Pemakanan

Betapa Sihatnya Menjadi Vegan? |

Menjalani diet vegan bukan sekadar mengubah diet anda, tetapi juga pilihan hidup. Perlu komitmen dan disiplin untuk memusatkan perhatian pada diet sihat ini. Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membuat keputusan untuk menjadi vegan.

Apakah perbezaan antara menjadi vegan dan vegetarian?

Sebelum membincangkannya lebih jauh, anda harus terlebih dahulu mengetahui definisi vegan. Sebenarnya, vegan adalah sebahagian daripada diet vegetarian.

Diet vegetarian itu sendiri merujuk kepada diet yang memberi tumpuan kepada pengambilan makanan dari tumbuh-tumbuhan. Walau bagaimanapun, banyak orang mengikuti corak ini dengan cara yang berbeza dan sekatan diet, bergantung pada jenisnya.

Vegan merangkumi jenis vegetarian yang batasan dietnya paling ketat. Orang yang vegan sama sekali tidak makan makanan bersumberkan haiwan, termasuk produk yang diproses seperti susu, telur, keju, dan madu.

Makanan ini hanya membenarkan pengambilan makanan berasaskan tumbuhan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Sebab seseorang menjadi vegan

Setiap orang mempunyai alasan yang berbeza. Tetapi secara amnya, tiga perkara di bawah adalah pertimbangan utama.

1. Sebab kesihatan

Terlepas dari jenis diet yang dilakukan, alasan kesihatan pastinya merupakan salah satu perkara yang paling diutamakan.

Oleh kerana semua makanan yang dimakan berasal dari tumbuhan, makanan ini penuh dengan mineral magnesium, serat, asid folik, vitamin C, vitamin E, dan fitokimia yang diketahui penting untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Beberapa kajian telah menghubungkan diet ini dengan menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Risiko terkena penyakit seperti diabetes, penyakit jantung, dan beberapa jenis barah lebih rendah daripada mereka yang memakan produk haiwan.

Kerana pilihan makanan yang terhad, vegan harus berurusan dengan pemenuhan zat lain seperti asam lemak omega-3 yang biasanya dijumpai pada haiwan melalui sayur-sayuran atau kacang-kacangan yang juga mengandung zat ini.

Oleh itu, dapat dikatakan bahawa mereka yang menjadi vegan sepertinya diberi kesempatan untuk belajar lebih banyak mengenai setiap nutrien yang ada dalam makanan.

2. Kesejahteraan haiwan

Selain dari alasan kesihatan, ada juga orang yang mengikuti diet ini dengan tujuan untuk mencegah eksploitasi haiwan.

Ini mungkin disebabkan oleh beberapa sebab. Sebilangan orang yang menjadi vegan merasakan keterikatan emosi terhadap haiwan. Sementara yang lain percaya bahawa semua makhluk berhak untuk hidup dalam kesejahteraan.

Kesejahteraan ini terbahagi kepada kebebasan dari lima perkara, iaitu kebebasan dari kelaparan dan dahaga; kebebasan dari kesakitan, kecederaan, dan penyakit; kebebasan dari ketidakselesaan; kebebasan dari ketakutan; dan kebebasan untuk menyatakan tingkah laku semula jadi.

Pada dasarnya, mengelakkan produk haiwan boleh menjadi cara untuk memerangi kekejaman dan penganiayaan terhadap haiwan.

3. Selamatkan alam sekitar

Sebilangan orang yang menjadi vegan mengamalkan diet ini untuk menyumbang kepada kesihatan persekitaran.

Pengeluaran daging dan produk haiwan olahan dirasakan dapat memberi beban yang besar pada lingkungan, dari tanaman dan air yang diperlukan untuk memberi makan haiwan hingga proses pemprosesan lain yang juga dapat menyumbang kepada pencemaran.

Mereka menganggap jumlah makanan haiwan seperti biji-bijian dan tanaman tertentu menjadi penyumbang utama penebangan hutan, kehilangan habitat dan kepunahan spesies.

Tidak ketinggalan, Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) meramalkan bahawa pengeluaran daging dunia hampir dua kali ganda menjelang 2050. Ini bermakna lebih banyak haiwan akan diternak.

Semakin banyak haiwan yang anda miliki, semakin banyak tanaman yang anda perlukan untuk memberi makan dan mendarat untuk didiami.

Sementara itu, bekalan tanaman di bumi akan terus menurun. Ini dikhuatiri tidak akan mencukupi untuk menyokong populasi manusia yang semakin meningkat.

Dengan mengikuti diet vegan, jejak karbon dan keperluan haiwan dikurangkan. Jadi, secara tidak langsung, ini akan membantu mengekalkan bekalan air dan tanaman.

Adakah diet ini berisiko menyebabkan kekurangan nutrisi?

Kerana vegan hanya makan makanan nabati, diet ini juga berisiko kekurangan nutrien yang terdapat dalam makanan yang berasal dari haiwan.

Vegan tidak memakan ikan dan telur, jadi orang yang memakannya berisiko kekurangan asid lemak omega-3, termasuk EPA dan DHA. Kedua-duanya penting untuk kesihatan jantung dan fungsi otak.

Aktivis diet ini juga berisiko kekurangan zat besi. Kerana, makanan yang mengandung banyak zat ini adalah makanan sumber haiwan, seperti daging merah.

Oleh itu, vegan harus makan lebih banyak makanan berasaskan tumbuhan yang mengandungi zat besi dan vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi.

Selain zat besi, diet vegan berisiko kekurangan vitamin B12, di mana kekurangan zat besi dan vitamin B12 dapat menyebabkan anemia. Untuk mengelakkannya, anda mungkin perlu mengambil zat besi dan vitamin B12.

Sekiranya anda ingin mendapatkan nutrien lengkap semasa menjadi vegan, memenuhi keperluan pemakanan anda dengan memakan pelbagai jenis sayur setiap hari. Pilih makanan dengan minyak tak jenuh dan makan bahagian kecil.

Jangan lupa untuk memenuhi keperluan cecair anda, sekurang-kurangnya minum 8 gelas air sehari.