Corak Tidur Sihat

Badan letih tetapi sukar tidur, inilah sebab dan cara mengatasinya

Badan yang letih adalah tanda bahawa anda memerlukan rehat. Itulah sebabnya setelah penat dengan aktiviti seharian, biasanya lebih mudah bagi anda untuk tertidur. Namun, kadang-kadang sebilangan orang sebenarnya mengeluh kerana mengalami masalah tidur pada waktu malam kerana mereka letih. Mengapa badan boleh letih tetapi menyukarkan tidur sepanjang malam? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Badan letih tetapi sukar tidur, apa penyebabnya?

Kebiasaannya, badan yang letih memudahkan anda tertidur. Tetapi dalam beberapa keadaan, anda mungkin menghadapi masalah tidur kerana anda letih. Keadaan ini mungkin berlaku kerana kualiti tidur anda yang kurang baik.

Sekiranya anda sudah mempunyai jadual tidur yang tidak kemas dari awal, anda tidak akan merasa cergas dan bersemangat untuk aktif. Badan yang terasa "berat" kerana kurang tidur boleh membuat anda lebih mudah letih.

Oleh itu, pengumpulan gabungan tekanan fizikal kerana letih badan dan tekanan emosi sangat mungkin menyukarkan anda untuk menutup mata.

Selain kualiti tidur yang buruk, ternyata badannya letih tetapi sukar tidur juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan, termasuk:

1. Kekurangan hormon kortisol

Sekiranya corak tidur anda baik tetapi anda masih sering menghadapi masalah tidur pada waktu malam kerana badan anda letih, ini mungkin merupakan tanda bahawa tubuh anda mengalami kekurangan hormon kortisol. Gangguan atau kerosakan pada kelenjar adrenal boleh menyebabkannya, menurut laman web Mayo Clinic.

Hormon kortisol berperanan dalam meningkatkan kadar gula dalam darah, menekan kerja sistem imun, meningkatkan metabolisme lemak, protein, dan karbohidrat, dan membantu mengatur metabolisme dan jam biologi badan.

Gangguan kelenjar adrenal boleh menyebabkan sistem kekebalan tubuh menjadi lemah walaupun tekanan datang. Pada akhirnya, ketidakseimbangan tahap kortisol dalam badan merosakkan jam biologi badan anda.

Biasanya, pada waktu pagi kadar kortisol akan meningkat tetapi menurun lebih jauh pada waktu malam sehingga menjadikan kita tertidur. Tetapi jika anda mengalami gangguan kelenjar adrenal, sebaliknya boleh berlaku. Hormon kortisol meningkat pada waktu malam, menjadikan anda lebih gelisah dan mengalami insomnia pada waktu malam.

Di samping itu, gangguan kelenjar adrenal boleh menyebabkan anda mengalami sindrom keletihan kronik, yang boleh membuat malam yang tidak tidur anda bertambah buruk.

Seperti yang dijelaskan di atas, pengumpulan tekanan fizikal dan emosi yang anda hadapi setiap hari dapat membuat tubuh lebih mudah mengalami keletihan dan akhirnya "jatuh". Pada akhirnya, ini menyukarkan anda tidur pada waktu malam setiap hari.

2. Penyakit mental

Punca badan yang letih tetapi sukar tidur yang mungkin anda alami boleh menjadi penyakit mental, seperti kemurungan atau gangguan kecemasan. Perasaan cemas yang berterusan dapat mengalirkan tenaga fizikal dan emosi yang boleh mengganggu tidur. Begitu juga, kemurungan yang membuat anda sentiasa sedih juga boleh mengganggu tidur.

Kedua-duanya, boleh menyebabkan anda kurang tidur dan akhirnya menjadikan badan anda sangat letih dan menghadapi masalah untuk tidur kerana anda selalu dihantui oleh perasaan sedih dan cemas.

3. Gangguan tidur

Sekiranya bukan kerana dua masalah kesihatan di atas, badan yang letih tetapi sukar tidur kemungkinan besar disebabkan oleh sindrom kaki gelisah (RLS) dan apnea tidur.

Gangguan tidur RLS menjadikan kaki anda bergerak tidak terkawal semasa tidur kerana timbulnya sensasi yang tidak selesa di kaki. Sementara apnea tidur menyebabkan pernafasan berhenti selama beberapa saat semasa tidur yang boleh membangunkan anda.

Kaki yang sentiasa bergerak ini menjadikan badan begitu letih dan sukar tidur lena. Kesannya sama seperti apnea tidur. Cuma keadaan ini menyukarkan tidur dan letih kerana bangun terkejut dan terengah-engah kerana pengambilan oksigen terputus untuk sementara waktu.

Selain letih dan sukar tidur, adakah simptom lain?

Sekiranya penyebab keletihan dan insomnia disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu, mungkin ada gejala lain yang menyertainya. Walau bagaimanapun, setiap gejala tidak sama, bergantung pada setiap penyakit yang mendasari.

Sekiranya penyebabnya adalah kelenjar adrenal, anda akan mengalami pening, tekanan darah rendah, rambut gugur, dan perubahan warna kulit dan penurunan berat badan.

Gejalanya berbeza jika anda mengalami masalah kemurungan atau kegelisahan. Anda lebih cenderung berada dalam mood yang tidak baik, kehilangan minat terhadap perkara, dan bimbang tentang perkara yang tidak perlu anda bimbangkan.

Pada orang yang mengalami sindrom kaki gelisah, akan ada sensasi kesemutan, kejutan elektrik, gatal-gatal, atau bahkan menarik kaki semasa tidur. Walaupun gejala apnea tidur yang paling biasa adalah tidur berdengkur, sakit kepala pada waktu pagi, dan rasa mengantuk yang berterusan pada siang hari.

Memahami simptom-simptom yang menyertainya dapat membantu anda mencari punca badan anda letih tetapi mengalami masalah tidur, jadi akan lebih mudah dirawat.

Cara mengatasi badan yang letih tetapi sukar tidur

Mengalami badan yang letih serta menghadapi masalah tidur, pastinya mengganggu aktiviti harian. Kesannya juga boleh menjadikan kesihatan anda merosot. Oleh itu, perlu segera mendapatkan rawatan perubatan, agar keadaannya tidak bertambah buruk.

Cara mengatasi badan yang letih tetapi sukar tidur sebenarnya dapat diatasi dari penyebabnya. Sekiranya ia berkaitan dengan pola tidur yang buruk, maka anda perlu meningkatkan kualiti tidur. Anda boleh mengatur semula jadual tidur dan bangun dan mengelakkan perkara yang mengganggu tidur anda, seperti bermain dengan telefon anda sebelum tidur atau minum kopi pada waktu malam.

Sekiranya keadaan anda disebabkan oleh penyakit, anda mungkin perlu membuat perubahan gaya hidup, menjalani terapi untuk mengatasi tekanan, menggunakan alat khas seperti CPAP untuk merawat apnea tidur, atau minum ubat.