Keibubapaan

Sindrom TikTok: Hoax atau Fakta? Inilah penjelasannya |

TikTok adalah aplikasi media sosial yang kini sangat digemari oleh remaja. Namun, penggunaan aplikasi ini secara meluas ternyata menguntungkan kebaikan dan keburukan. Terutama setelah siaran video mengenai sebilangan remaja yang mengalami TikTok sindrom . Apa itu Tiktok sindrom atau sindrom Tiktok adalah fakta? Bagaimana menangani perkara ini? Lihat penjelasan berikut.

Video mengenai remaja yang mengalami TikTok sindrom

Pada pertengahan tahun 2020, sejumlah video diedarkan mengenai kesaksian remaja yang mengaku mempunyai keadaan yang disebut TikTok sindrom .

Dikatakan bahawa sindrom TikTok adalah sejenis gangguan koordinasi yang menyebabkan penderita tidak dapat mengawal pergerakan badan mereka sendiri.

Menurut mereka, ini disebabkan terlalu banyak bermain TikTok. Badan mereka sering bergerak tanpa sengaja seperti menari. Ini berlaku walaupun mereka sedang tidur.

Namun, jika anda memperhatikan, video tersebut telah menulis penjelasan bahawa keadaan TikTok sindrom apa yang mereka alami hanyalah kejuruteraan.

Mereka yang berada dalam video itu sebenarnya tidak mempunyai sindrom. Video dibuat hanya untuk keseronokan.

Betul TikTok sindrom ada?

Memang benar bahawa ada penyakit tertentu yang menyebabkan penderitanya menggerakkan badan mereka sendiri tanpa sengaja, seperti sindrom Tourette.

Walau bagaimanapun, penyakit ini adalah masalah dengan sistem saraf yang mungkin disebabkan oleh keturunan, bukan dari bermain Tiktok terlalu banyak.

Sementara itu, hingga kini sebenarnya tidak ada satu pun kajian ilmiah yang menyebut TikTok sindrom.

Oleh itu, berita mengenai kejadian sindrom ini di kalangan remaja adalah berita palsu dan dibuat-buat.

Adakah kemungkinan bahaya bermain TikTok terlalu banyak?

Walaupun TikTok sindrom adalah penyakit palsu yang dibuat, tetapi itu tidak bermaksud aplikasi ini tidak mendatangkan kesan negatif sekiranya anak menggunakannya terlalu kerap.

Berikut adalah beberapa kesan buruk yang mungkin dialami oleh anak anda sekiranya anda sering menggunakan aplikasi ini.

1. Ketagih menari

Ingin sentiasa wujud adalah sebahagian daripada tahap perkembangan remaja yang normal. Ramai anak muda bersaing untuk memuat naik video menari mereka di TikTok atas sebab ini.

Terutama sejak pandemi COVID-19, bermain TikTok dianggap sebagai cara untuk anak-anak tidak merasa letih dan bosan kerana mereka harus tinggal di rumah.

Menari sebenarnya berguna agar anak-anak tetap aktif dengan cara yang menyeronokkan. Namun, anda tidak boleh membiarkan si kecil melakukan kebiasaan ini terlalu lama.

Sebabnya, terlalu kerap menari atau menari berisiko menyebabkan ketagihan. Berbeza dengan TikTok sindrom , ketagihan tarian telah dikaji melalui pelbagai kajian.

Salah satunya adalah kajian yang diketuai oleh Aniko Maraz dari Universiti Eötvös Loránd yang dilakukan terhadap 450 penari di Hungary.

Kajian menunjukkan bahawa mereka yang kerap berlatih tarian setiap minggu berisiko mengalami pelbagai gangguan psikologi.

Keadaan ini berkait rapat dengan gangguan makan. Kehilangan selera makan adalah perkara biasa di kalangan penari kerana mereka terobsesi untuk mengekalkan penampilan badan yang menarik.

Kajian itu juga menyatakan bahawa mereka yang aktif menari biasanya ingin lari dari masalah kehidupan. Ini kerana mereka merasa sukar ketika mereka harus menyelesaikan masalah.

Walaupun begitu, hubungan antara Tiktok dan keadaan ketagihan tarian masih perlu dikaji lebih jauh.

2. Ketagih dengan TikTok

Walaupun Tiktok sindrom Ia bukan penyakit sebenar, tetapi ada kemungkinan kanak-kanak akan menjadi ketagih jika mereka bermain Tiktok terlalu kerap.

Menurut jurnal itu Sempadan dalam Kesihatan Awam Remaja adalah orang yang sangat terdedah kepada ketagihan.

Ketagihan bermain TikTok boleh menyebabkan dia terobsesi dengan populariti di dunia TikTok.

Jumlah " suka ”, “ berkongsi ", atau" komen "Pada video yang dimuat naik menjadi keutamaan. Akibatnya, perkara yang lebih penting seperti tugas di sekolah dan di rumah diabaikan.

Di samping itu, sejumlah cabaran atau cabaran di Tiktok dianggap tidak sesuai oleh remaja. Contohnya, cabaran mencium , cabaran gurauan, dan seumpamanya.

Sekiranya dibiarkan, ini boleh merosakkan mental dan keperibadian anak.

3. Ketagih alat

Tambahan pula, jika anda menggunakan telefon pintar anda terlalu kerap untuk bermain TikTok, anak anda akan menghadapi risiko ketagihan alat .

Susy Katikana Sebayang S.P., M.Sc., Ph.D dari Universiti Airlangga menyatakan bahawa sekitar 61% remaja ketagih dengan alat.

Kesan ketagihan terhadap Tiktok atau mendapat Sindrom Tiktok boleh menyebabkan masalah seperti berikut.

  • Kesukaran menumpukan perhatian pada pelajaran sekolah.
  • Tidak berdisiplin terhadap rancangan dan jadual harian.
  • Mengalami sakit di bahagian belakang leher.
  • Mudah marah dan gelisah apabila tidak menggunakan alatnya.
  • Selalunya bangun lewat dan menghadapi masalah tidur.
  • Tidak boleh berhenti bermain telefon pintar.
  • Terus memikirkan perkara di sekeliling telefon pintar .

Walaupun kesannya tidak begitu mengerikan seperti TikTok sindrom , tetapi jika ketagih alat terus dibiarkan akan menyebabkan kesan jangka panjang.

Penurunan pencapaian akademik, anak-anak menjadi malas, tidak berdisiplin, dan sukar untuk merancang masa depan adalah perkara yang perlu anda jangkakan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌