Kesihatan jantung

Bolehkah seseorang yang menghidap penyakit jantung pulih?

Jantung adalah organ penting yang berfungsi mengepam darah ke seluruh badan. Pelbagai masalah kesihatan jantung yang boleh berlaku boleh mengganggu fungsinya, seperti gangguan irama jantung (aritmia) atau penyempitan arteri (aterosklerosis). Oleh itu, seseorang yang didiagnosis menghidap penyakit jantung (kardiovaskular), bolehkah disembuhkan?

Bolehkah penyakit jantung disembuhkan?

Penyakit jantung adalah salah satu penyebab kematian yang paling biasa, selain barah. Penyakit ini bukan sahaja menyerang jantung, tetapi juga saluran dan otot di sekitarnya.

Malangnya, penyakit kardiovaskular tidak dapat disembuhkan. Ini bermaksud, seseorang yang didiagnosis dengan penyakit ini, akan terus menghidap penyakit ini sepanjang hidupnya. Walaupun begitu, para penyelidik terus melakukan penyelidikan lebih lanjut untuk mencari jawapan sama ada penyakit jantung dapat disembuhkan atau tidak.

Melaporkan dari laman web Klinik Cleveland, kajian terbaru sedang mengembangkan terapi sel stem untuk menyembuhkan penyakit jantung.

Dalam terapi ini, sel-sel yang rosak di jantung akan dirangsang untuk tumbuh semula (pulih dari kerosakan). Caranya adalah dengan mengurangkan kerosakan sel dengan melepaskan hormon tempatan.

Walau bagaimanapun, tisu yang telah diperbaiki tidak pulih sepenuhnya, ia menjadi beban bagi jantung. Kerja jantung akan lebih berat dan ini dapat meningkatkan risiko kegagalan jantung, sebagai komplikasi penyakit jantung akibat gangguan aktiviti elektrik di jantung.

Selain itu, ubat baru juga dikembangkan untuk menurunkan kadar kolesterol. Namun, tidak ada ubat yang berjaya menghilangkan plak yang terbentuk di sepanjang arteri.

Kawal simptom penyakit jantung

Walaupun jawapan untuk sama ada penyakit jantung dapat disembuhkan atau tidak masih "kelabu" atau belum jelas, kabar baiknya ialah penyakit ini dapat dikawal. Maksudnya, pesakit dengan penyakit ini dapat melegakan simptom sambil mencegah keparahannya.

Gejala penyakit jantung yang meliputi sesak nafas dan sakit dada dapat diatasi dengan mengambil pelbagai ubat, seperti:

  • Ubat antikoagulan (mengurangkan pembekuan darah), seperti warfarin dan heparin.
  • Ejen antiplatelet (mencegah platelet melekat dan bergumpal bersama), seperti clopidogrel.
  • Ubat beta-blocker (menurunkan tekanan darah dan melambatkan degupan jantung), seperti bisoprolol.
  • Ubat penurun kolesterol, seperti simvastatin.

Selain mengambil ubat penyakit jantung, pelbagai prosedur perubatan tersedia untuk mengurangkan keparahan gejala, termasuk:

  • Angioplasti

Prosedur ini meluaskan kawasan saluran darah yang menyempit dengan meletakkan kateter atau laser dengan hujung belon.

  • Atherektomi

Meletakkan kateter yang berakhir dengan alat pemotong untuk memotong plak yang menyumbat arteri.

  • Pembedahan pintasan jantung

Pembedahan jantung terbuka untuk merawat arteri yang tersumbat dengan membuat saluran baru untuk darah mengalir ke otot jantung.

  • stent jantung

Peletakan tiub dawai (cincin jantung) untuk membuka arteri semasa angioplasti atau secara kekal.

  • Pemindahan jantung

Mengeluarkan jantung yang rosak dan menggantinya dengan hati manusia yang sihat yang telah didermakan.

Oleh itu, daripada bimbang sama ada penyakit jantung dapat disembuhkan atau tidak, lebih baik pesakit memberi tumpuan untuk mengikuti rawatan. Terlalu sibuk memikirkan penyakit ini, dikhuatiri boleh membuat pesakit lebih tertekan. Ini boleh menyebabkan tekanan darah meningkat, sukar tidur, dan akhirnya memburukkan lagi penyakit yang anda alami.

Cuba untuk mempromosikan pemikiran positif dan ketahui cara yang ampuh untuk anda mengurangkan tekanan, seperti menyulam, berkebun, atau membaca buku.

Selain itu, rawatan penyakit jantung juga perlu ditingkatkan dengan menjalani gaya hidup yang lebih sihat. Ini termasuk menerapkan diet jantung, berhenti merokok, dan rajin melakukan sukan yang selamat untuk jantung.

Setelah memahami penjelasan di atas, pesakit tidak perlu lagi mempersoalkan apakah penyakit jantung dapat disembuhkan atau tidak.

Hari ini, perkara terpenting yang menjadi keutamaan bagi pesakit penyakit jantung adalah menjaga kesihatan tubuh yang optimum. Ikuti rawatan dan rawatan di rumah yang disyorkan oleh pakar yang merawat keadaan anda.

Dengan cara itu, bukan sahaja gejala penyakit kardiovaskular yang dapat anda atasi, pelbagai penyakit biasa seperti selesema, batuk, dan selesema juga dapat dihindari.

Petua mencegah penyakit jantung sejak usia dini

Selain dapat mengatasi simptom, ternyata penyakit jantung juga dapat dielakkan. Sudah tentu, ini jauh lebih baik daripada yang anda rawat, bukan?

Dr. Jim Fang dan Dr. Tom Miller dari Radio Sains Kesihatan Universiti Utah menerangkan pelbagai cara untuk mencegah penyakit jantung dalam temu bualnya, termasuk:

1. Berhenti merokok

Merokok adalah faktor risiko utama penyakit kardiovaskular. Kebiasaan buruk ini diketahui dapat memperburuk kesihatan arteri di jantung kerana mengandungi pelbagai bahan yang merosakkan, seperti nikotin dan tar.

2. Mengamalkan gaya hidup sihat

Seseorang yang menghidap diabetes, darah tinggi (tekanan darah tinggi), dan tahap kolesterol tinggi mempunyai risiko penyakit jantung yang tinggi. Sebabnya ialah hipertensi menjadikan arteri lebih kuat dan memberi tekanan yang besar pada jantung.

Diabetes yang tidak terkawal juga boleh menyebabkan kerosakan arteri. Kemudian, tahap kolesterol tinggi juga dapat membentuk plak di arteri. Plak ini adalah penyebab penyakit jantung yang paling biasa.

Sekiranya anda sudah mempunyai salah satu penyakit ini, rawatan perubatan dan gaya hidup sihat sangat penting untuk digunakan. Penerapan gaya hidup sihat ini juga berlaku bagi anda yang sihat dan bebas dari penyakit.

Anda boleh melakukan pencegahan penyakit jantung ini dengan mengganti makanan berkarbohidrat berminyak dan tinggi dengan makanan yang menyihatkan jantung. Sempurnakannya dengan membiasakan diri bersenam 30 minit setiap hari. Kemudian, berhenti merokok dan kurangkan kebiasaan minum alkohol.