Kesihatan wanita

6 Ubat Jangkitan Ragi Vagina Semula Jadi dan Cara Selamat untuk Digunakan

Gejala jangkitan yis vagina sememangnya lebih berkesan untuk diatasi dengan pengambilan ubat tertentu, terutamanya jika anda mengalaminya untuk pertama kalinya. Walau bagaimanapun, sebenarnya ada beberapa ubat jangkitan yis vagina yang harus anda cuba. Jangan salah, walaupun ia dibuat dari bahan semula jadi, sekurang-kurangnya ini dapat membantu melegakan gejala, anda tahu.

Pilihan ubat jangkitan yis vagina semula jadi yang selamat dan berkesan

1. Yogurt

Yogurt Yunani tanpa gula adalah salah satu ubat jangkitan yis vagina yang boleh anda cuba. Kajian yang diterbitkan di Jurnal Kemoterapi Antimikrobial melaporkan bahawa kandungan probiotik dalam yogurt dapat membantu melawan jangkitan Candica albican, menyebabkan jangkitan yis faraj.

Yogurt mengandungi bakteria baik yang disebut Lactobacillus acidophilus. Bakteria ini dapat membantu menyeimbangkan jumlah bakteria di dalam vagina dan melegakan gejala jangkitan.

2. Bawang putih

Bawang putih mempunyai sifat antimikroba yang kuat terhadap jangkitan kulat C. albicans pada faraj. Untuk meraih faedahnya, anda boleh memakan bawang putih mentah atau memprosesnya ke dalam pelbagai hidangan untuk menjadikannya lebih enak.

3. Minyak kelapa

Minyak kelapa berkesan melawan kulat C. albicans penyebab jangkitan yis faraj. Namun, pastikan anda menggunakan minyak kelapa organik yang benar-benar tulen. Selepas itu, sapukan lapisan minyak kelapa nipis pada bahagian faraj yang dijangkiti.

4. Cuka sari apel

Sekiranya anda mempunyai cuka sari apel di dapur, anda boleh menggunakannya sebagai ubat untuk jangkitan yis vagina.

Masukkan 120 mililiter atau kira-kira 8 sudu cuka sari apel ke dalam tab mandi berisi air suam, kemudian rendam selama 20 minit. Kaedah ini dapat membantu menghilangkan mikroorganisma berbahaya pada faraj anda.

5. Minyak pokok teh

Minyak pokok teh minyak pokok teh boleh membantu membunuh kulat, bakteria, dan virus yang menyebabkan jangkitan yis vagina. Jenis minyak ini juga dipercayai dapat membantu menjaga keseimbangan bakteria sihat di dalam vagina.

Larutkan minyak pokok teh dengan minyak kelapa terlebih dahulu. Selepas itu, sapukan lapisan nipis larutan minyak ke kawasan organ seks yang dijangkiti kulat.

Ingat, minyak ini agak keras sehingga anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya pada vagina.

6. Vitamin C

Sebilangan wanita yang mengalami jangkitan yis vagina cuba memenuhi keperluan vitamin C harian mereka. Ini kerana vitamin C mengandungi bahan antimikroba yang tidak hanya dapat membunuh kulat C. albicans, tetapi juga pada masa yang sama meningkatkan sistem ketahanan badan.

Daripada mengambil makanan tambahan, anda dapat memenuhi keperluan vitamin C harian anda melalui makanan.

Perkara penting yang perlu diberi perhatian sebelum menggunakan bahan semula jadi ini

Betapa berkesannya ubat semula jadi untuk jangkitan yis faraj, berbeza bagi setiap wanita. Ini bergantung pada setiap keadaan, cara menggunakan ubat semula jadi, dan pelbagai perkara lain.

Harus diingat, setiap produk, sama ada semula jadi atau kimia, masih berisiko menyebabkan kesan sampingan, iaitu kerengsaan pada vagina.

Terutama ketika vagina dalam keadaan jangkitan kulat. Berhenti menggunakan bahan semula jadi jika anda mengalami kerengsaan atau aduan baru muncul.

Bahan semula jadi tidak digalakkan untuk menggantikan lawatan atau rawatan dari doktor. Sebelum menggunakan sebarang bahan semula jadi, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.