Kesihatan jantung

Regurgitasi aorta: Gejala, Sebab, dan Rawatan

Jantung mempunyai empat injap yang memastikan darah mengalir ke arah yang betul. Walau bagaimanapun, fungsi ini dapat terganggu kerana masalah kesihatan, seperti regurgitasi aorta. Adakah anda tahu jenis penyakit injap jantung ini? Mari lihat simptom rawatan dalam tinjauan berikut.

Definisi regurgitasi aorta

Apakah regurgitasi aorta?

Regurgitasi aorta adalah keadaan yang berlaku apabila injap aorta jantung anda tidak ditutup rapat. Akibatnya, sebahagian darah yang dipam keluar dari ruang pam utama jantung, iaitu, ventrikel kiri bocor dan darah akhirnya mengalir ke belakang.

Kebocoran itu dapat mengelakkan jantung mengepam darah dengan cekap ke seluruh badan. Akibatnya, anda menyebabkan gejala keletihan di badan dan sesak nafas. Keadaan ini memaksa jantung untuk bekerja lebih keras sehingga darah yang bocor mengalir kembali dan melalui ventrikel kiri.

Lama kelamaan, dinding ventrikel akan menebal (hipertropi). Begitu juga, otot jantung juga menebal dan menyebabkan proses mengepam darah tidak berkesan. Menurut American Heart Association, masalah dengan injap jantung aorta akan menyebabkan kegagalan jantung, alias jantung gagal mengepam darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan badan.

Seberapa biasa keadaan ini?

Regurgitasi aorta adalah sejenis penyakit pada injap jantung. Jika dibandingkan dengan penyakit jantung yang lain, seperti serangan jantung, keadaan ini kurang biasa. Walaupun begitu, sesiapa sahaja boleh menghidap penyakit ini, terutama orang yang mempunyai faktor risiko tertentu.

Tanda dan gejala regurgitasi aorta

Gejala penyakit injap jantung muncul secara beransur-ansur, bersamaan dengan keparahan keadaan. Walau bagaimanapun, beberapa orang mungkin tidak mengalami gejala selama bertahun-tahun sehingga mereka tidak menyedari penyakit ini.

Ketika keadaan bertambah buruk, tanda dan gejala yang biasa dialami meliputi:

 • sesak nafas semasa bersenam atau ketika berbaring,
 • keletihan dan kelemahan dalam badan, sehingga tahapnya dapat penuh dengan aktiviti seperti sebelumnya,
 • gumam jantung,
 • degupan jantung tidak teratur (aritmia),
 • pening dan pingsan,
 • sakit dada (angina) yang semakin teruk dengan senaman,
 • jantung berdebar-debar (jantung berdebar),
 • pergelangan kaki dan tangan yang bengkak.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala penyakit jantung seperti yang dijelaskan di atas, segera berjumpa doktor. Setiap orang cenderung mengalami gejala yang berbeza. Sebilangan daripada mereka malah mengadu gejala lain yang tidak disebutkan.

Punca regurgitasi aorta

Injap aorta adalah salah satu daripada empat injap yang mengawal aliran darah melalui jantung. Bahagian ini memisahkan ruang pam utama jantung, ventrikel kiri, dan arteri utama yang membekalkan darah kaya oksigen ke badan anda. Injap mempunyai penutup yang disebut daun atau cusps, yang dapat dibuka dan ditutup setelah setiap jantung berdegup.

Pada orang yang mempunyai penyakit jantung ini, injap aorta tidak menutup dengan betul, menyebabkan darah bocor kembali ke ruang pam utama. Akibatnya, ventrikel kiri menahan lebih banyak darah dan menyebabkannya membesar dan menebal.

Pada mulanya, ventrikel kiri ditugaskan untuk membantu menjaga aliran darah dengan lancar walaupun memerlukan lebih banyak usaha. Tetapi akhirnya perubahan pada ventrikel kiri melemahkan ventrikel kiri dan jantung secara keseluruhan.

Penyakit yang menyerang injap aorta biasanya berlaku secara beransur-ansur, tetapi juga dapat berkembang. ng tiba-tiba kerana jangkitan injap. Selain itu, terdapat juga beberapa penyakit lain yang menyebabkan regurgitasi aorta, iaitu:

 • Penyakit injap jantung kongenital. Sebilangan orang dilahirkan dengan injap aorta yang hanya mempunyai dua injap (injap bicuspid) atau injap sekering daripada tiga injap yang terpisah. Kadang-kadang injap hanya mempunyai satu cusp (unicuspid) atau empat (quadricuspid), tetapi ini jarang berlaku.
 • Penyakit jantung kongenital. Risiko kecacatan jantung menyebabkan masalah injap pada suatu ketika dalam hidup anda. Sekiranya anda mempunyai ibu bapa atau saudara dengan injap bicuspid, ini akan meningkatkan risiko anda mengalami injap bicuspid. Walau bagaimanapun, anda boleh mempunyai injap bicuspid walaupun anda tidak mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit ini.
 • Penyempitan injap aorta (stenosis aorta). Deposit kalsium dapat bertambah di injap aorta seiring bertambahnya usia, menyebabkan injap aorta menjadi kaku dan sempit. Keadaan ini disebut stenosis aorta, yang menghalang injap daripada terbuka, sehingga menyebabkan penyumbatan. Stenosis aorta juga dapat mengelakkan injap ditutup dengan betul.
 • Keradangan lapisan ruang dan injap jantung (endokarditis). Keadaan yang mengancam nyawa ini biasanya disebabkan oleh jangkitan kerana merosakkan injap aorta.
 • Demam reumatik. Demam reumatik adalah komplikasi radang tekak dan pernah menjadi penyakit kanak-kanak yang biasa di Amerika Syarikat. Ini boleh menyebabkan injap aorta menjadi kaku dan sempit (stenosis), menyebabkan darah bocor. Sekiranya anda mempunyai injap jantung yang tidak normal kerana demam reumatik, ia disebut penyakit jantung reumatik.
 • Penyakit lain. Keadaan jarang lain boleh membesar aorta dan injap aorta yang menyebabkan masalah, termasuk sindrom Marfan, penyakit tisu penghubung. Beberapa keadaan autoimun, seperti lupus, juga boleh menyebabkan penyakit aorta jantung.
 • Air mata atau kecederaan pada arteri utama badan (aorta). Kecederaan dada traumatik atau air mata aorta (pembedahan) boleh menyebabkan aliran balik darah melalui injap aorta.

Faktor risiko untuk regurgitasi aorta

Sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit ini. Walau bagaimanapun, risikonya lebih besar pada orang dengan keadaan berikut.

 • Warga Emas.
 • Menghidap penyakit jantung kongenital.
 • Sejarah jangkitan yang boleh mempengaruhi jantung.
 • Mempunyai keadaan tertentu, seperti sindrom Marfan, hipertensi, atau stenosis injap aorta.

Diagnosis dan rawatan regurgitasi aorta

Maklumat yang diberikan bukanlah pengganti nasihat perubatan.SELALU berjumpa doktor.

Untuk membuat diagnosis penyakit injap jantung ini, doktor akan mengesyorkan beberapa ujian kesihatan, termasuk:

 • ekokardiografi,
 • elektrokardiografi,
 • x-Ray dada,
 • MRI jantung, dan
 • kateterisasi jantung.

Apakah pilihan rawatan untuk regurgitasi aorta?

Pilihan rawatan untuk penyakit jantung bergantung kepada keparahan keadaan anda. Tujuannya adalah untuk melegakan simptom dan mencegah komplikasi. Sekiranya keadaan diketahui tetapi tidak menyebabkan gejala, doktor anda akan memantau keadaan anda dan mengesyorkan perubahan gaya hidup yang dapat menyokong kesihatan jantung.

Dadah

Ubat-ubatan preskripsi mungkin termasuk ubat-ubatan untuk hipertensi dan ubat-ubatan antiaritmia yang bertujuan untuk menghilangkan gejala. Mungkin ada juga ubat lain yang disyorkan oleh doktor untuk pesakit.

Prosedur pembedahan

Dalam beberapa keadaan, prosedur pembedahan diperlukan untuk merawat penyakit injap jantung. Pembedahan untuk memperbaiki atau mengganti injap aorta boleh dilakukan sebagai pembedahan jantung terbuka, yang melibatkan sayatan (sayatan) di dada.

Kadang kala doktor boleh melakukan pembedahan jantung invasif minimum untuk menggantikan injap aorta. Prosedur ini, yang disebut penggantian injap aorta transcatheter (TAVR), menggunakan sayatan yang lebih kecil daripada yang digunakan dalam pembedahan jantung terbuka.

Pembedahan lain yang mungkin dilakukan untuk merawat penyakit jantung ini adalah:

 • Pembaikan injap aorta. Untuk membaiki injap aorta, pakar bedah dapat memisahkan penutup injap bersatu (cusps), membentuk semula atau mengeluarkan tisu injap yang berlebihan sehingga injap dapat menutup rapat, atau menambal lubang pada injap. Doktor boleh menggunakan prosedur kateter untuk memasukkan plag atau alat untuk memperbaiki injap aorta pengganti yang bocor.
 • Penggantian injap aorta. Dalam penggantian injap aorta, pakar bedah anda mengeluarkan injap yang rosak dan menggantinya dengan injap mekanikal atau injap yang terbuat dari tisu jantung bovine, porcine atau manusia (injap tisu biologi). Penggantian injap aorta transkatheter (TAVR) adalah prosedur jantung invasif minimum untuk menggantikan injap aorta yang sempit dengan injap tisu biologi.

Rawatan regurgitasi aorta di rumah

Selain rawatan di hospital, ada perubahan gaya hidup yang perlu dilaksanakan oleh orang yang mengalami masalah dengan injap aorta, termasuk:

 • Mengamalkan diet DASH dan makan makanan yang menyihatkan jantung.
 • Kekalkan berat badan dengan menyesuaikan aktiviti harian, seperti bersenam.
 • Berhenti merokok, cukup tidur, dan dapat mengatasi tekanan.