tubuh, dapat membuat kepala anda sakit ketika anda bangun.

Untuk mengelakkan sakit kepala pada waktu pagi, anda boleh bergantung pada faedah minum air sebelum tidur. Pastikan pengambilan cecair meningkat dan kemungkinan besar akan mengelakkan anda sakit kepala.

Petua minum air sebelum tidur agar tidak mengganggu tidur

Terdapat banyak faedah minum air sebelum tidur, bukan? Sekiranya anda tersasar, cubalah membiasakannya. Namun, jangan mengambil langkah yang salah dalam melaksanakannya.

Minum air sebelum tidur, tidak bermaksud anda sebenarnya minum 1-2 gelas sebelum tidur. Namun, luangkan masa untuk minum 1-2 gelas air pada waktu malam.

Minum air sebelum tidur, boleh membuat anda kencing berulang-alik di bilik mandi (nokturia). Pada akhirnya, ini boleh mengganggu tidur nyenyak anda.

Sebenarnya, bertemu cecair badan sebelum tidur bukan hanya air. Anda boleh menikmati segelas susu suam atau secawan teh herba, seperti teh chamomile yang membantu anda tidur lena.

Walau bagaimanapun, jangan sesekali minum kopi, minuman bersoda, atau alkohol sebelum tidur. Walaupun ia membantu memenuhi cairan tubuh, minuman jenis ini tidak sesuai untuk anda nikmati pada waktu malam.

Kandungan kafein dalam kopi dan minuman ringan dapat membuat anda terjaga, menyukarkan anda untuk tidur. Sementara itu, alkohol adalah diuretik, yang bermaksud ia boleh membuat anda berulang-alik ke bilik mandi untuk membuang air kecil. Bukan hanya letih, anda juga akan berasa dahaga di tengah malam kerana ini.