Kesihatan

5 Punca Mengelupas Kulit Muka Yang Perlu Anda Ketahui

Pernahkah anda merasakan wajah anda terlalu kering untuk mengelupas? Keadaan ini sebenarnya disebabkan oleh pelbagai faktor, mulai dari penggunaan produk kecantikan hingga keadaan perubatan tertentu. Mengetahui penyebabnya membolehkan anda mencari rawatan yang tepat untuk mengatasi masalah ini.

Pelbagai penyebab mengelupas kulit wajah

Seperti yang dilaporkan oleh Klinik Cleveland , kulit wajah yang mengelupas biasanya ditandakan wajah terasa kering dan mula menunjukkan warna kemerahan. Gejala ini kemudian boleh berubah menjadi gatal, kerengsaan, dan akhirnya mulai kelihatan mengelupas.

Keadaan ini boleh berlaku semasa anda dalam proses penyembuhan penyakit. Namun, ini mungkin disebabkan oleh beberapa sebab lain yang perlu anda perhatikan.

1. Kulit muka kering

Salah satu sebab yang paling biasa mengapa kulit anda mengelupas terlalu kering.

Sekiranya anda merasakan kulit anda kering, biasanya sel-sel kulit tidak akan saling menempel dan mula mengelupas. Kekurangan kelembapan pada wajah boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

  • Iklim kering
  • Cuaca terlalu sejuk
  • Produk penjagaan kulit yang merengsakan kulit
  • Sebatian klorin di kolam renang

Oleh itu, ketika anda berada di kawasan sejuk, kulit akan cenderung kering lebih cepat. Sebenarnya, ini juga boleh berlaku semasa anda bekerja seharian di pejabat dan keadaan penyaman udara terlalu sejuk.

2. Selaran matahari yang kerap

Sumber: Kesihatan Lelaki

Bukan hanya kulit kering, kulit wajah yang mengelupas juga boleh disebabkan oleh selaran matahari.

Selaran matahari adalah keadaan ketika kulit terbakar sinar matahari kerana terlalu banyak terdedah kepada cahaya matahari. Akibatnya, sinar UV membunuh sel-sel kulit, membuang sel-sel mati, menyebabkan wajah anda menjadi lembap untuk digantikan oleh sel-sel kulit baru.

Dalam beberapa kes, kulit yang terbakar akan melepuh terlebih dahulu sebelum mengelupas untuk membuang sel kulit mati.

Sekiranya ini berlaku kepada anda, anda harus berjumpa doktor atau pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

3. Menggunakan ubat-ubatan tertentu

Bagi anda yang menggunakan ubat tertentu, terutamanya jerawat, ini mungkin menjadi penyebab kulit wajah anda mengelupas.

Biasanya, produk untuk merawat jerawat dan mengurangkan kedutan berisiko mengeluarkan kulit wajah. Pada mulanya, anda mungkin melihat kerak putih seperti setelah minum susu di mulut anda.

Sekiranya ini berlaku, anda harus membincangkan keadaan ini dengan doktor anda. Adakah ubat yang harus dikurangkan penggunaannya atau tidak.

Di samping itu, produk rawatan jerawat yang mengandungi benzoil peroksida, sulfa, dan asid salisilik juga mempunyai kesan yang sama, terutama pada kulit sensitif.

4. Hipotiroidisme

Hipotiroidisme atau hipotiroidisme adalah keadaan apabila tiroid tidak menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi. Akibatnya, proses metabolisme badan menjadi perlahan dan menyebabkan pelbagai gejala yang cukup mengganggu.

Menurut American Academy of Dermatology, salah satu gejala yang berkaitan dengan pengelupasan kulit wajah adalah kulit anda menjadi cepat kering. Ini kerana hormon tiroid memainkan peranan penting dalam pembentukan sel kulit baru yang menggantikan sel kulit mati.

Oleh itu, orang dengan hipotiroidisme cenderung mempunyai kulit kering, yang boleh menyebabkan kulit mereka mengelupas, termasuk wajah.

5. Gangguan kesihatan kulit

Beberapa keadaan kesihatan berikut juga boleh menyebabkan kulit muka anda mengelupas.

  • Ekzema . Keadaan keradangan ini boleh menjadikan kulit anda merah, mengelupas, dan gatal. Sebenarnya, kulit anda mungkin kelihatan retak dan cairan mengalir.
  • Alahan Menggunakan produk penjagaan kulit tertentu menjadikan wajah anda gatal dan mengelupas.
  • Rosacea yang menyebabkan kemerahan dan menyebabkan lebam pada wajah, sehingga menjadikan kulit kering dan mengelupas kerana terlalu sensitif.

Mengelupas kulit wajah tidak jarang berlaku kerana kekurangan menjaga kesihatan kulit ketika anda berada di luar rumah. Itulah sebabnya, ingat untuk selalu menggunakan pelembap atau penjagaan kulit lain, seperti pelindung matahari.

Untuk mendapatkan rawatan yang lebih sesuai, berjumpa doktor kulit atau doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.