Kesihatan Pencernaan

Bolehkah Hepatitis B Disembuhkan Sepenuhnya? •

Hepatitis B adalah penyakit hati yang umumnya kronik dan paling sering dialami oleh masyarakat dunia, termasuk Indonesia. Dipetik dari laman WHO, bahkan sekitar 257 juta orang dari seluruh dunia dilaporkan dijangkiti hepatitis B. Memandangkan sifatnya, yang mungkin berlanjutan dalam jangka panjang, dapatkah hepatitis B dapat disembuhkan sepenuhnya? Dapatkan jawapannya di sini.

Adakah hepatitis B dapat disembuhkan?

Penyakit hati ini disebabkan oleh virus hepatitis B (HBV). Peluang penyembuhan untuk hepatitis B sebenarnya bergantung pada banyak perkara, salah satunya adalah keparahan penyakit itu sendiri.

Hepatitis boleh dikatakan penyakit akut jika perkembangan penyakit ini cepat dalam waktu yang relatif singkat. Jangkitan akut dapat sembuh dengan cepat dalam masa kurang dari 6 bulan dengan rawatan yang tepat.

Tetapi, jika ia berkembang dengan perlahan dalam jangka masa yang panjang, jangkitan kronik biasanya memerlukan masa lebih lama untuk sembuh. Virus ini boleh berada di dalam tubuh selama-lamanya walaupun pesakit mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala.

Berita baiknya, terdapat beberapa rawatan yang dapat dilakukan untuk menekan perkembangan virus di dalam badan serta melegakan simptomnya.

Pilihan rawatan hepatitis B

Rawatan hepatitis bergantung kepada keparahan penyakit, usia dan keadaan keseluruhan pesakit. Secara umum, pilihan rawatan berikut untuk penyakit hepatitis B:

Hepatitis B akut

Hepatitis B akut biasanya berlangsung kurang dari 6 bulan setelah seseorang terkena HBV. Orang dengan jangkitan hepatitis B akut boleh sembuh sendiri. Oleh itu, hepatitis B akut tidak selalu memerlukan rawatan khas.

Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan menasihati pesakit mereka untuk berehat, minum banyak cecair, dan makan makanan berkhasiat untuk membantu tubuh anda melawan jangkitan. Anda mungkin diberi ubat sakit seperti ibuprofen untuk membantu melegakan simptom.

Orang yang sakit dengan hepatitis B akut juga disarankan untuk melakukan pemeriksaan perubatan secara berkala. Ini dilakukan untuk memantau keadaan pesakit secara menyeluruh dan memastikan pesakit tidak terdedah kepada penyakit hepatitis B kronik.

Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, hepatitis B akut boleh berubah menjadi kronik.

Hepatitis B kronik

Hepatitis B kronik berlangsung selama enam bulan atau lebih. Semakin muda usia anda ketika dijangkiti HBV, semakin tinggi risiko anda terkena jangkitan kronik. Terutama untuk bayi baru lahir atau kanak-kanak kecil.

Sekiranya anda didiagnosis menderita hepatitis B kronik, doktor anda biasanya akan menetapkan ubat antivirus untuk mencegah kerosakan hati lebih lanjut. Ubat anti-virus biasanya harus diambil dalam jangka panjang atau bahkan seumur hidup untuk menekan pertumbuhan virus yang menyebabkan hepatitis B.

Beberapa ubat antivirus seperti adefovir (Hepsera), telbivudine (Tyzeka) dan entecavir (baraclude) dapat membantu melawan virus dan memperlambat kerosakan hati. Bercakap dengan doktor anda mengenai ubat yang tepat untuk anda.

Jangkitan B kronik boleh menyebabkan penyakit serius seperti sirosis, kegagalan hati, dan juga barah hati. Sekiranya hati anda telah rosak teruk, pemindahan hati mungkin merupakan pilihan terbaik.