Perubatan Herba dan Alternatif

Bukan Hanya Sedap, Inilah 5 Khasiat Teh Rosella untuk Kesihatan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Adakah anda pernah minum teh rosella? Teh rosella bukan sahaja sedap diminum suam. Teh satu ini ternyata mempunyai banyak manfaat kesihatan yang mungkin tidak pernah anda bayangkan sebelumnya. Berikut adalah kelebihan teh rosella yang sangat disesalkan.

Teh rosella memberi manfaat untuk kesihatan

1. Menurunkan tekanan darah

Beberapa kajian mendapati bahawa teh herba ini dapat menurunkan tekanan darah. Satu kajian tahun 2010 yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition mendapati bahawa minum teh rosella membantu menurunkan tekanan darah pada orang yang berisiko mengalami hipertensi.

Dengan cara itu, teh rosella boleh menjadi cara yang selamat dan semula jadi untuk membantu menurunkan tekanan darah. Namun, perlu diingat bahawa teh herba yang satu ini juga dapat bertindak balas negatif terhadap ubat-ubatan.

Oleh itu, teh ini tidak digalakkan diminum oleh orang yang mengambil ubat hidroklorotiazida, sejenis diuretik yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi.

2. Mengurangkan kandungan lemak

Selain menurunkan tekanan darah, teh rosella juga dapat membantu menurunkan kadar lemak darah. Lemak darah tinggi dalam badan adalah salah satu pencetus penyakit jantung.

Dalam sebuah penelitian yang dilakukan pada 60 penderita diabetes, ditemukan bahwa orang yang minum teh rosella mengalami peningkatan kadar kolesterol baik, penurunan kadar kolesterol total, kolesterol jahat, dan trigliserida.

Walaupun tidak semua kajian serupa mempunyai kesimpulan yang sama, kebanyakan menunjukkan bahawa rosella dapat mengurangkan kadar lemak. Untuk itu, tidak ada salahnya menyeduh teh rosella sesekali sehingga tubuh dapat mengelakkan risiko penyakit jantung.

3. Membantu melawan jangkitan bakteria

Beberapa kajian membuktikan fakta bahawa ekstrak rosella mampu menghalang pelbagai aktiviti bakteria E. coli dalam tubuh. Bakteria yang satu ini biasanya menjadi penyebab pelbagai masalah seperti kekejangan, kembung, dan cirit-birit.

Malah, kajian lain juga menunjukkan fakta bahawa ekstrak rosella mampu melawan lapan jenis bakteria di dalam badan. Selain itu, ekstrak rosella juga mempunyai keberkesanan yang sama dengan ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Walau bagaimanapun, pelbagai kajian ini dilakukan pada haiwan dan masih perlu dibuktikan keberkesanannya pada manusia.

4. Membantu menurunkan berat badan

Sebatian dalam rosella sebenarnya dapat menurunkan berat badan, sehingga mencegah anda menjadi gemuk. Penyelidikan yang dilakukan terhadap 36 peserta yang berlebihan berat badan mendapati bahawa ekstrak rosella dapat mengurangkan berat badan, lemak badan, indeks jisim badan, dan nisbah pinggul.

Namun, rosella mampu memberikan kesan yang signifikan kerana menggunakan dos pekat. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui sama ada teh rosella memang boleh menjadi alternatif minuman semula jadi untuk menurunkan berat badan.

5. Melawan radikal bebas

Teh rosella kaya dengan antioksidan yang cukup kuat. Antioksidan adalah molekul yang melawan radikal bebas yang biasanya merosakkan sel-sel badan yang sihat.

Satu kajian yang dilakukan pada tikus, misalnya, menemukan bukti bahawa ekstrak rosella meningkatkan jumlah enzim antioksidan sehingga dapat mengurangkan kesan berbahaya radikal bebas hingga 92 persen. Kajian lain yang dilakukan juga pada tikus menunjukkan bukti serupa bahawa tanaman rosella, terutama daun, mempunyai sifat antioksidan yang kuat.

Melihat pelbagai khasiat teh rosella, anda boleh mula mencuba rutin teh satu ini untuk membantu menjaga kesihatan secara keseluruhan. Namun, tetap berjumpa doktor sebelum mengambilnya. Terutama jika anda mengambil ubat tertentu.