Kesihatan kulit

5 Kaedah Perubatan yang Berkesan untuk Memutihkan Kulit |

Memiliki kulit putih nampaknya menjadi obsesi kebanyakan orang Indonesia. Stigma "kulit putih sempurna" menjadikan orang menggunakan cara apa pun untuk menjadikan kulit putih menjadi putih. Sebenarnya, adakah cara selamat dan berkesan untuk memutihkan kulit?

Apa yang menjadikan warna kulit gelap?

Warna kulit anda ditentukan oleh struktur kulit yang diwarisi secara genetik dari ibu bapa kandung anda. Gen kemudian menentukan berapa banyak melanin yang anda ada.

Melanin adalah agen pewarna kulit semula jadi yang dihasilkan oleh sel-sel di lapisan kulit yang disebut melanosit. Semakin banyak melanin yang anda miliki, semakin gelap kulit anda.

Selain ditentukan oleh gen, jumlah kadar melanin juga dipengaruhi oleh paparan sinar matahari, hormon, dan pendedahan kepada bahan kimia tertentu. Contohnya, kulit akan menjadi gelap dan "terbakar" apabila terlalu lama di bawah sinar matahari.

Walau bagaimanapun, perubahan warna kulit ini cenderung sementara. Lama kelamaan, kulit gelap anda akan kembali ke warna asalnya. Ini kerana kulit mempunyai kemampuan khas untuk tumbuh semula dan berubah menjadi warna asalnya secara automatik.

Sebaliknya, perubahan warna kulit kerana penuaan kulit (penuaan kulit) adalah perkara semula jadi yang cenderung kekal.

Cara memutihkan kulit dengan rawatan di doktor

Berikut adalah beberapa cara untuk memutihkan kulit yang telah terbukti secara perubatan dan paling banyak digunakan.

1. Krim doktor

Krim pemutih mampu mengurangkan warna kulit yang tidak sekata, bahkan untuk mengubah warna kulit yang asli. Anda boleh mendapatkan krim pemutih yang selamat dan berkesan dengan preskripsi doktor.

Secara amnya, krim pemutihan dari doktor mempunyai kombinasi bahan kimia yang dapat mengurangkan kadar melanin pada kulit. Sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai dos yang betul dan cara menggunakannya sebelum menggunakannya.

Ramuan krim pakar dermatologi profesional yang mempunyai lesen untuk latihan dijamin selamat dan penggunaannya diselia oleh doktor.

Penggunaan krim pemutihan yang anda dapat dengan ceroboh. Contohnya, produk dari kedai dalam talian tanpa persetujuan BPOM mungkin mengandungi merkuri, hidrokuinon, dan kortikosteroid yang mempunyai kesan sampingan yang serius pada kulit anda.

2. Kulit kimia

Pengelupasan kimia adalah prosedur perubatan untuk membuang sel kulit mati dengan krim berasaskan kimia khas. Prosedur ini dapat membantu mengurangkan parut dan parut jerawat, noda dan bintik-bintik gelap, garis-garis halus dan kedutan, serta mencerahkan warna kulit kusam.

Krim kimia yang biasa digunakan termasuk fenol, asid trikloroasetik, asid karbol, asid salisilik, asid glikolat, dan asid laktik. Walau bagaimanapun, memilih krim yang tepat bergantung pada keperluan anda, jenis kulit, dan apa masalahnya.

Krim akan disapu pada kulit secara merata dan dibiarkan duduk sehingga reaksi kimia berlaku yang menyebabkan luka cetek di permukaan kulit. Ini menunjukkan sel kulit mati diangkat dan diganti dengan sel kulit baru di bawahnya.

Kulit kimia terdiri daripada beberapa jenis, dibezakan oleh sejauh mana hakisan kulit yang berlaku. Semakin tinggi tahap hakisan, semakin lama diperlukan kulit baru untuk muncul. Semakin lama masa penyembuhan.

3. Laser muncul semula

Seperti namanya, laser resurfacing adalah kaedah pemutihan kulit yang menggunakan sinar laser bertenaga tinggi secara langsung di permukaan kulit.

Fungsinya adalah untuk memusnahkan sel kulit lama yang telah rosak dan mencetuskan pembentukan sel kulit baru. Terapi laser juga membantu mengurangkan pengeluaran dan tahap melanin pada kulit.

Kaedah pemutihan laser ini mempunyai kesan sampingan dalam bentuk kemerahan, bengkak, dan lebam yang memerlukan 14 hingga 21 hari untuk sembuh.

4. Pelaburan mikro (mikrodermabrasi)

Microdermabrasion (microdermabrasion) mempunyai prinsip yang serupa kulit kimia, iaitu untuk mengikis lapisan kulit terluar untuk menghasilkan lapisan kulit yang baru dan lebih baik. Bezanya, prosedur ini menggunakan semburan yang mengandungi kristal kecil.

Prinsip kerja microdermabrasion adalah dengan menyemburkan kristal kecil pada kulit anda. Kristal kemudian dengan lembut membantu proses hakisan kulit.

Selepas menyemburkan kulit anda mungkin berwarna merah, tetapi kesannya tidak bertahan lama. Penggunaan jenis solek tertentu tidak digalakkan setelah rawatan ini dilakukan.

5. Pembedahan Cryosurgery

Pembedahan Cryosurgery yang merupakan cara memutihkan kulit dengan nitrogen cair untuk memusnahkan sel melanin. Selain memutihkan kulit, cryosurgery digunakan untuk merawat masalah kulit lain seperti mencerahkan tompok-tompok gelap di wajah.

Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan nitrogen cair ke permukaan kulit secara merata dan dibiarkan membeku. Kemudian, nitrogen akan perlahan-lahan mencair kembali sambil membuat luka kecil yang tidak dapat dilihat pada kulit.

Pembedahan Cryosurgery membolehkan kulit mengelupas lapisan kulit terluar dan kemudian menggantinya dengan lapisan kulit yang baru dan lebih ringan.

Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kesan sampingan yang biasa berlaku dari prosedur cryosurgery ini. Risiko kesan sampingan yang paling biasa adalah kemunculan lepuh di kawasan yang terdedah kepada nitrogen cair selepas prosedur.

Sebelum memutihkan kulit anda ...

Mencantikkan kulit dengan cepat pastinya menggoda bagi kebanyakan wanita, tetapi tentunya akan ada kesan sampingan dari setiap cara memutihkan kulit.

Kami mengesyorkan agar sebelum anda memutuskan untuk melakukannya, perbanyakkan maklumat dan berunding dengan doktor anda dari apa yang akan dilakukan pada kulit anda, hingga kesan sampingan yang akan anda rasakan selepas itu.

Rawatan semula jadi seperti makan makanan yang menjadikan kulit lebih cerah mungkin memerlukan banyak masa, tetapi ia pasti mempunyai kesan sampingan yang minimum.