Kehamilan

Bagaimana Merancang Kehamilan Selepas Pil Kawalan Kelahiran? •

Anda telah menggunakan pil kawalan kelahiran selama bertahun-tahun, tetapi sekarang anda merancang untuk menghentikan preskripsi kerana anda bertekad untuk hamil. Berjuta-juta soalan kini muncul di benak anda: Adakah setelah bertahun-tahun mengambil hormon kontraseptif, kesuburan saya akan terganggu? Bolehkah saya hamil dengan segera?

Pil kawalan kelahiran tidak akan mempengaruhi kesuburan anda

Pil kawalan kelahiran tidak mempengaruhi kesuburan anda sehingga anda akan kembali ke tahap kesuburan normal anda dalam beberapa bulan. Malah, Dr. Jennifer Landa, MD, Ketua Pegawai Kesihatan BodyLogicMD, dan pengarang Penyelesaian Dorongan Seks untuk Wanita: Dr. Rancangan Kuasa Jen untuk Membakar Libido Anda, dilaporkan oleh Everyday Family, mengatakan bahawa dalam kes-kes tertentu, pil kawalan kelahiran sebenarnya dapat menguatkan kesuburan, terutama pada mereka yang mempunyai kitaran tidak teratur yang sekarang lebih teratur setelah kontraseptif oral.

Pil kawalan kelahiran berfungsi dengan mencegah persenyawaan - tanpa telur, anda tidak boleh hamil. Selepas anda menghentikan dos anda, tubuh akan membersihkan hormon dengan cepat, biasanya dalam beberapa hari. Keadaan ini akan "mengejutkan" badan anda dan adalah normal bagi anda untuk mengalami pendarahan bukan haid, akibat perubahan hormon dalam sistem. Apabila hormon hilang, badan anda perlu mula semula untuk kembali berfungsi - seperti butang mula semula di komputer. Ini bermakna badan anda akan mula menghasilkan lebih banyak folikel, yang akhirnya akan membawa anda ke ovulasi.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah dengan ovulasi sejak sebelum anda minum pil maka masalah yang sama dapat muncul kembali ke permukaan. Sebilangan wanita mengambil pil perancang untuk mengatasi tempoh dan ovulasi yang tidak teratur, dan anda tidak boleh mengharapkan ini berubah sepenuhnya setelah anda menghentikan pil kawalan kelahiran.

Anda boleh hamil sebaik sahaja anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran

Tidak kira berapa lama anda minum pil itu, enam bulan atau 10 tahun, anda boleh ovulasi kembali normal. Walaupun mungkin menggoda untuk berhenti minum pil sebaik sahaja anda memutuskan sudah waktunya untuk hamil, ini bukan kaedah terbaik untuk melakukannya.

Untuk menghentikan kontraseptif hormon, perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah menyelesaikan kitaran semasa anda dan menjalani pemeriksaan seperti biasa sehingga ia hilang dengan sendirinya. Kemudian jangan teruskan dos baru. Anda boleh kembali ke kitaran haid normal anda sebulan kemudian - melainkan jika anda mengalami ovulasi buat sementara waktu.

Tubuh setiap orang mempunyai sistem yang berbeza, tetapi secara amnya ia akan kembali menjadi "normal" dalam waktu kurang dari 2-3 bulan setelah anda menghentikan pil. Tidak ada tanda aras yang ditetapkan untuk menganggarkan berapa lama masa yang diperlukan untuk anda hamil setelah menghentikan pil kawalan kelahiran. Sebilangan wanita hamil dengan segera; yang lain mungkin memerlukan beberapa bulan untuk hamil. Perkara penting lain yang perlu dipertimbangkan: jika anda pernah mengandung atau keguguran sebelumnya, tunggu kira-kira tiga bulan untuk memberi peluang kepada tubuh anda untuk pulih.

Kuncinya: seks sebelum anda ovulasi

Anda boleh meningkatkan peluang anda untuk hamil sekiranya anda tahu ketika anda sedang ovulasi (kurangi 14 hari dari tempoh kitaran haid anda) dan melakukan hubungan seks sekitar waktu itu. Secara umum, pertengahan bulan adalah momen yang berpotensi untuk ovulasi dan pembuahan kemungkinan besar menghasilkan buah, sehingga jendela subur yang optimum adalah beberapa minggu setelah menghentikan kontrasepsi.

Apa yang perlu anda fahami ialah sperma dapat bertahan di rahim dan saluran tuba selama tiga hari, tetapi telur anda hanya dapat bertahan 12-24 jam setelah dilepaskan. Oleh itu, melakukan hubungan seks dengan pasangan sebelum ini Anda ovulasi meningkatkan kemungkinan terdapat sperma di rahim untuk "menyambut" kedatangan telur anda ketika dilepaskan.

Untuk kitaran 28 hari biasa - di mana ovulasi puncak anda berada pada hari ke-14 - inilah yang perlu anda lakukan:

  • Mula melakukan hubungan seks beberapa kali seminggu sebaik sahaja haid anda berakhir. Kekerapan seks yang tinggi memastikan anda tidak melewatkan masa subur anda, terutamanya jika panjang kitaran anda berbeza dari bulan ke bulan.
  • Jadikan "peraturan" untuk melakukan hubungan seks setiap hari bermula dari hari ke-10.
  • Apabila hasil kit ramalan ovulasi (OPK) positif, sekitar hari ke-12, melakukan hubungan seks pada hari itu dan dua hari berikutnya berturut-turut - ini adalah hari terbaik anda dalam sebulan penuh untuk berjaya hamil.

BACA JUGA:

  • Senarai nutrien yang diperlukan semasa merancang kehamilan
  • Mengapa Kehamilan Perlu Dirancangkan Pertama
  • Merendam dalam air panas ketika hamil ternyata berbahaya