Pemakanan

9 Jenama Benih Hitam yang Baik (Terbaru pada tahun 2021) •

Menjaga kekebalan dan kesihatan semasa pandemi sangat penting, salah satunya adalah dengan memakan Biji Hitam secara berkala yang mempunyai banyak manfaat.

Jintan hitam ( benih hitam ) atau lebih dikenal sebagai Biji Hitam di Indonesia, adalah tanaman herba yang dulunya banyak digunakan sebagai rempah memasak dan telah digunakan sebagai jamu sejak sekitar 2000 tahun yang lalu.

Nama saintifik pemilik Nigella sativa Ia mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh, seperti asam amino, multivitamin, protein, Omega 3, Omega 6, Omega 9, dan lain-lain sehingga dipercayai dapat memberi banyak manfaat untuk tubuh.

Untuk mendapatkan khasiat jintan hitam ini, lihat cara memilih ramuan ini bersama dengan cadangan untuk pelbagai jenama Benih Hitam yang baik untuk kesihatan.

Cara Memilih Benih Hitam

1. Fahami Perbezaan Pembentangan

Banyak jenis hidangan Benih Hitam boleh didapati di pasaran, tetapi setiap jenis mempunyai kelebihan tersendiri.

  • Bermula dari biji Benih Hitam segar yang masih murni, tetapi lebih banyak usaha diperlukan untuk melayani mereka.
  • Kemudian dalam bentuk kapsul. Memilih Benih Hitam dalam bentuk kapsul tentunya lebih praktikal dan juga dapat mengurangkan rasa pahit.
  • Yang terakhir adalah dalam bentuk minyak. Tidak hanya digunakan sebagai ubat, minyak Benih Hitam juga dapat digunakan sebagai rempah memasak.

2. Pastikan ia berdaftar dengan BPOM

Walaupun menggunakan bahan semula jadi, penting untuk memastikan jenama tersebut didaftarkan dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah (BPOM), untuk mengelakkan penggunaan produk yang keselamatannya tidak dapat dipastikan. Anda boleh menyemak nombor pendaftaran BPOM di //cekbpom.pom.go.id

Cadangan Jenama Benih Hitam yang Baik

Jumlah jenama herba kadang-kadang membuat kita bingung mengenai jenama Benih Hitam mana yang baik. Berikut adalah beberapa cadangan untuk jenama jintan hitam menurut.

1. Cap Benih Hitam Tarikh Ajwa

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Biji Hitam dari jenama Ajwa Dates boleh menjadi pilihan pertama kerana komposisinya hanya mengandungi ekstrak jintan hitam. Ia dalam bentuk kapsul serbuk yang memudahkan pengambilannya.

Tidak. Pendaftaran BPOM: TR183318531

2. Minyak Benih Hitam Propolis Ekstra Trigona

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Selain mengandungi ekstrak minyak Benih Hitam, jenama ini juga menggabungkan beberapa jenis bahan semula jadi lain, seperti minyak zaitun, propolis trigona, dan madu tulen sehingga lebih banyak manfaat diberikan untuk tubuh.

Tidak. Pendaftaran BPOM: TR143383111

3. Essenzo Prolifit 5 dalam 1

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Seperti namanya, Essenzo Prolifit menggabungkan lima bahan semula jadi dalam satu bungkusan, iaitu Minyak Benih Hitam, Minyak Zaitun, Minyak Buah Merah, Minyak Bawang Putih dan Propolis.

Gabungan beberapa bahan semula jadi menghasilkan sebatian semula jadi, seperti tokoferol yang terdapat dalam minyak buah merah dan juga memberikan faedah sebagai antioksidan yang tinggi.

Sebagai tambahan, Essenzo Prolifit 5 in 1 mengandungi diallyl disulfide yang berasal dari minyak bawang yang berfungsi untuk mencegah gangguan pembekuan darah.

Tidak. Pendaftaran BPOM: TR193330011

4. Habbasyi Bawang Putih Habbah Garmin

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Bukan hanya memberikan kebaikan kandungan biji hitam, minyak biji hitam jenama ini juga memberikan kebaikan yang terdapat dalam bawang putih, seperti mengawal tekanan darah, mengatasi gejala diabetes, dll.

Tidak. Pendaftaran BPOM: TR173399111

5. Cecair Minyak Benih Hitam

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Minyak Benih Hitam tulen ini dapat digunakan sebagai pilihan lain untuk memakan Benih Hitam. Mengandungi 100% minyak Benih Hitam agar kesuciannya tetap terjaga.

Minyak biji bukan sahaja dapat dimakan, tetapi juga dapat digunakan sebagai ubat untuk kegunaan luaran.

Tidak. Pendaftaran BPOM: TR113323461

6. Habbat's Salmonlive

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Habbat's Salmonlive adalah makanan tambahan kesihatan yang tidak hanya mengandung minyak Benih Hitam, tetapi juga minyak salmon, dan minyak zaitun. Kandungan ketiga bahan ini dari haiwan dan sayuran menjadikan Habbat's Salmonlive mengandungi kompleks Omega 3 yang dapat digunakan sebagai ubat untuk program kehamilan dengan meningkatkan kualiti sperma.

Tidak. Pendaftaran BPOM: TR063362431

7. Kojima

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Mengandungi empat bahan utama, iaitu ekstrak kurma, ekstrak jintan hitam, madu, dan ekstrak asam jawa, jenama Benih Hitam ini mampu mengekalkan sistem ketahanan badan. Di samping itu, dengan campuran bahan ini, rasa jintan hitam yang asli sedikit menyamar.

Tidak. Pendaftaran BPOM: TR172606741

8. Benih Hitam Herbilogi

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Dalam bentuk kapsul yang mengandungi serbuk jintan hitam tulen, ia dapat membantu menjaga kesihatan, dari mengurangkan risiko barah hingga mengatasi eksim.

Herbiologi menggunakan kapsul vegetarian (vegan) yang terbuat dari selulosa tumbuhan yang diubah suai, yang boleh menjadi alternatif bagi anda yang tidak boleh mengambil kapsul yang terbuat dari gelatin haiwan.

Tidak. Pendaftaran BPOM: TR182311071

9. Habbats Garlive

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Black Seed Garlive adalah gabungan minyak Benih Hitam, propolis, ekstrak minyak zaitun, dan ekstrak minyak bawang putih. Oleh itu, menjadikan Habbats Garlive lebih bermanfaat untuk mengurangkan kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, darah tinggi, rematik, dan gout.

Tidak. Pendaftaran BPOM: TR183310871