Kesihatan kulit

Kulit hitam lebih sihat daripada kulit putih, anda tahu! Inilah sebabnya

Bagi sesetengah orang, terutamanya wanita, mempunyai kulit putih adalah impian. Sebenarnya, tahukah anda bahawa penyelidikan menunjukkan bahawa orang kulit hitam jauh lebih sihat daripada orang kulit putih? Sebab apa?

Kelebihan mempunyai kulit hitam

Tidak jarang, sebilangan orang yang menginginkan kulit putih sanggup menghabiskan banyak wang untuk rawatan pemutihan kulit untuk mendapatkan kulit putih impian mereka.

Sebelum terlambat, anda yang mempunyai kulit lebih gelap atau cenderung berkulit hitam harus mengetahui kelebihan memiliki kulit hitam di bawah.

1. Terlindung dari cahaya matahari

Setiap orang mempunyai bilangan melanosit yang sama (sel yang menghasilkan melanin), tanpa mengira warna kulit. Perbezaannya adalah ukuran dan taburan melanosit. Semakin besar ukuran melanosit, semakin gelap kulitnya.

Kelebihan yang paling penting kerana terdapat banyak melanin di kulit adalah melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari. Ini akan melindungi kulit daripada kesan jangka pendek seperti selaran matahari yang teruk.

Namun, perlu diingat bahawa walaupun mempunyai banyak melanin, orang berkulit gelap tidak sepenuhnya dilindungi dari kerosakan akibat sinar matahari. Jadi, jangan panaskan tanpa menggunakan produk pelindung matahari pada kulit anda, OK!

2. Mengurangkan risiko barah kulit

Kerana mempunyai banyak pigmen melanin, ini menjadikan orang kulit hitam lebih terlindung dari sinar UV daripada orang kulit putih.

Inilah yang menjadikan pendedahan cahaya UV pada kulit orang kulit hitam tidak mudah merosakkan sel tisu, sehingga mengurangkan risiko barah kulit, terutama jenis yang biasanya dikenali sebagai barah kulit sel basal dan skuamosa.

3. Melindungi sistem saraf

Melanin adalah pigmen yang melawan radikal bebas dan terbukti dapat melindungi sistem saraf pusat dari kulat Cryptococcus neoformans atau jangkitan kriptokokus.

Jangkitan kulat menyebabkan pembengkakan dan kerengsaan otak, serta saraf tunjang.

4. Kekebalan terhadap beberapa penyakit

Pada serangga, melanin diketahui melindungi dari penyakit dengan menelan dan membunuh mikro-organisma. Penyelidik juga berpendapat bahawa melanin mempunyai fungsi yang sama pada manusia.

Ini juga dapat menjelaskan sebab mengapa tentera kulit putih ketika berkhidmat di persekitaran yang lembap seperti hutan tiga kali lebih mungkin mengalami penyakit kulit yang serius daripada mereka yang mempunyai kulit hitam.

5. Menurunkan risiko kecacatan bayi

Melanin berfungsi untuk menyaring sinar ultraviolet untuk mengelakkan kerosakan pada DNA. Oleh itu, wanita berkulit gelap mempunyai kadar kecacatan kelahiran paling rendah.

6. Menjadikan muda

Melanin bermanfaat untuk kesihatan, termasuk untuk kesihatan kulit. Kerana melanin mampu menjaga kulit daripada menyebabkan kerosakan jangka panjang yang berkaitan dengan penuaan seperti kedutan, tekstur permukaan kasar, dan lain-lain.

Di samping itu, orang yang mempunyai kulit hitam cenderung mempunyai banyak serat kolagen dan lebih tebal daripada orang kulit putih. Itulah sebabnya orang dengan kulit gelap cenderung kelihatan lebih muda.

7. Mempunyai tulang yang kuat

Sejumlah besar pigmen pada kulit gelap mampu menyimpan simpanan vitamin D jenis D3 yang berasal dari cahaya matahari.

Inilah yang menjadikan pemilik kulit gelap kurang berisiko mengalami osteoporosis kerana mereka mampu menyerap lebih banyak kalsium.