Gigi dan Mulut

Rasa Makanan: Bagaimana Lidah Mengetahuinya? •

Lidah sebagai deria rasa mempunyai fungsi untuk mengenali rasa makanan, mulai dari manis, masin, masam, dan lain-lain. Rasa makanan yang enak boleh membuatkan anda makan dengan penuh semangat. Adakah anda tahu mengapa lidah dapat merasakan rasa makanan? Lalu, bagaimana mekanisme kerja lidah untuk melakukan ini? Ayuh, ketahui lebih lanjut di bawah.

Mengapa lidah dapat merasakan rasa makanan?

Terdapat empat rasa asas yang dapat dirasakan oleh lidah anda, iaitu manis, masam, pahit, dan masin. Selain itu, ada juga rasa lain yang dapat dirasakan oleh manusia menurut penelitian terbaru, iaitu rasa umami.

Anda dapat merasakan pelbagai rasa ini berkat reseptor kecil yang terdapat pada selera (selera). deria rasa ). Reseptor ini terletak di hampir semua bahagian rongga mulut, terutamanya lidah, lelangit, dan belakang esofagus.

Rata-rata orang dewasa mempunyai 10,000 selera yang memperbaharui diri setiap dua minggu. Keamatan sel-sel dalam selera untuk memperbaharui diri akan semakin perlahan seiring bertambahnya usia.

Orang tua atau orang tua hanya mempunyai kira-kira 5,000 selera berfungsi. Inilah sebabnya mengapa orang tua kurang dapat merasakan rasa makanan dan juga orang muda.

Selain faktor usia, perokok juga lebih teruk dari segi rasa makanan. Ini kerana merokok dapat mengurangkan jumlah selera.

Anda tidak dapat melihat selera ini dengan mata kasar. Bintik-bintik putih atau merah jambu kecil di permukaan lidah anda sebenarnya papillae, bukan selera. Papillae, yang berbentuk seperti benjolan kecil di permukaan lidah, terdiri dari rata-rata enam selera.

Adakah benar bahawa lidah mempunyai selera tertentu?

Mungkin anda sudah biasa dengan gambaran lidah di atas. Peta lidah umumnya bertujuan untuk menggambarkan bahagian lidah tertentu yang lebih sensitif terhadap empat rasa asas, iaitu rasa manis di hujung lidah, rasa masin dan masam di pinggir lidah, dan kepahitan di pangkal lidah.

Steven D. Munger, pengarah Pusat Bau dan Rasa, University of Florida, seperti yang dipetik dari The Conversation menjelaskan bahawa kemampuan lidah untuk mengenali rasa tidak terbatas pada bahagian lidah tertentu. Reseptor rasa pada selera tersebar di seluruh lidah dan rongga mulut.

Semua jenis reseptor rasa boleh didapati di semua bahagian lidah. Maksudnya, mana-mana bahagian lidah boleh terasa manis, masin, masam, dan pahit. Walau bagaimanapun, hujung dan hujung lidah yang mempunyai lebih banyak selera mungkin lebih sensitif terhadap rasa tertentu.

Bagaimana lidah berfungsi untuk mengenali rasa?

Lidah dapat mengenali rasa kerana adanya bahagian yang disebut selera. Setiap selera ini mempunyai rambut mikroskopik yang sangat sensitif yang disebut microvilli. Microvilli juga terdiri dari saraf deria yang dapat membawa pesan ke otak tentang rasa makanan yang anda rasakan, sama ada masin, manis, masam, atau pahit.

Lidah tidak berfungsi sendirian dalam mengenali rasa makanan. Lidah dibantu oleh hidung untuk membantunya merasakan rasa makanan. Bagaimana untuk?

Di bahagian paling atas hidung anda terdapat reseptor penciuman, yang mengandungi sel khas untuk membantu anda menghidu bau makanan. Apabila anda mengunyah, sebatian kimia dari makanan akan dilepaskan ke hidung anda.

Sebatian kimia dari makanan ini kemudian akan mencetuskan reseptor penciuman di hidung yang berfungsi bersama dengan selera dalam menghantar maklumat rasa makanan ke otak. Otak kemudian akan menerjemahkan maklumat yang diterimanya menjadi rasa manis, masin, pahit, atau masam.

Mekanisme kerja lidah juga menjelaskan sebab mengapa apabila anda mempunyai hidung berair dan hidung tersumbat, anda mungkin tidak dapat merasakan rasa makanan dengan baik. Setiap makanan yang anda makan mungkin terasa sedikit hambar ketika anda sakit. Ini kemudian dapat mengurangkan selera makan anda.