Kesihatan mental

Kesan Barnum, Keadaan Psikik Yang Membuat Anda Memadankan Zodiak Anda

Adakah anda pernah mencuba ujian keperibadian di talian dan mendapat hasil yang sangat tepat? Atau adakah sifat anda sesuai dengan perihalan tanda zodiak dan jenis darah anda? Dalam bidang psikologi, fenomena ini dikenali sebagai kesan Barnum.

Kesan psikologi ini tidak hanya digunakan untuk menggambarkan keperibadian zodiak, jenis darah, tarikh lahir, atau warna kegemaran. Anda juga boleh menemuinya dalam pelbagai masalah ghaib.

Apakah kesan Barnum?

Sumber: Angkasawan

Kesan Barnum adalah fenomena psikologi di mana orang menganggap gambaran mereka tentang diri mereka tepat dan seolah-olah mereka disesuaikan untuknya. Sebenarnya, keterangannya sebenarnya sangat umum dan boleh digunakan untuk semua orang.

Kesan psikologi ini menjadikan keputusan ujian keperibadian berdasarkan tanda zodiak anda, makanan kegemaran anda, atau perkara rawak lain sepertinya sangat sesuai dengan anda. Perkara yang sama juga berlaku apabila seseorang membaca tarot, aura, garis tangan, atau perkara paranormal yang lain.

Hasil ujian atau bacaan tarot yang anda dapat benar-benar berlaku untuk orang lain, sama ada anda mengenali mereka atau tidak. Namun, kesan ini memberi kesan bahawa anda berbeza, unik, dan tidak dapat dibandingkan dengan siapa pun.

Sifat anda dipengaruhi oleh Barnum

Apabila anda mengambil ujian keperibadian, tinjau hasilnya. Lancarkan Jabatan Psikologi Universiti Negeri California , Amerika Syarikat, terdapat beberapa ayat yang sering dijumpai pada ujian keperibadian, tetapi sebenarnya kesan Barnum.

Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Anda memerlukan orang lain dan mahu mereka menyukai anda.
  • Anda mempunyai banyak potensi yang belum dimanfaatkan.
  • Anda mudah merasa cemas dan mempunyai sesuatu yang membuat anda merasa tidak senang tidak selamat .
  • Anda lebih suka persekitaran yang berbeza daripada rutin yang sama.
  • Anda tidak akan hanya mempercayai orang lain sekiranya tidak ada bukti.
  • Anda cenderung kritikal terhadap diri sendiri.
  • Anda kadang-kadang meragui sama ada anda telah membuat keputusan yang tepat.
  • Anda kadang-kadang boleh menjadi ekstrovert dan mudah bersosial, tetapi anda juga boleh menjadi introvert dan selesa bersendirian.
  • Walaupun anda mempunyai kelemahan, anda selalu berusaha mengatasinya.

Setelah membaca semua pernyataan ini dan mengaitkannya dengan diri anda sendiri, kebanyakannya kelihatan sesuai dengan anda. Sebenarnya, semua ayat di atas adalah contoh kesan Barnum yang boleh digunakan untuk orang lain.

Anda boleh mengujinya dengan cara yang mudah. Kumpulkan beberapa pernyataan yang sering muncul pada ujian keperibadian, kemudian tunjukkan kepada dua atau tiga rakan anda. Lihat berapa banyak penyataan yang mereka anggap sesuai.

Manfaat kesan Barnum

Dunia psikologi telah lama mengkaji fenomena Barnum dan kegunaannya. Salah satu faedahnya ialah anda dapat menanamkan cadangan positif kepada orang lain melalui kesan ini.

Dalam eksperimen, beberapa saintis membuat penerangan komputer mengenai keperibadian sekumpulan orang. Sebaliknya, subjek kajian juga diberi keterangan peribadi yang lain, walaupun tidak sepenuhnya tepat.

Subjek kajian ternyata lebih yakin dengan penerangan yang dibuat secara peribadi untuk mereka. Kesan Barnum juga membuat mereka mempercayai ayat positif dan tidak mempercayai pernyataan negatif.

Kesan Barnum membuat banyak orang mempercayai horoskop dan pelbagai ujian keperibadian yang tidak dapat dibuktikan secara saintifik. Walau bagaimanapun, kesan ini sebenarnya dapat digunakan untuk menanamkan cadangan yang baik kepada orang lain.

Manusia cenderung mempercayai sifat-sifat baik yang ada pada diri mereka sendiri. Oleh itu, anda boleh menggunakan ini untuk menjadikan diri anda dan orang lain menjadi orang yang lebih baik.