Kesihatan wanita

Perubahan Mood Semasa Menstruasi: Punca dan Cara Mengatasinya

Menjelang kedatangan tetamu bulanan, banyak wanita mengalami pergolakan emosi yang tidak menentu dan kadang-kadang tanpa alasan yang jelas - sebelumnya marah, sekarang sedih, gembira lima minit dari sekarang. Masih pada hari yang sama, beberapa jam ke depan anda dapat merasa sangat bosan dengan semua rutinitas dan bertanya apa tujuan hidup anda di dunia ini.

Gejala PMS agak normal, walaupun perubahan mood yang teruk boleh mengganggu aktiviti harian. Apa, yang menyebabkan perubahan mood semasa haid? Dan, bagaimana menyelesaikannya? Lihat semua maklumat lengkap di bawah.

Sebab perubahan emosi semasa haid

Satu kemungkinan penyebab perubahan mood adalah ketidakseimbangan hormon dan bahan kimia otak yang berkaitan dengan pengaturan mood. Ini juga bergantung pada pelbagai faktor.

Perubahan mood semasa haid dilaporkan berkaitan dengan tahap hormon estrogen yang turun naik sepanjang kitaran haid. Estrogen mula meningkat dengan perlahan selepas tempoh terakhir anda, kemudian memuncak dua minggu kemudian ketika tempoh anda seterusnya menghampiri.

Selepas itu, tahap estrogen dalam badan mula turun dengan mendadak sebelum mula naik perlahan dan turun lagi sebelum kitaran baru bermula. Kenaikan dan penurunan tahap hormon ini juga yang menyebabkan gejala PMS lain.

Kekacauan emosi semasa haid juga boleh dipengaruhi oleh pelbagai perkara lain. Contohnya, cuaca mendung cenderung membuat suasana suram kerana badan kekurangan banyak endorfin (hormon mood gembira), atau sistem imun memang lemah.

Situasi tertekan, seperti perceraian atau kehilangan pekerjaan juga boleh memburukkan lagi gejala PMS anda. Tahap hormon serotonin yang menurun dikaitkan dengan gejala kemurungan, kerengsaan, dan keinginan untuk karbohidrat, yang semuanya boleh menjadi gejala perubahan mood semasa haid.

Simptom perubahan emosi PMS

PMS boleh menyebabkan timbulnya perubahan mood yang tidak terkawal pada beberapa wanita, mulai dari tangisan hingga ledakan kemarahan dan kegelisahan, hingga kembali ke keadaan emosi yang stabil. Semua ini boleh berlaku dalam satu hari.

Gejala PMS emosi yang paling biasa adalah seperti berikut.

 • Mudah marah
 • Kemurungan
 • Menangis
 • Sangat sensitif
 • Mudah gugup dan cemas

Anda akan tahu bahawa kemerosotan emosi ini kemungkinan besar disebabkan oleh PMS jika ia muncul secara konsisten satu hingga dua minggu sebelum tempoh yang dijadualkan, dan berhenti satu atau dua hari selepas haid anda bermula.

Sebabnya, rangkaian gejala PMS, termasuk perubahan mood, biasanya berlaku pada fasa terakhir kitaran haid (luteal), yang bermula selepas ovulasi, pada hari ke-14 hingga 28 kitaran haid wanita. Sebaik sahaja pendarahan haid mula muncul, perubahan emosi biasanya akan hilang.

Cara mengawal pergolakan emosi semasa haid dan simptom PMS yang lain

Gaya hidup sihat adalah langkah pertama untuk menangani PMS, termasuk perubahan emosi yang sering dialami oleh wanita. Bagi banyak wanita, pendekatan gaya hidup dapat mengurangkan gejala PMS. Senarainya adalah seperti berikut.

 • Mengatasi tekanan kerana tekanan boleh memburukkan lagi gejala PMS. Anda boleh mencuba teknik relaksasi seperti meditasi, pernafasan dalam, dan yoga untuk membantu anda mengawal diri perubahan emosi semasa haid.
 • Minum banyak cecair, seperti air atau jus. Elakkan minum soda, alkohol, atau kafein dalam tempoh anda. Ini akan membantu mengurangkan kembung, pengekalan cecair, dan gejala lain.
 • Kerap mengunyah. Cuba luangkan masa untuk snek setiap 3 jam. Ingat, pilih makanan ringan yang sihat dan masih cuba mengelakkan makan berlebihan.
 • Makan seimbang. Tambahkan biji-bijian, sayur-sayuran, dan buah ke dalam makanan anda. Hadkan pengambilan garam dan gula.
 • Ambil makanan tambahan vitamin B6, kalsium dan magnesium.
 • Lakukan senaman aerobik secara berkala.
 • Memperbaiki corak tidur malam anda.

Gejala lain seperti sakit kepala, sakit belakang, kekejangan haid, nyeri payudara dapat diubati dengan ubat penghilang rasa sakit, seperti aspirin, ibuprofen, dan NSAID lain.

Sekiranya anda mengalami simptom PMS yang teruk, berjumpa doktor. Sekiranya berlaku perubahan mood yang teruk semasa haid, doktor boleh menetapkan ubat antidepresan seperti SSRI (Inhibitor Pengambilan Serotonin Selektif).