Kehamilan

Refleksologi Kaki Semasa Kehamilan Dapat Meringankan Keletihan, Tetapi Ada Keadaannya

Apabila anda sakit dan letih, refleksologi kaki kelihatan seperti penyelesaian yang tepat. Namun, bagaimana jika anda hamil? Bolehkah wanita hamil melakukan refleksologi kaki?

Refleksologi itu sendiri adalah terapi tradisional yang berasal dari China selama berabad-abad. Dengan memberi tekanan pada titik-titik tertentu dalam tubuh, refleksologi dapat memberikan manfaat kesihatan bagi tubuh. Titik-titik yang ditekan ketika kita menjalani refleksologi dipercayai mempunyai hubungan erat dengan organ-organ dalam tubuh.

Refleksologi adalah salah satu terapi tambahan yang boleh diberikan semasa kehamilan. Refleksologi dapat mengurangkan keluhan di kaki yang sering dirasakan semasa mengandung.

Contohnya, kaki yang sakit, kekejangan kaki, atau kaki yang bengkak. Selain itu, pantulan juga dapat membantu mengurangkan beban pada sendi badan, memudahkan aliran darah, dan membantu proses relaksasi agar kualiti tidur akan lebih baik.

Refleksologi telah terbukti dapat mengurangkan keletihan semasa kehamilan

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical and Diagnostic Research pada tahun 2017, para pakar mendapati bahawa refleksologi pada tapak kaki dapat mengurangkan rasa keletihan yang dirasakan oleh ibu.

Kajian ini melibatkan beratus-ratus wanita berusia 18 hingga 35 tahun yang pertama kali hamil antara 19 dan 29 minggu kehamilan. Peserta kemudian dibahagikan kepada dua, iaitu kumpulan kawalan yang tidak menerima sebarang rawatan dan kumpulan yang menerima refleksologi pada tapak kaki.

Dalam kajian ini, refleksologi kaki dilakukan dua kali seminggu selama lima minggu. Setiap sesi berlangsung selama 30 hingga 45 minit. Setelah kajian berakhir, wanita hamil yang menerima refleksologi menyatakan bahawa perasaan keletihan yang mereka rasakan berkurang dengan ketara jika dibandingkan dengan kumpulan wanita hamil yang tidak menerima refleksologi kaki.

Adakah refleksologi kaki selamat semasa kehamilan?

Wanita pada trimester pertama atau trimester ketiga kehamilan mesti lebih berhati-hati sekiranya ingin melakukan refleksologi. Kenapa begitu? Ini kerana menekan titik-titik tertentu pada kaki dapat meningkatkan aliran darah ke rahim, menyebabkan perubahan reaksi hormon, dan memicu kontraksi rahim. Perkara ini tentunya berbahaya jika anda masih dalam trimester pertama kehamilan.

Oleh itu, berunding terlebih dahulu dengan pakar sakit puan untuk menilai keselamatan rahim anda sebelum melakukan refleksologi. Ingat, beritahu ahli terapi yang akan mengurut anda bahawa anda hamil. Ahli terapi yang terlatih dan profesional biasanya akan segera mengetahui titik mana yang harus dielakkan semasa mengurut kaki wanita hamil.

Oleh itu, titik urut mana yang harus dielakkan semasa mengandung?

Sekiranya doktor mengizinkan anda untuk melakukan refleksologi kaki, tidak ada salahnya anda untuk memastikan lagi kepada ahli terapi mengenai perkara-perkara yang harus dielakkan semasa kehamilan kerana boleh merangsang kemunculan kontraksi rahim.

Lihat gambar berikut untuk mengetahui enam titik tekanan yang harus dielakkan semasa mengandung kerana boleh merangsang kontraksi pada rahim.

Sumber: Garis Kesihatan