Corak Tidur Sihat

Sebab dan Cara Mengatasi Kanak-kanak Berdengkur Semasa Tidur •

Kebiasaan berdengkur atau berdengkur ketika tidur agak normal. Tetapi, jika ia berlaku secara berterusan, keadaan ini boleh menyebabkan gangguan tidur kronik. Nah, kebiasaan berdengkur tidak hanya berlaku pada orang dewasa tetapi juga pada anak-anak. Namun, adakah perkara biasa bagi kanak-kanak untuk berdengkur? Apa yang menyebabkan kanak-kanak berdengkur dan bagaimana menanganinya? Lihat penjelasan berikut.

Adakah normal untuk kanak-kanak berdengkur?

Pada dasarnya, penyebab berdengkur dari setiap kanak-kanak boleh sangat berbeza. Sebenarnya, kekerapan, keparahan, dan kesan kebiasaan ini juga boleh berbeza-beza. Ini bermaksud, sama ada kanak-kanak berdengkur harus dilihat dari faktor-faktor ini.

Umumnya, baik untuk orang dewasa dan kanak-kanak, kebiasaan ini masih dianggap normal jika hanya terjadi sesekali dengan keparahan ringan. Keadaan ini juga tidak memberi kesan negatif kepada seseorang yang mengalaminya.

Anda juga boleh menganggap keadaan ini sebagai kebiasaan berdengkur yang kurang berbahaya jika ia berlaku lebih dari dua kali seminggu. Dengan syarat, anak itu tidak menunjukkan gejala lain yang berkaitan dengan masalah kesihatan tertentu.

Namun, apabila kebiasaan berdengkur ini mulai sering terjadi sehingga mengganggu tidur anak, keadaan ini dapat menjadi tanda gangguan pernafasan yang muncul semasa tidur. Ada juga apnea tidur yang menghalang (OSA) yang boleh menjadi penyebab utama keadaan ini. Dalam situasi seperti ini, periksa kesihatan anak anda kepada doktor.

Terdapat banyak sebab mengapa kanak-kanak berdengkur

Berdengkur atau berdengkur berlaku apabila udara tidak dapat mengalir dengan lancar melalui saluran udara di kerongkong anak. Oleh itu, semasa anak menghirup atau menghembuskan nafas, tisu di sekitar saluran udara bergetar dan menghasilkan bunyi.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan penyumbatan saluran udara menyebabkan kanak-kanak berdengkur. Berikut adalah faktor risiko penyebab yang paling biasa pada kanak-kanak:

1. Mempunyai ibu bapa yang berdengkur

Percaya atau tidak, ternyata kebiasaan berdengkur pada anak-anak boleh terjadi kerana keturunan. Terdapat beberapa faktor risiko lain yang juga berkaitan erat dengan genetik, seperti kegemukan, keliling leher tebal, dengan kebiasaan minum alkohol.

Namun, ini terbukti melalui kajian dari Chest yang mengkaji frekuensi berdengkur dan faktor risiko pada 700 kanak-kanak yang masih berusia satu tahun. Hasil kajian menunjukkan bahawa 15% kanak-kanak ini berdengkur tiga kali atau lebih setiap minggu dan ini disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

  • Mempunyai kedua-duanya, atau satu ibu bapa, yang berdengkur.
  • Mempunyai alahan tertentu sehingga anda mungkin berdengkur dua kali ganda.

Di samping itu, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa kanak-kanak yang sering berdengkur lebih cenderung kepada masalah tingkah laku, mempengaruhi kemahiran berfikir, dan penyakit jantung.

2. Menghidap radang amandel

Keradangan tonsil adalah masalah kesihatan yang juga sering berlaku pada kanak-kanak. Keadaan ini boleh berlaku kerana jangkitan.

Akibatnya, tonsilitis boleh menyebabkan amandel yang terletak dekat dengan bahagian belakang tekak menyekat saluran udara. Sekiranya ini berlaku, aliran udara dapat disekat. Ini memicu anak untuk berdengkur ketika tidur pada waktu malam jika tidak ditangani dengan segera.

3. Menjadi gemuk

Pakar percaya bahawa kegemukan atau kegemukan adalah salah satu faktor yang boleh menyebabkan kanak-kanak berdengkur. Sebabnya, berat badan berlebihan dapat menyempitkan saluran udara dan meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami gangguan tidur yang berkaitan dengan masalah pernafasan.

Selain itu, kegemukan juga mencetuskan apnea tidur obstruktif, yang merupakan keadaan yang juga boleh menjadi penyebab kanak-kanak berdengkur. Oleh itu, jika anak anda menunjukkan gejala kegemukan, bantulah dia mengawal berat badannya sehingga berada pada angka yang sesuai.

4. Mempunyai penyumbatan aliran udara

Biasanya, ketika anda sakit selesema, anak anda akan demam yang menyekat aliran udara. Keadaan ini sangat mudah menyebabkan kanak-kanak berdengkur ketika tidur pada waktu malam.

Lebih-lebih lagi, ketika mengalami keadaan ini, tekak juga berpotensi mengalami keradangan. Kesannya, risiko mengalami penyumbatan di kerongkong yang menyebabkan anak berdengkur akan menjadi lebih tinggi.

5. Mempunyai alahan tertentu

Alahan pada kanak-kanak boleh menyebabkan berdengkur pada kanak-kanak. Sekiranya alahan berulang, keadaan ini boleh menyebabkan radang pada hidung dan tekak, menjadikannya semakin sukar bagi anak untuk bernafas secara normal.

Keadaan ini dapat meningkatkan risiko kanak-kanak berdengkur ketika tidur. Sebabnya, pada masa itu, anak tidak dapat bernafas seperti biasa.

6. Menghidap asma

Adakah anak anda menghidap asma? Sekiranya demikian, risiko dia mengembangkan tabiat ini lebih tinggi, terutama ketika dia menghidap asma. Sebabnya, seperti alahan, asma pada kanak-kanak juga boleh membuat pernafasan anak terganggu.

Oleh itu, ketika asma kambuh untuk menyekat saluran udara, kanak-kanak mungkin berdengkur ketika tidur pada waktu malam.

7. Menghirup asap rokok

Sekiranya anak menjadi perokok pasif atau menyedut asap rokok, risiko berdengkur semasa tidur akan menjadi lebih tinggi. Sebabnya, keadaan ini berkait rapat dengan pernafasan.

Oleh itu, jika anda atau pasangan merokok, cubalah menghentikan tabiat tidak sihat ini. Selain tidak baik untuk kesihatan anda sendiri, tabiat ini juga dapat membahayakan kesihatan orang di sekitar anda.

8. Mengonsumsi susu ibu dalam jangka masa yang lebih pendek

Satu kajian dalam jurnal Pediatrics menemui kaitan antara berdengkur anak-anak dan penurunan tempoh minum susu ibu. Sebab sebenar hubungan mereka masih belum diketahui. Namun, risiko berdengkur anak akan meningkat sekiranya tempoh penyusuan susu ibu berkurang.

Pakar mengesyaki bahawa minum susu ibu secara langsung dari ibu dapat membantu membentuk saluran udara di kerongkong, sehingga mengurangkan risiko berdengkur ketika tidur.

Mengatasi tabiat berdengkur pada kanak-kanak

Sebenarnya, kebiasaan berdengkur kanak-kanak agak ringan dan jarang tidak perlu mendapatkan rawatan daripada pakar. Kerana, lama-kelamaan, kebiasaan ini akan hilang dengan sendirinya. Namun, ada beberapa kes berdengkur pada anak-anak yang memerlukan perhatian khusus.

Sekiranya anda tidak mendapat rawatan yang betul, keadaan ini dapat mengurangkan kualiti tidur anak anda dan menyebabkan gangguan tidur kronik. Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh anda lakukan untuk merawat keadaan ini:

1. Pastikan suasana tidur selesa

Sebagai ibu bapa, anda perlu menolong anak anda memastikan bilik tidur selesa ketika tidur. Bukan hanya itu, anak-anak juga perlu membiasakan diri dengan rutin sebelum tidur. Contohnya, tidur dengan lampu mati, tidak bermain alat sebelum tidur, agar suasana bilik terasa tenang.

Tahap atau kaedah ini digolongkan sebagai rawatan di rumah yang boleh anda lakukan untuk merawat berdengkur ketika tidur. Sebabnya, suasana bilik yang tidak kemas juga dapat meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami keadaan ini.

2. Rujuk doktor

Anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik mengenai keadaan yang satu ini. Pada mulanya, doktor akan bertanya mengenai kebiasaan berdengkur yang berlaku pada kanak-kanak. Selepas itu, doktor boleh menjalankan pemeriksaan dan diagnosis untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan gangguan yang lebih serius yang menyebabkan berdengkur.

Sekiranya hasil diagnosis menunjukkan bahawa anak anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, doktor akan membantu menentukan rawatan yang sesuai untuk keadaan anak.

3. Lakukan terapi CPAP

Salah satu jenis terapi yang dapat membantu kanak-kanak mengatasi kebiasaan berdengkur ini adalah terapi tekanan saluran udara positif berterusan (CPAP). Mesin ini akan memberi tekanan udara ke mulut dan saluran udara untuk mengelakkan penyumbatan di kawasan ini.

Biasanya, terapi ini sangat berkesan untuk merawat OSA pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, terapi menggunakan mesin CPAP juga sering disarankan oleh doktor untuk kanak-kanak yang mengalami OSA setelah menjalani pembedahan membuang tonsil dan adenoid.

4. Jalankan prosedur operasi

Sekiranya keadaan atau masalah kesihatan yang menyebabkan berdengkur serius, anak anda mungkin memerlukan pembedahan untuk mengatasinya. Contohnya, pembedahan adenotonsilektomi, prosedur untuk membuang amandel dan adenoid yang terletak berhampiran tekak.

Sekiranya tidak dikeluarkan, anak mungkin mengalami apnea tidur yang menyebabkan anak tidak dapat tidur lena kerana berdengkur setiap hari. Menjalani pembedahan juga dapat membantu mengurangkan kebiasaan berdengkur pada anak-anak dan memperbaiki pernafasan ketika tidur.