Pemakanan

5 Khasiat Tuna yang Penting untuk Tubuh |

Tuna adalah ikan yang digemari kerana senang diproses, dagingnya pekat, dan mempunyai rasa yang sedap. Selain enak, ternyata masih banyak yang tidak tahu bahawa kandungan tuna mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Lihat penjelasan berikut.

Kandungan nutrien tuna

Tuna sering dikelirukan dengan salmon. Kedua-dua ikan ini sering disatukan dalam hidangan, seperti sushi. Namun, jika diperiksa dengan lebih teliti, pasti terdapat banyak perbezaan antara tuna dan salmon.

Tidak seperti salmon, yang berwarna oren, tuna mempunyai warna merah terang. Tuna segar terasa gurih dan sekilas seperti daging lembu. Inilah sebabnya mengapa ikan tuna juga sering disebut sebagai stik laut.

Tuna terkenal dengan kandungan lemak, protein dan asid lemak omega-3 yang tinggi. Bukan hanya itu, pengambilan 100 gram tuna segar juga dapat memberikan kandungan nutrisi berikut kepada tubuh anda.

 • Tenaga: 109 kcal
 • Protein: 24.4 gram
 • Lemak: 0.5 gram
 • Tiamin (vitamin B1): 0.12 miligram
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.12 miligram
 • Niacin (vitamin B3): 18.5 miligram
 • Asid pantotenik (vitamin B5): 0.28 miligram
 • Vitamin B6: 0.93 miligram
 • Kalsium: 4 miligram
 • Besi: 0.77 miligram
 • Magnesium: 35 miligram
 • Fosforus: 278 miligram
 • Kalium: 441 miligram
 • Natrium: 45 miligram
 • Zink: 0.37 miligram

Manfaat kesihatan tuna

Sama ada segar atau dalam tin, tuna mempunyai banyak faedah untuk badan anda. Berikut adalah beberapa faedah yang boleh anda perolehi daripada memakan ikan laut ini.

1. Membantu memenuhi keperluan protein

Tuna mempunyai semua jenis asid amino yang diperlukan oleh badan. Asid amino adalah molekul terkecil yang membentuk protein. Apa sahaja jenis tuna yang anda makan boleh menyediakan sejumlah besar protein, iaitu 24-30 gram protein setiap 85 gram tuna.

Protein lengkap dari ikan ini akan menyokong pelbagai fungsi badan dengan betul. Bermula dari pembentukan hormon, kolagen, dan antibodi, hingga pemeliharaan tisu otot badan anda.

2. Sihat jantung

Tuna mengandungi asid lemak omega-3 dalam bentuk EPA dan DHA. Jenis asid lemak penting ini dapat mencegah pelbagai keradangan di dalam badan, yang boleh merosakkan saluran darah dan menyebabkan penyakit jantung dan strok.

Dilaporkan dari halaman Harvard Medical School, 85 gram tuna kalengan mengandungi 500 miligram asid lemak omega-3. Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah untuk jantung, anda harus mengambil ikan ini sebanyak 1-2 hidangan seminggu.

3. Berpotensi mencegah anemia

Tuna kaya dengan vitamin B6, terutama kuning kuning dan albacore . Vitamin B6 yang diperoleh dari ikan daging merah menyumbang pelbagai fungsi penting kepada tubuh. Salah satunya membantu meningkatkan pengeluaran hemoglobin.

Hemoglobin adalah protein yang mengikat dan membawa oksigen dalam sel darah ke semua tisu badan. Tanpa bekalan oksigen yang mencukupi, fungsi tisu akan menurun sehingga badan terasa lemah dan mudah letih. Ini adalah gejala utama anemia.

4. Membantu mengatasi tekanan

Secara tidak langsung, tuna juga memberikan manfaat untuk keadaan psikologi anda. Ini kerana salah satu fungsi vitamin B6 adalah menjaga fungsi sel otak dan sel saraf. Selain itu, vitamin B6 juga meningkatkan pengeluaran hormon serotonin dan norepinefrin.

Serotonin adalah hormon penstabil mood dan mewujudkan rasa bahagia. Sementara norepinefrin mempengaruhi kemampuan berfikir dan merasa bahagia. Kedua-dua hormon ini memainkan peranan utama dalam menangani tekanan.

5. Menjaga kesihatan tulang

Dalam 85 gram tuna terdapat kira-kira 185-265 mg fosfor, bergantung pada jenis tuna yang dimakan. Fosfor adalah salah satu mineral penting yang mempunyai fungsi utama untuk pertumbuhan dan pembaikan sel dan tisu badan.

Sebanyak 85% fosforus dalam badan anda terdapat di tulang dan gigi anda. Bersama kalsium, fosforus akan membentuk struktur tulang. Mineral ini juga berperanan dalam mengekalkan ketumpatan dan kekuatannya.

Perhatikan ini sebelum makan tuna

Walaupun tuna mempunyai manfaat untuk pelbagai fungsi dan proses kimia dalam tubuh, anda dinasihatkan untuk tidak berlebihan ketika memakannya. Kerana tuna adalah salah satu makanan yang mengandungi merkuri.

Merkuri dalam jumlah besar boleh membahayakan sistem saraf sehingga anda perlu menghadkannya. Untuk berada di sisi yang selamat, anda harus menghadkan porsi ikan ini tidak lebih dari 170 gram seminggu.

Dengan cara itu, anda masih boleh mendapatkan kandungan nutrien tuna tanpa kesan yang tidak diingini.