Keibubapaan

Perkembangan Motor Bayi pada Tahun Pertama dan Cara Melatihnya

Fasa perkembangan bayi berkait rapat dengan kemahiran motor. Kemahiran motor halus dan kemahiran motor kasar semestinya sudah mula dilihat sejak bayi baru lahir. Kemudian, kemampuan ini juga akan berkembang dengan usia yang kecil. Lihat perkembangan kemahiran motor halus bayi dan kemahiran motor kasar di bawah yang perlu anda ketahui.

Apakah kemahiran motor kasar?

Kemahiran motor kasar adalah kemahiran yang melibatkan pergerakan koordinasi antara otot besar, seperti lengan, kaki, dan dada. Keupayaan ini membolehkan bayi duduk, berguling, berjalan, berlari, dan sebagainya.

Dengan cara itu, kemahiran motor kasar bayi akan mempengaruhi keseimbangan dan koordinasi badannya. Sebenarnya, kemahiran motor kasar yang terbentuk sejak lahir juga akan menjadi asas untuk melaksanakan kemahiran motor halus bayi.

Perkembangan motor kasar bayi hingga 11 bulan

Berdasarkan carta pertumbuhan Denver II, perkembangan kemahiran motor kasar bayi akan berlaku selangkah demi selangkah, seiring bertambahnya usia. Berikut adalah perkembangan motor kasar bayi berdasarkan usia:

Berumur 0-6 bulan

Bayi belajar mengangkat kepalanya

Kemahiran motorik kasar yang dapat dilakukan oleh bayi baru lahir, hanya termasuk mengangkat kepalanya sedikit dan mengulangi pergerakan yang sama. Contohnya, menggerakkan kaki dan tangannya secara serentak.

Hanya pada usia bayi berumur 1 bulan, anak anda mula belajar mengangkat kepalanya sekitar 45 darjah, tetapi belum sempurna. Tepat pada usia 1 bulan 3 minggu, dia sudah boleh dipercayai mengangkat kepalanya 45 darjah.

Semasa bayi membesar, dia akan terus belajar sendiri sehingga dapat mengangkat kepalanya hingga 90 darjah. Walau bagaimanapun, kemahiran motor kasar ini hanya dapat dilakukan dengan baik ketika bayi berusia 2 bulan 3 minggu.

Bergolek

Di samping itu, perkembangan motor kasar yang akan dipelajari oleh bayi juga terus berjalan. Oleh itu, apabila timbul persoalan bilakah bayi boleh berguling? Jawapannya ada dalam lingkungan umur ini.

Sebenarnya, bayi akan mula berusaha berguling pada usia 2 bulan 2 minggu. Namun, biasanya dia hanya mampu berguling dengan mahir pada usia 4 bulan 2 minggu.

Kira-kira seminggu kemudian, pada usia 3 bulan, dia sepertinya sudah mulai belajar duduk sendiri. Pada usia ini juga, bayi anda sedang dalam proses belajar menahan berat badan dengan kakinya, dan mula menopang badannya dengan dadanya ketika berada dalam keadaan rawan.

Berumur 6-11 bulan

Memasuki usia 6 bulan, perkembangan kemahiran motor kasar yang dipelajari bayi dapat merangkak dan duduk sendiri tanpa bantuan. Ketika ramai ibu bapa bertanya, sekitar usia berapa bayi merangkak dan duduk sendiri? Jawapannya terletak pada lingkungan umur ini.

Bukan sahaja menggerakkan lengan dan kakinya, semakin ia berusaha untuk bergerak ke depan, semakin cepat bayi itu dapat merangkak. Kemudian, usia bayi boleh duduk dengan baik, iaitu sekitar 6 bulan 1 minggu.

Belajar berdiri

Seterusnya, dia mula belajar untuk dapat berdiri sendiri dengan berpegang pada bayi pada usia 6 bulan 3 minggu. Tidak sampai usia perkembangan bayi berusia 8 bulan, dia benar-benar dapat berdiri sendiri dengan berpegang pada orang atau objek.

Perkembangan selanjutnya, dia dapat menjaga keseimbangannya dengan baik untuk bangun dari posisi duduk pada usia 9 bulan perkembangan bayi. Seminggu kemudian, pada usia 9 bulan 1 minggu, anak anda dapat menukar posisi dari berdiri ke duduk dengan lancar.

Jadi, pada usia berapa bayi belajar berdiri? Umumnya, bayi mula belajar berdiri sendiri tanpa memerlukan bantuan dalam masa sekitar 2 saat, pada usia 10 bulan perkembangan bayi.

Namun, dia akan dapat melakukannya sendiri pada usia 10 bulan dan 3 minggu.

Masalah dengan perkembangan motor kasar bayi

Kemahiran motor kasar bayi adalah kemahiran yang berkaitan dengan koordinasi pergerakan antara otot besar. Contohnya berguling, duduk, berdiri dan berjalan.

Dengan begitu, masalah dalam perkembangan motor kasar bayi muncul ketika anak kecil anda berguling, duduk, atau berdiri terlambat. Biasanya pada usia 1 bulan, anda akan melihat anak kecil anda mula dapat mengangkat kepalanya sekitar 45 darjah.

Kemudian, pada usia 2 bulan 3 minggu, kepala bayi dapat dinaikkan 90 darjah. Begitu juga, pada usia 3 bulan, dia mula kelihatan belajar duduk sendiri.

Kemudian pada usia 4 bulan 2 minggu, anak kecil anda kelihatan berguling dengan lancar. Dan seterusnya, perkembangan motor kasar bayi akan berjalan selangkah demi selangkah.

Sekiranya sudah cukup lama dari usia itu tetapi bayi belum menunjukkan tanda-tanda perkembangan motor kasar, mungkin ada masalah dengan perkembangan bayi.

Walau bagaimanapun, kemahiran motor kasar sememangnya berbeza bagi setiap kanak-kanak. Namun, jika kelewatan itu terlalu jauh dari usia normal, sila berjumpa doktor.

Cara mengasah kemahiran motor kasar bayi

Cara yang boleh dilakukan untuk membantu perkembangan kemahiran motor kasar bayi adalah dengan "memancing" dia ingin melakukan ini. Beri dia banyak masa, ruang, dan peluang untuk mengasah koordinasi ototnya yang besar, misalnya dengan melakukan perkara berikut:

Berumur 0-6 bulan

Inilah cara melatih kemahiran motor kasar bayi berusia 0-6 bulan:

1. Bercakap dengan atau menawarkan mainan

Pada awal usianya, anda dapat melatih kemahiran motor kasar bayi anda untuk mengangkat kepalanya sedikit, 45 darjah, hingga akhirnya 90 darjah dengan memancing.

Anda boleh bercakap dengannya dengan mendekatkan wajah anda dengan si kecil atau bermain mainan di hadapan wajahnya.

Apabila bayi anda berminat dengan babbling yang disampaikan atau mainannya, dia perlahan-lahan akan mengangkat kepalanya seolah-olah ingin mendekati anda.

2. Tukar kedudukan badan bayi

Kadang-kadang, ada beberapa bayi yang belajar sendiri dengan perut, tetapi ada yang perlu dibuat terlebih dahulu pada perut mereka. Sebagai permulaan, anda boleh meletakkan bayi tidur bukan dengan posisi terlentang yang berterusan, tetapi juga dengan posisi miring ke sebelah kanan atau kiri.

Latih bayi dengan kerap untuk melakukan kedudukan rawan ( masa perut ). Lakukan kedudukan ini ketika bayi tidak cerewet, tidak lapar atau tidak selepas makan.

Bersenang-senanglah, jika bayi anda menunjukkan keletihan, dapat dihentikan dan dilakukan pada waktu lain. Adakah masa perut seawal mungkin dan sekerap mungkin.

Lama kelamaan, bayi boleh jatuh sendiri sehingga akhirnya dia boleh berbaring di perutnya dan menggunakan dadanya untuk menopang berat badannya.

Contoh lain ialah ketika bayi belajar duduk. Anda boleh mengubah kedudukan bayi dari berbaring hingga duduk. Lama kelamaan dia dapat belajar menggunakan kedua tangan untuk menopang berat badan ketika duduk.

Berumur 6-11 bulan

Inilah cara melatih kemahiran motor kasar bayi berusia 6-11 bulan:

1. Pegang tangan bayi semasa belajar berdiri

Anda boleh melatih perkembangan kemahiran motor kasar bayi ketika mengajar keseimbangan semasa bayi belajar berdiri. Pada mulanya anda perlu memberinya pertolongan dengan memegang tangannya semasa si kecil berdiri.

Kemudian, perlahan-lahan lepaskan cengkaman anda apabila anda merasakan bahawa dia mula dapat mengekalkan keseimbangannya. Namun, jika bayi kelihatan mula jatuh, segera pegang badannya agar tetap dalam keadaan berdiri.

2. Bantu bayi berdiri sendiri dari posisi duduk

Apabila bayi anda berbaring atau duduk dan anda ingin menjemputnya, jangan segera membawanya. Sekiranya dia berbaring, cubalah duduknya terlebih dahulu.

Setelah duduk, pegang tangannya dan beri sedikit kekuatan dengan menariknya ke atas, hingga dia berdiri. Ini bertujuan untuk membiasakan dan melatih tubuh bayi sehingga kemudian dapat berdiri sendiri.

Apakah kemahiran motor halus?

Kemahiran motor halus adalah kemahiran yang melibatkan koordinasi antara otot kecil, termasuk tangan, jari, dan pergelangan tangan. Pada bayi, kemahiran motor halus membolehkan mereka melakukan pelbagai perkara.

Contohnya, kemahiran motorik bayi yang baik adalah mencari mainan, menggenggam objek, memberikan objek yang dipegangnya dan meletakkan objek itu ke dalam bekas.

Pada hakikatnya, kemahiran motor halus bayi, hanya melibatkan peranan kedua tangan.

Perkembangan motor halus untuk bayi sehingga 11 bulan

Merujuk kepada carta perkembangan kanak-kanak Denver II, akan ada kemahiran motor halus baru yang dapat dipelajari dan dijalankan pada setiap perkembangan usia bayi. Sekiranya anda melukis garis lurus pada grafik, berikut adalah perkembangan motor halus bayi berdasarkan usia:

Berumur 0-6 bulan

Bayi mula belajar menggunakan kedua tangan pada usia 2 bulan, tetapi belum fasih. Ketika bayi berusia 2 bulan 3 minggu, bayi baru dapat berfungsi dengan baik dengan tangannya sendiri.

Bayi dapat bertepuk tangan, tetapi belum dapat menggunakannya untuk mengambil dan menangkap objek. Hanya apabila bayi memasuki 3 bulan 3 minggu, perkembangan motor halus bayi menjadi lebih dipercayai.

Menurut Majlis Akreditasi Penjagaan Kanak-kanak Kebangsaan, bayi biasanya mula mengembangkan kemahiran motorik halus sekitar usia 5 bulan. Ini dapat dilihat apabila kanak-kanak itu dapat memegang mainannya sendiri.

Dengan usia, bayi 5 bulan 1 minggu, biasanya dapat menjangkau atau mengambil objek yang berdekatan, seperti mainan. Pada usia 5 bulan 3 minggu, bayi mula belajar mencari benang atau benda serupa lainnya.

Pada usia 6 bulan perkembangan bayi, perkembangan motor halus bayi berkembang semula ketika dia mula belajar mengumpulkan kismis di pinggan makannya.

Oleh itu, bilakah bayi boleh memegang botol susu mereka sendiri? Memegang botol susu adalah sebahagian daripada perkembangan motor halus. Telah dijelaskan sedikit di atas jika bayi mula memegang botol susu sendiri dari usia 6 bulan.

Salah satu kemahiran motor halus ini juga berkembang sehingga bayi berusia 10 bulan.

Tanda yang dapat anda lihat ketika dia siap memegang botol susu sendiri adalah keinginan untuk mendapatkan botol itu. Kemudian, apabila bayi dapat menjaga keseimbangan, sama ada berbaring, duduk, atau berdiri, botol itu tidak mudah jatuh.

Anda juga boleh melatihnya memegang botol itu sendiri sehingga dia terbiasa.

Di samping itu, pada usia ini dia juga memahami cara memberikan objek yang dipegangnya kepada orang lain.

Umur 6-11 bulan

Hanya ketika bayi berusia 6 bulan 2 minggu, si kecil dapat benar-benar mencari benang atau benda lain, dan mengumpulkan kismis yang anda berikan kepadanya ketika dia makan.

Walaupun kemahiran motorik bayi yang baik untuk memberikan objek yang dipegangnya hanya dapat dilakukan dengan baik pada usia 7 bulan.

Satu minggu selepas itu, aka 7 bulan 1 minggu, si kecil anda dapat mengambil dan memegang dua objek sekaligus.

Setelah dapat memegang dua objek, pada usia 7 bulan 3 minggu, perkembangan kemahiran motor halus si kecil akan membuatnya mula belajar memukul kedua objek yang dipegangnya.

Namun, ini tidak dapat dilakukan dengan lancar. Setelah kira-kira dua minggu, pada usia 8 bulan dan 1 minggu, anda akan melihat dia mula mencubit atau mengambil objek menggunakan fungsi ibu jarinya.

Hanya apabila bayi berusia 9 bulan 2 minggu, bayi anda dapat mengambil objek dengan ibu jarinya dengan baik.

Tambahan, pada usia 10 bulan, si kecil sudah pandai memukul dua benda di setiap tangan yang dipegangnya.

Kemahiran motorik lain yang dapat dilakukan bayi adalah belajar memasukkan objek ke dalam bekas, pada usia 11 bulan perkembangan bayi. Walau bagaimanapun, aktiviti ini hanya dapat dijalankan dengan lancar ketika anak berusia lebih dari 12 bulan.

Masalah dengan perkembangan motor halus bayi

Berbeza dengan kemahiran motor kasar, masalah perkembangan kemahiran motor halus bayi adalah gangguan koordinasi otot-otot kecil bayi. Termasuk jari, pergelangan tangan, hingga fungsi tangan secara keseluruhan.

Sebagai contoh kemahiran motor halus, bayi seharusnya dapat mengambil objek berdekatan pada usia 5 bulan 1 minggu. Kemudian, bayi dapat memberikan objek yang dipegangnya kepada orang lain ketika bayi berusia 7 bulan.

Pada usia 9 bulan 2 minggu, si kecil dapat mengambil benda dengan ibu jari, seperti ketika mencubit.

Pada usia 13 bulan, bayi anda sudah lancar memasukkan objek ke dalam bekas.

Sekiranya terdapat masalah dengan perkembangan bayi dari segi kemahiran motorik halus, maka kemungkinan anak anda belum dapat menjalankan aktiviti ini pada usia yang sesuai.

Cara melatih kemahiran motor halus bayi

Mainan boleh menjadi alat yang membantu bayi belajar mengembangkan kemahiran motor halus mereka. Supaya kemahiran motor halus bayi dapat berkembang dengan optimum, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

Berumur 0-6 bulan

Inilah cara melatih pengembangan kemahiran motor halus untuk bayi berusia 0-6 bulan:

1. Letakkan mainan di sekitar bayi

Anak anda boleh mula belajar mengambil mainan atau benda ketika mereka melihat "sasaran" di sekelilingnya. Kewujudan mainan yang akan menimbulkan rasa ingin tahu bayi, sekali gus membantu mengembangkan kemahiran motor halus.

Jadi, anda boleh melatih pengembangan kemahiran motor halus bayi dengan meletakkan mainan di sekitarnya.

2. Tunjukkan bagaimana mainan berfungsi pada bayi

Perkembangan motor bayi yang dapat dilakukan adalah memperkenalkan mainan dengan memegangnya, menunjukkan bagaimana mainan itu berfungsi, kemudian mengajak bayi untuk bercakap.

Anda boleh mengatakan, "Lihat di sini sis, apa yang anda ada? Lucu, bola dapat mengeluarkan bunyi ketika digoncang. Bro saya mahu juga mencuba tidak?”

Selepas anda menunjukkan mainan, biasanya si kecil kelihatan berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut.

Inilah yang membuatnya cuba belajar untuk mencapai mainan itu sendiri. Namun, jangan lupa untuk memastikan anda menjauhkan benda tajam dan berbahaya dari persekitaran bayi.

Berumur 6-11 bulan

Inilah cara melatih pengembangan kemahiran motor halus untuk bayi berusia 6-11 bulan:

1. Minta bayi memberikan mainan yang dipegangnya

Selain belajar menjangkau dan mencengkam objek, bayi juga harus dapat memberikan apa yang dipegangnya kepada orang lain. Untuk mempraktikkan ini, anda boleh berpura-pura berminat dan meminta benda itu dengan lembut di tangan si kecil.

Anda boleh bertanya, "Apa yang anda pegang, Saudara? itu sahaja? Bolehkah anda meminjamnya sebentar? " Lakukan ini sambil memanjangkan dan menyusun telapak tangan anda, sebagai bahasa badan yang anda mahukan objek tersebut.

2. Ajar bayi mengambil benda dengan ibu jari dan jari telunjuk

Anda boleh mempraktikkan kemahiran ibu jari bayi anda dengan mengajarnya mengambil sesuatu di dalam bekas. Walau bagaimanapun, lebih baik menggunakan bekas yang kebanyakannya tertutup, dan meninggalkan sedikit ruang untuk kandungannya di dalamnya.

Untuk memudahkannya, anda boleh mengajar bayi anda bagaimana melakukannya terlebih dahulu. Kemudian biarkan dia melakukannya sendiri sehingga perkembangan motorik berlaku pada bayi.

Cara lain yang boleh dilakukan, anda juga boleh meminta anak anda menekan mainan yang mempunyai butang. Ini akan membantu melatih fungsi jarinya sehingga perkembangan motor bayi berlaku.

Apa yang perlu saya lakukan semasa memulakan fasa oral pada bayi?

Meletakkan objek di dalam mulut adalah perkara biasa yang harus dilakukan dan menjadi perkembangan motor bayi. Ini bahkan merupakan tanda bahawa bayi berminat untuk belajar mengenai persekitaran di sekelilingnya.

Bayi belajar memahami dunia di sekitar mereka dengan melihat, menyentuh, mendengar, berbau, dan merasa. Ini biasanya berlaku ketika bayi bermula pada usia 7 bulan hingga 1 tahun.

Kebiasaan menggigit objek di sekelilingnya juga banyak dikaitkan dengan gigi bayi yang mula tumbuh. Gigi pertama bayi anda tidak selesa dan menggigit sesuatu mungkin menenangkannya.

Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku adalah:

Jauhkan objek berbahaya

Setelah dia dapat bergerak dengan merangkak atau merayap, lebih mudah baginya mengambil benda dan memasukkannya ke dalam mulutnya. Pada masa ini, anda harus meletakkan objek berbahaya dari jangkauan bayi, seperti ubat, penyegar udara, dan sebagainya.

Pastikan tangan dan kaki bayi anda sentiasa bersih

Selain barang, biasanya bayi juga meletakkan tangan atau kaki di mulut. Oleh itu, dengan memastikan kebersihan tangan dan kaki bayi, kuman yang menyebabkan penyakit tidak masuk ke dalam badan bayi.

Alihkan perhatian bayi

Sekiranya bayi anda mula menggigit atau memasukkan objek ke dalam mulutnya, alihkan perhatiannya kepada perkara lain. Contohnya, bawa bayi bermain bersama, bawa bayi keluar, atau sebagainya.

Tawarkan makanan bayi ketika bayi mula menggigit, menjilat, atau memasukkan apa sahaja ke dalam mulutnya

Ini tentu lebih baik. Anda boleh menawarkan makanan yang mudah dipegang oleh bayi, seperti epal, tembikai, wortel kukus, brokoli kukus, timun, dan sebagainya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌