Pemakanan

Walaupun Berkhasiat, Waspadalah terhadap Bahaya Mengonsumsi Madu Mentah •

Akhir-akhir ini, madu mentah telah menjadi trend di kalangan pencinta kesihatan dan bahan semula jadi. Madu mentah dipercayai lebih sihat dan bermanfaat bagi tubuh kerana masih mengandungi pelbagai bahan asli yang kaya dengan nutrien dan tidak melalui proses kimia yang berlebihan. Oleh itu, banyak orang hari ini beralih kepada penggunaan madu mentah. Namun, sebelum membuat keputusan itu, ada baiknya jika anda terlebih dahulu mempertimbangkan apakah kelebihan dan kekurangan madu mentah. Kerana walaupun produk ini menawarkan banyak faedah, masih ada bahaya madu mentah yang bersembunyi untuk anda dan keluarga. Kesan sampingan tertentu boleh membawa maut. Lihat maklumat di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.

Apakah perbezaan antara madu mentah dan madu biasa?

Apa yang membezakan madu mentah dari madu biasa (sering juga disebut sebagai madu asli atau madu yang diproses) adalah proses pemprosesan. Untuk mengekstrak madu, sarang lebah yang sudah mengandungi madu akan dipecah menjadi kepingan kecil. Selepas itu sarang lebah akan diperah atau ditapis untuk memisahkan cecair madu. Madu yang dihasilkan disebut sebagai madu mentah atau madu madu mentah.

Sementara itu, kebanyakan madu yang dijual di kedai umumnya telah melalui pelbagai proses tambahan seperti penyaringan, pasteurisasi, atau penambahan perasa seperti sirap jagung fruktosa tinggi (HFCS). Proses ini menyebabkan kehilangan pelbagai nutrien asli yang terkandung dalam madu mentah, seperti debunga lebah, bakteria baik, dan pelbagai jenis fitonutrien. Oleh itu, khasiat madu mentah dipercayai jauh lebih kuat dan kuat berbanding madu biasa.

Khasiat madu mentah

Madu mentah menawarkan khasiat tertentu yang mungkin tidak anda dapat dari pengambilan madu biasa. Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda mungkin mempertimbangkan untuk beralih ke madu mentah.

Membekalkan pengambilan mineral

Madu yang tidak melalui proses pasteurisasi di mana madu akan dipanaskan untuk membunuh pelbagai bakteria masih mengandungi pelbagai jenis mineral yang diperlukan oleh tubuh. Mineral ini termasuk zat besi, kalsium, kalium, dan vitamin B kompleks. Dengan pengambilan mineral yang mencukupi, kesihatan tulang terjaga dan metabolisme anda akan lebih lancar. Selain itu, mineral juga berfungsi untuk mengimbangkan tahap elektrolit dalam badan.

Sembuhkan luka

Berbanding dengan madu biasa, madu mentah berfungsi lebih baik dalam menyembuhkan luka. Tahap keasidan cukup tinggi dan kandungan antibakteria yang disebut methylglyoxal mampu meningkatkan pH permukaan luka sehingga pelbagai bakteria akan menjauh. Madu mentah juga lebih efektif daripada madu biasa sebagai antiseptik untuk membersihkan luka dan mencegah jangkitan selanjutnya.

Mencegah radikal bebas

Pengambilan madu mentah secara berkala akan mencetuskan pengeluaran antioksidan semula jadi dalam badan. Antioksidan bertanggungjawab untuk mencegah radikal bebas yang berasal dari pencemaran, pendedahan cahaya matahari, dan bahan kimia. Radikal bebas berbahaya kerana boleh merosakkan dan membunuh sel-sel di dalam badan dan menyebabkan penuaan pramatang.

Mengawal tekanan darah dan kolesterol

Madu mentah dapat membantu anda mengawal tekanan darah dan kadar kolesterol dalam badan. Tidak seperti madu biasa, madu mentah dapat merangsang pengeluaran kolesterol baik (HDL) sambil menurunkan kolesterol jahat (LDL). Tekanan darah dan kolesterol menjadi lebih stabil dan anda mengelakkan pelbagai penyakit seperti serangan jantung atau strok.

Bahaya madu mentah yang mungkin berlaku

Madu mentah memang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan yang bermanfaat untuk pelbagai penyakit yang anda keluhkan. Namun, para pakar mendedahkan bahawa madu yang tidak diproses dengan sempurna juga merupakan risiko kesihatan. Berikut adalah pelbagai risiko memakan madu mentah yang harus anda perhatikan.

Botulisme (keracunan bakteria)

Madu mentah berpotensi mengandung spora bakteria botulisme. Bakteria ini berisiko menghasilkan toksin dalam badan, menyebabkan botulisme. Botulisme dicirikan oleh kekejangan perut, loya, cirit-birit, demam, muntah, mulut kering, dan kelemahan otot. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, penyakit ini boleh menyebabkan kematian. Doktor di seluruh dunia tidak mengesyorkan bayi dan balita untuk mengambil madu mentah kerana risiko botulisme pada kanak-kanak jauh lebih tinggi. Orang dengan penyakit autoimun, leukemia, AIDS, dan yang sistem kekebalannya bermasalah juga tidak disarankan untuk mengkonsumsi madu mentah.

Alahan

Kerana madu mentah masih mengandungi debunga asli, sebilangan orang yang alah kepada debunga mungkin mengalami reaksi alergi tertentu. Reaksi alergi yang disebabkan termasuk kesukaran bernafas, penurunan tekanan darah yang drastik, pening, pingsan, kegagalan jantung, dan bahkan kematian. Reaksi lain yang dilaporkan oleh orang yang kurang sensitif terhadap alergen termasuk gatal-gatal, ruam, dan bengkak.

Keracunan

Madu yang dihasilkan oleh lebah sangat dipengaruhi oleh bunga dari mana lebah mengambil nektar. Jenis bunga tertentu dalam kumpulan Rhododendron beracun bagi manusia. Sekiranya lebah menghasilkan madu dari nektar bunga ini, anda berisiko diracun oleh grayanotoxin, bahan racun berbahaya dari bunga Rhododendron. Racun menyerang sistem saraf anda. Dalam beberapa kes, racun akan merosakkan sel saraf otak, menyebabkan hilangnya kawalan terhadap pelbagai fungsi tubuh yang diatur oleh otak anda. Grayanotoxin harus mati bersama dengan kuman dan bakteria dalam proses pasteurisasi. Walau bagaimanapun, madu mentah tidak melalui proses ini sehingga racun tidak mati.

BACA JUGA:

  • Adakah benar bahawa campuran lemon dan madu mempunyai banyak faedah?
  • 8 Khasiat Madu Manuka
  • Mengapa bayi tidak boleh diberi madu?