Kesihatan Otak dan Saraf

Adakah Pemindahan Kepala Secara Perubatan Mungkin?

Anda mungkin biasa dengan prosedur pemindahan organ. Ya, pemindahan organ adalah operasi untuk memindahkan organ yang sihat kepada orang lain yang organnya bermasalah atau rosak. Prosedur ini juga dikenali sebagai cantuman. Biasanya, organ yang paling kerap dipindahkan adalah buah pinggang, pankreas, hati, jantung, paru-paru dan usus kecil. Namun, bagaimana dengan pemindahan kepala? Bolehkah prosedur tersebut dilakukan untuk menyelamatkan nyawa orang yang mengalami kecederaan kepala yang teruk? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Pemindahan kepala telah dilakukan pada haiwan

Pada tahun 1970, perintis transplantasi kepala Robert White memindahkan kepala monyet yang lumpuh ke monyet lain yang sihat. Setelah prosedur pembedahan dilakukan, monyet tersebut dapat menggerakkan bola matanya, mendengar, merasakan dan mencium bau. Malangnya, monyet itu hanya dapat bertahan selama sembilan hari kerana sistem kekebalan tubuh penderma enggan wujud di kepala "baru".

Seorang pakar neurologi mendakwa dia berjaya melakukan pemindahan kepala manusia

Dr. Sergio Canavero, pakar bedah saraf Itali mendakwa bahawa dia dan pasukannya telah berjaya melakukan pemindahan kepala manusia pertama di dunia. Dengan menggunakan dua mayat manusia, operasi pemindahan dilakukan selama 18 jam di Universiti Perubatan Harbin di China.

Prosedur ini dilakukan dengan menukar kepala satu mayat kemudian dilekatkan pada mayat yang lain. Pasukan doktor mendakwa telah berjaya menghubungkan semula saraf tunjang dan saluran darah di tulang belakang dan leher.

Malangnya, banyak pakar meragui kejayaan operasi tersebut

Ramai pakar menyatakan tidak setuju dengan tuntutan doktor Itali bahawa dia berjaya melakukan transplantasi kepala. Pakar perubatan mengatakan bahawa pemindahan kepala tidak masuk akal, baik secara saintifik dan etika.

Salah satunya ialah Arthur Caplan, seorang profesor bioetika di New York University. Dilaporkan dari Live Science, Arthur mengatakan bahawa dia tidak percaya bahawa pemindahan kepala mungkin dilakukan.

Sebabnya, jika sistem imun di dalam badan mengenali bahagian tubuh yang bukan dari badan anda, maka sistem imun akan menyerangnya. Ini tentu berisiko mematikan organ yang dipindahkan. Walaupun ada ubat-ubatan yang menekan sistem imun, badan "baru" penderma kemungkinan besar masih menolak organ-organ asing.

Pertimbangan lain mengapa transplantasi kepala mempunyai kadar kejayaan yang rendah

Sebagai tambahan kepada apa yang telah disebutkan di atas, perbezaan biokimia antara kepala dan badan penderma juga boleh menjadi salah satu masalah besar yang harus dihadapi seterusnya. Tentunya tidak semudah mengganti lampu dengan yang baru.

Sekiranya anda memindahkan kepala dan otak anda ke badan baru, anda perlu memasukkannya ke dalam persekitaran kimia baru dengan sistem saraf yang baru. Nah, masalah ini sebenarnya akan meningkatkan risiko kematian bagi orang yang menerima penderma kerana kemungkinan penolakan dalam tubuh dan jangkitan.

Bukan hanya itu, pemindahan kepala juga memerlukan pakar bedah untuk menghubungkan sejumlah besar saraf dan saluran darah, serta tulang belakang dan saraf tunjang dari kepala hidup ke badan penderma. Sekiranya Canavero benar-benar menemui kejayaan dalam penyambungan semula saraf tunjang, mengapa tidak dilakukan terlebih dahulu pada orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang sebelum melakukan pemindahan kepala?

Penyelidik telah menghabiskan beberapa dekad untuk meneliti semua aspek kecederaan saraf tunjang. Sayangnya, masih ada sedikit pilihan untuk merawat pesakit dengan jenis kecederaan ini. Oleh kerana penyelidik belum menemui cara untuk menyambung kembali tulang belakang manusia, akan sangat sukar untuk memasang kembali dua tulang belakang dari dua orang yang berbeza.

Walaupun terdapat kontroversi yang ada, kajian lebih mendalam dengan skop yang lebih luas masih diperlukan jika pemindahan kepala memang mungkin dilakukan. Sebabnya, prosedur perintis dapat memberikan harapan baru bagi banyak orang yang mengalami kelumpuhan atau kecacatan pada masa akan datang.