Kesihatan kulit

Jerawat Terus Muncul Adakah Kerana Apa? |

Jerawat adalah masalah kulit yang berlaku pada hampir semua orang. Malangnya, ada kalanya penyakit kulit yang menjengkelkan ini kembali. Jadi, apa yang membuat jerawat muncul secara berterusan? Lihat jawapannya di sini!

Punca jerawat terus muncul

Anda mungkin merasa kesal kerana ketika anda tidak perlu lagi mengatasi jerawat yang telah hilang, kini masalah yang sama muncul kembali.

Pada dasarnya, terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan keadaan ini. Sebenarnya, penyebab timbulnya jerawat tidak jauh berbeza dengan penyebab jerawat pada umumnya.

Jadi, apa perkara yang perlu diperhatikan agar jerawat tidak muncul secara berterusan, terutama di tempat yang sama?

1. Perubahan hormon

Jerawat muncul secara berterusan boleh berlaku kerana perubahan hormon. Hormon memang merupakan salah satu faktor risiko munculnya jerawat, tetapi perubahan ini yang berlaku di dalam badan bukanlah penyebab utama jerawat.

Namun, ada kalanya perubahan hormon, terutama semasa akil baligh atau haid, dapat meningkatkan pengeluaran sebum. Ini tentu dapat menyumbat liang dan menyebabkan jerawat.

Bukan hanya semasa akil baligh atau haid, perubahan hormon yang boleh mencetuskan jerawat dapat terjadi apabila:

  • kehamilan,
  • pengambilan pil kawalan kelahiran, dan
  • penggunaan kortikosteroid dan litium.

2. Corak pemakanan yang tidak sihat

Selain perubahan hormon, pola makan yang tidak sihat sebenarnya boleh menjadi dalang mengapa jerawat terus muncul. Terdapat banyak jenis makanan yang boleh mencetuskan jerawat seperti produk tenusu, makanan bergula, dan makanan segera.

Contohnya, gula dan karbohidrat halus dapat meningkatkan kadar glukosa darah. Ini dapat meningkatkan tahap testosteron dan hormon lain.

Walaupun bergantung pada setiap badan, perubahan hormon ini pasti akan memberi kesan kepada kesihatan kulit yang boleh mencetuskan jerawat lagi.

Sebilangan daripada anda mungkin lebih peka terhadap makanan tertentu, sementara yang lain tidak. Itulah sebabnya lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami kesan makanan pada jerawat.

3. Memerah jerawat

Sebilangan orang mungkin tidak tahan dengan desakan untuk memerah bintik-bintik merah yang kelihatan matang. Walau bagaimanapun, amalan ini tidak digalakkan. Sebabnya, memerah jerawat boleh merosakkan penghalang kulit dan menyebabkan parut jerawat.

Sekiranya jerawat mengandungi nanah yang dijangkiti, memerahnya sebenarnya boleh menyebabkan bakteria memasuki liang dan folikel rambut yang lain. Akibatnya, jerawat akan lebih besar dan muncul di tempat lain.

Oleh itu, selalu berbincang dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi untuk menyelesaikan jerawat dengan selamat.

4. Kurang tidur

Kurang tidur boleh menjadi pencetus jerawat yang dapat muncul secara berterusan. Penemuan ini dilaporkan oleh penyelidikan dari jurnal Jam & tidur . Pakar kajian mendedahkan bahawa peserta dengan kualiti tidur yang buruk lebih cenderung mengalami jerawat yang teruk.

Bagaimana tidak, tidak cukup berehat boleh mencetuskan tekanan dan meningkatkan hormon. Akibatnya, badan boleh menghasilkan sebum yang berlebihan.

Oleh itu, berehat secukupnya bermaksud membiarkan tubuh tumbuh semula dan memperbaiki kerosakan pada waktu malam yang dapat mengelakkan jerawat kembali.

5. Tekanan

Walaupun tidak secara langsung, pemikiran yang stres sebenarnya boleh mempengaruhi kesihatan kulit, termasuk mencetuskan penampilan jerawat.

Beberapa pakar percaya bahawa proses penyembuhan luka, termasuk jerawat, akan menjadi lebih lambat ketika anda mengalami tekanan. Ini bermaksud bahawa jerawat akan bertahan lebih lama dan mungkin apabila ia hilang, ia akan muncul semula.

Selain itu, ada kemungkinan masalah kulit ini berkaitan dengan peningkatan hormon kortisol yang meningkat ketika seseorang mengalami tekanan.

6. Kulit menggosok benda kotor

Anda mungkin tidak menyedari bahawa menggosok kulit anda dengan barang-barang kotor, seperti telefon bimbit atau tempat tidur, boleh menyebabkan jerawat muncul.

Masalah kulit disebut mekanik jerawat Hal ini cenderung dihadapi ketika kulit, terutama wajah, sering bersentuhan dengan telefon bimbit, helmet, atau sarung bantal yang kotor.

Sebenarnya, jerawat pada badan boleh terjadi kerana anda memakai pakaian yang tidak bersih atau tidak sesuai dengan jenis kulit anda. Akibatnya, jerawat muncul semula dan kadang-kadang menyebabkan gatal yang mengganggu aktiviti harian.

7. Kesan produk penjagaan rambut

Tahukah anda bahawa produk penjagaan rambut yang anda gunakan sekarang boleh menjadi penyebab jerawat berjerawat? Melancarkan American Academy of Dermatology, minyak dapat memasuki kulit apabila produk penjagaan rambut mengandungi minyak.

Sekiranya ini berlaku, minyak dapat menyumbat liang dan mencetuskan jerawat. Ini biasanya bermula dengan whiteheads dan lebam kecil seperti daging, alias papules. Anda boleh menemui lebam ini di sepanjang garis rambut, dahi, atau belakang leher.

Anda tidak perlu risau kerana jerawat yang disebabkan oleh produk penjagaan rambut biasanya hilang setelah anda berhenti menggunakannya.

Pada dasarnya, terdapat banyak tabiat yang boleh mencetuskan kemunculan semula jerawat. Untuk mengelakkan ini, anda perlu menjaga kulit anda, terutamanya kulit wajah.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.