Kesihatan

5 Masalah Kesihatan Kerana Duduk Terlalu Lama •

Kemajuan teknologi di zaman sekarang menjadikan ruang untuk bergerak semakin terhad. Ramai orang hanya bekerja di komputer dan menghabiskan berjam-jam duduk. Ditambah dengan masa untuk pergi ke pejabat yang juga dihabiskan dengan duduk di kenderaan persendirian atau pengangkutan awam.

Masa di rumah juga dihabiskan dengan duduk di depan televisyen. Sangat sedikit aktiviti bergerak yang dilakukan setiap hari. Malah masa untuk bersenam dibazirkan. Tidak dapat difikirkan risiko apa yang akan timbul jika duduk terlalu lama, sama ada boleh menyebabkan masalah kesihatan atau tidak.

Pelbagai masalah kesihatan kerana duduk terlalu lama

Kerja yang dilakukan dengan duduk terlalu lama ditambah dengan diet yang salah dan kurang bersenam dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang disebabkan oleh duduk terlalu lama:

1. Meningkatkan risiko penyakit

Duduk terlalu lama meningkatkan risiko penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes mellitus jenis 2, dan barah. Duduk terlalu lama dapat meningkatkan tekanan darah, meningkatkan gula darah, meningkatkan lemak badan di pinggang, dan kadar kolesterol yang tidak normal. Seperti yang dilaporkan oleh webmd, Duduk terlalu lama menyebabkan otot membakar lebih sedikit lemak, melancarkan peredaran darah, dan memudahkan asid lemak untuk menyekat aliran darah ke jantung. Ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, meningkatkan kolesterol, dan masalah lain. Selain itu, pankreas juga dapat menghasilkan insulin secara berlebihan, yang dapat menyebabkan diabetes.

2. Meningkatkan risiko berat badan berlebihan atau kegemukan

Terlalu banyak duduk juga boleh meningkatkan risiko berat badan berlebihan atau kegemukan. Terlalu banyak duduk boleh menyebabkan anda makan lebih banyak sehingga anda secara tidak sedar akan menambah berat badan. Terutama jika makan berlebihan tidak seimbang dengan senaman yang kerap. Lemak akan berkumpul di dalam badan dan menyebabkan kegemukan.

3. Melemahkan otot

Semasa duduk, otot tidak digunakan. Terutama jika anda menghabiskan lebih banyak masa duduk sepanjang hari daripada berdiri, berjalan, atau melakukan aktiviti lain. Semasa anda berdiri, otot perut anda mengencang sehingga dapat berfungsi, tetapi ketika anda duduk, otot perut anda tidak digunakan sehingga boleh melemahkan.

4. Melemahkan daya otak

Semasa duduk, anda boleh melakukan kerja anda di hadapan komputer dan menggunakan otak anda untuk berfikir. Tetapi tahukah anda bahawa duduk untuk jangka masa yang panjang juga dapat melemahkan otak anda. Sekiranya anda bergerak, otot makan akan bergerak untuk mengepam darah dan oksigen ke otak dan akan mencetuskan pembebasan bahan kimia di otak. Namun, jika anda duduk terlalu lama maka fungsi otak akan menjadi lebih perlahan. Ini kerana peredaran darah dan oksigen ke otak berjalan lebih perlahan.

5. Sakit di leher dan tulang belakang

Duduk untuk jangka masa yang panjang juga boleh menyebabkan sakit leher dan belakang. Ini kerana duduk untuk waktu yang lama ditambah dengan kedudukan yang tidak selesa dapat membuat tulang belakang serviks menjadi tegang dan sakit belakang. Duduk terlalu lama dapat memberi tekanan tambahan pada tulang belakang dan cakera yang membentuk tulang belakang, yang boleh menyebabkan sakit leher dan tulang belakang.

Bagaimana untuk mengelakkan masalah kesihatan kerana duduk terlalu lama?

Salah satu penyelesaiannya ialah mengurangkan waktu duduk anda dan melakukan lebih banyak pergerakan. Anda boleh memulakan dengan pergerakan sederhana, seperti berdiri, berjalan, dan latihan ringan yang lain. Sekiranya anda merasa terlalu banyak duduk di tempat kerja, ganti dengan aktiviti senaman kecil dengan menggerakkan badan anda. Sekiranya anda berpeluang berdiri atau berjalan dan bukannya duduk, pilihlah untuk berdiri atau berjalan. Mulakan kecil, seperti:

  • Lebih baik berdiri di atas kenderaan awam daripada duduk
  • Lebih baik berjalan lebih lama untuk pulang daripada menggunakan kenderaan yang lebih pantas untuk pulang
  • Lebih baik menggunakan tangga untuk sampai ke tingkat atas daripada naik lif

Kaedah di atas hanyalah contoh, ada banyak cara lain. Pergerakan sedikit pun boleh membawa perubahan besar pada badan anda. Dengan berjalan lebih banyak atau melakukan senaman ringan dan bukannya duduk, badan anda akan membakar lebih banyak kalori. Ini dapat membantu menurunkan berat badan dan menguatkan otot.

BACA JUGA:

  • Mengatasi sakit belakang dari berdiri terlalu lama
  • 8 perkara yang tidak anda sedari membuat anda mudah tertekan
  • Senaman untuk Membantu Melegakan Sakit Kronik