Pemakanan

Cara Mudah Memenuhi Keperluan Mineral dan Vitamin

Tubuh memerlukan vitamin dan mineral untuk berfungsi dengan baik dan juga untuk mengekalkan sistem imun. Tubuh yang sihat dan kuat menjadikan anda aktif sepanjang hari. Malangnya, ramai orang tidak memahami pentingnya memenuhi keperluan mineral dan vitamin untuk badan yang sihat.

Kepentingan memenuhi keperluan vitamin dan mineral

Sebelum mengetahui bagaimana memenuhi keperluan vitamin dan mineral, tentu anda mesti terlebih dahulu mengetahui mengapa ini sangat penting untuk dilakukan.

Setiap hari, tubuh menghasilkan sel kulit, otot, dan tulang baru. Proses ini juga menghasilkan sel darah merah yang tugasnya membawa nutrien dan oksigen ke semua sel badan dan menghantar isyarat saraf supaya tubuh dapat bergerak dan menjalankan fungsinya.

Untuk melakukan semua ini, badan anda memerlukan bahan mentah. Bahan-bahan inilah yang biasanya kita anggap sebagai nutrien dan merangkumi puluhan vitamin dan mineral.

Malangnya, badan tidak dapat menghasilkan komponen ini dalam jumlah yang mencukupi. Oleh itu, anda memerlukan pengambilan dari sumber luar seperti makanan.

Vitamin dan mineral dianggap nutrien penting - kerana saling berkaitan untuk melakukan pelbagai peranan dalam tubuh. Oleh itu, memenuhi keperluan vitamin dan mineral sama pentingnya.

Vitamin dan mineral membantu menyokong tulang, menyembuhkan luka, dan meningkatkan sistem imun anda. Mereka juga berusaha mengubah makanan menjadi tenaga dan memperbaiki sel yang rosak.

Sebilangan vitamin yang diketahui adalah vitamin A, C, D, E, K, dan vitamin B, termasuk thiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), asid pantotenat (B5), pyridoxal (B6), cobalamin ( B12), biotin, dan asid folik / folat.

Sementara itu, jenis mineral adalah kalsium, fosforus, kalium, natrium, klorida, magnesium, besi, zink, yodium, sulfur, kobalt, tembaga, fluorida, mangan, dan selenium.

Pelbagai cara untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral

Berikut adalah pelbagai petua yang boleh anda praktikkan untuk memenuhi keperluan mineral dan vitamin.

1. Makan makanan yang sihat

Makan makanan sihat dan kaya nutrien adalah salah satu perkara wajib yang perlu anda biasakan setiap hari.

Makan makanan sihat di suhoor dan iftar membantu tubuh mendapatkan pelbagai nutrien yang diperlukannya seperti karbohidrat, protein, lemak, serta vitamin dan mineral.

Makanan yang anda makan mesti mengandungi semua kumpulan makanan utama seperti:

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan vitamin, mineral, dan serat.
  • Hidangan sampingan seperti daging atau ikan.
  • Makanan tenusu susu dan rendah lemak.

Namun, cuba hadkan jumlah makanan bergula yang anda makan. Sebaiknya ganti gula dengan sumber karbohidrat lain yang lebih sihat seperti gandum, kentang, dan kacang.

2. Keperluan cecair yang mencukupi

Keperluan cecair yang mencukupi sangat penting untuk memastikan tubuh sentiasa terhidrasi dengan betul. Kekeringan atau kekurangan cecair membuat anda merasa lemah dan pening yang boleh membuat aktiviti seharian menjadi terganggu.

Keperluan cecair yang mencukupi bukan sahaja dari air mineral. Jus buah, air kelapa, milkshake, dan jus buah adalah minuman yang sihat dan kaya nutrien.

Air kelapa, misalnya, mengandungi kalium, natrium, magnesium, fosforus, dan kalsium yang mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Jus buah gabungan seperti mangga dan strawberi selain menyegarkan juga dapat meningkatkan sistem imun kerana mengandungi vitamin A, C, E, dan folat.

Selain itu, jus semangka tidak kurang sihat kerana mengandungi vitamin A, C, magnesium, dan zink yang dapat menguatkan sistem imun anda.

3. Ambil makanan tambahan imun

Makanan tambahan adalah pengambilan mineral dan vitamin tambahan agar sistem ketahanan badan terjaga. Makanan dan minuman sihat yang anda makan tidak semestinya memenuhi semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan anda, terutamanya untuk mengekalkan sistem imun anda.

Oleh itu, anda perlu mengambil suplemen imun supaya badan dapat berfungsi dengan optimum untuk menjalankan fungsinya.

Mengambil makanan tambahan yang mengandungi 10 vitamin dan mineral yang diperlukan untuk mengekalkan sistem imun yang sihat, terutamanya ginseng dan echinacea, membantu anda tetap aktif dan sihat sepanjang hari.