Ubat dan Makanan Tambahan

Tamsulosin •

Tamsulosin Apa Ubat?

Untuk apa Tamsulosin?

Tamsulosin adalah ubat yang biasa digunakan oleh lelaki untuk merawat gejala prostat yang membesar (hiperplasia prostat jinak (BPH). Ubat ini tidak mengecilkan prostat, tetapi berfungsi dengan merehatkan otot prostat dan pundi kencing. Ubat ini membantu melegakan gejala BPH seperti kesukaran memulakan aliran air kencing, aliran lemah, dan kerap membuang air kecil atau mendesak (termasuk di tengah malam).

Tamsulosin tergolong dalam kelas alpha blocker.

Jangan gunakan ubat ini untuk tekanan darah tinggi.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini mengandungi penggunaan ubat-ubatan yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan secara profesional tetapi mungkin diresepkan oleh doktor anda. Gunakan ubat ini dalam keadaan yang dinyatakan dalam bahagian ini hanya apabila diresepkan oleh doktor anda.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk membantu tubuh membuang batu ginjal melalui air kencing. Ubat ini juga digunakan untuk merawat masalah pundi kencing pada wanita.

Bagaimana cara menggunakan Tamsulosin?

Baca Risalah Maklumat Pesakit jika ada dari ahli farmasi anda sebelum anda mula menggunakan ubat ini dan setiap kali anda membelinya semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari, 30 minit sebelum makan. Telan keseluruhan ubat dengan segera. Jangan menghancurkan, mengunyah, atau membuka kapsul.

Dos disesuaikan dengan keadaan kesihatan anda dan tindak balas terhadap terapi.

Tamsulosia boleh menyebabkan penurunan tekanan darah anda secara tiba-tiba, yang boleh menyebabkan pening atau pingsan. Risiko ini lebih tinggi pada kali pertama anda mengambil ubat ini, setelah doktor meningkatkan dos anda, atau jika anda memulakan terapi semula setelah anda berhenti menggunakannya. Selama ini, elakkan situasi di mana anda boleh cedera atau pingsan.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk faedah maksimum. Untuk menolong anda, gunakannya setiap hari pada masa yang sama.

Sekiranya anda tidak mengambil ubat ini selama beberapa hari, hubungi doktor anda untuk melihat apakah anda harus memulakan dengan dos yang lebih kecil.

Mungkin memerlukan 4 minggu untuk simptom anda bertambah baik. Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana Tamsulosin disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.