Kehamilan

10 Tanda Anda atau Pasangan Anda Mungkin Tidak subur •

Bagi kebanyakan pasangan, tanda pertama masalah kesuburan adalah ketika anda melakukan hubungan seks biasa tanpa kontraseptif selama lebih dari satu tahun, tetapi anda masih belum hamil. Walaupun kitaran haid anda tetap, kehidupan seks anda sihat, kesihatan anda baik, dan anda tidak mempunyai faktor risiko, anda dan pasangan anda masih boleh mengalami masalah kemandulan.

Bagi beberapa pasangan, terdapat beberapa amaran awal atau faktor pencetus yang merupakan tanda-tanda masalah kesuburan, jadi mereka telah mengetahui sebelum mencuba selama setahun tanpa kejayaan.

Berikut adalah beberapa tanda yang harus anda periksa dan pasangan anda. Sekiranya ada perkara di bawah yang dialami oleh anda atau pasangan anda, mungkin sudah tiba masanya untuk berjumpa dengan pakar kesuburan.

1. Kitaran haid yang tidak teratur

Kitaran haid yang tidak teratur boleh menjadi tanda masalah kesuburan, jika kitaran anda tidak lama atau luar biasa panjang (kurang dari 21 hari, atau lebih dari 35 hari), atau jika haid anda tiba di luar jangkaan. Sekiranya ini berlaku kepada anda, bincangkannya dengan doktor anda. Kitaran tidak teratur boleh menjadi tanda masalah ovulasi.

2. Pendarahan sangat banyak atau terlalu sedikit semasa haid

Menstruasi selama 2 hingga 7 hari adalah pendarahan normal. Walau bagaimanapun, jika pendarahan terlalu sedikit atau terlalu banyak, anda harus membincangkannya dengan doktor anda.

Apa yang juga perlu dibimbangkan adalah jika anda mengalami pendarahan yang berbeza secara signifikan dari bulan ke bulan, sama ada dari segi kelantangan, warna, atau jangka masa. Atau jika anda mengalami kekejangan perut yang sangat teruk setiap kali anda haid, ia juga boleh menjadi gejala masalah kesuburan.

3. Berumur lebih dari 35 tahun

Sekiranya anda wanita dan berumur lebih dari 35 tahun, kemungkinan anda mengalami kemandulan lebih tinggi. Contohnya, pada usia 30 tahun, kemungkinan wanita hamil 20% dalam setiap kitaran. Pada usia 40 tahun, peluang itu menurun sebanyak 5%. Oleh itu, jika anda berusia lebih dari 35 tahun, anda harus mendapatkan bantuan daripada pakar kesuburan jika setelah enam bulan melakukan hubungan seks tanpa perlindungan anda tidak akan mendapat hasil.

4. Masalah mati pucuk dan ejakulasi

Faktor kemandulan pada lelaki tidak selalu jelas. Biasanya, jumlah sperma yang rendah atau pergerakan sperma yang terganggu hanya dapat ditentukan berdasarkan analisis sperma di makmal (dengan kata lain, anda tidak akan dapat mengesannya sendiri).

5. Berat badan atau berat badan berlebihan

Terlalu kurus atau terlalu gemuk boleh menyebabkan masalah kesuburan. Selain itu, tabiat pemakanan yang berlebihan atau terlalu banyak bersenam juga boleh membawa masalah kepada kesuburan.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada anda terlalu kurus atau terlalu gemuk? Periksa untuk melihat apakah indeks jisim badan anda berada pada skala yang sihat.

6. Keguguran berturut-turut

Memang, kemandulan biasanya dikaitkan dengan kemampuan mengandung. Walau bagaimanapun, seorang wanita yang hamil berkali-kali tetapi terus keguguran juga bermaksud kesuburannya bermasalah.

Doktor akan mula melakukan ujian kesuburan setelah seorang wanita mengalami dua keguguran berturut-turut.

7. Penyakit kronik

Penyakit kronik, bersama dengan rawatannya, boleh menyebabkan masalah kesuburan. Penyakit seperti diabetes dan hipotiroidisme dapat mengurangkan kesuburan anda. Insulin, antidepresan, dan hormon tiroid boleh menyebabkan kitaran tidak menentu. Tagamet (cimetidine), ubat yang digunakan dalam perawatan ulkus peptikum, dan beberapa ubat hipertensi juga dapat menjadi faktor kesuburan, termasuk masalah dengan produksi sperma atau kemampuan sperma untuk membuahi telur.

Sekiranya anda mempunyai penyakit kronik, atau mengambil ubat-ubatan yang mempengaruhi kesuburan, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kemungkinan anda mempunyai anak.

8. Kanser pada masa lalu

Beberapa rawatan rawatan barah boleh menyebabkan masalah kesuburan. Sekiranya anda atau pasangan anda pernah menjalani rawatan barah, terutamanya terapi radiasi yang berdekatan dengan organ pembiakan, bincangkan perkara ini dengan doktor anda.

9. Sejarah penyakit kelamin

Penyakit kelamin boleh menyebabkan kemandulan. Jangkitan dan keradangan akibat klamidia atau gonore boleh menyebabkan penyumbatan saluran tuba, membuat kehamilan tidak mungkin, atau bahkan membuat wanita berisiko mengalami kehamilan ektopik.

Oleh kerana klamidia atau gonorea tidak menyebabkan gejala pada wanita, sangat penting anda melakukan pemeriksaan berkala untuk melihat apakah anda memilikinya, supaya rawatan dapat dimulakan dengan segera.

10. Merokok atau minum alkohol

Semua orang tahu bahawa merokok dan minum alkohol dilarang sama sekali untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, merokok dan minum alkohol semasa cuba hamil adalah masalah yang lebih serius. Merokok menyebabkan masalah dengan konsepsi bagi wanita, dan pengambilan alkohol yang berlebihan dapat menyebabkan kemandulan pada lelaki dan wanita.

BACA JUGA:

  • 10 Perkara Yang Terbukti Merosakkan Sperma
  • 11 Sebab Kehamilan Sulit pada Wanita yang Perlu Diketahui!
  • Adakah mungkin hamil dengan anak kembar tanpa mempunyai anak kembar?