Keibubapaan

Adakah benar ketinggian meningkat ketika kanak-kanak tidur? •

Minum susu sebelum tidur dikatakan menyokong pertumbuhan ketinggian semasa anak tidur. Adakah ini hanya mitos? Banyak faktor mempengaruhi ketinggian anak, seperti keturunan, status pemakanan, gaya hidup, dan lain-lain. Mungkin tidur boleh menjadi salah satu faktor yang boleh mempengaruhi ketinggian anak meningkat.

Semasa tidur, organ dalam badan kita berfungsi dan hormon juga dilepaskan untuk menyokong kerja organ. Mungkin hormon ini adalah kunci utama mengapa tidur dapat menyokong pertumbuhan anak. Untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat ulasan berikut.

Bagaimana ketinggian anak meningkat semasa tidur?

Pertumbuhan adalah proses yang kompleks yang memerlukan beberapa hormon. Salah satu hormon yang mempengaruhi pertumbuhan tinggi anak adalah hormon pertumbuhan kerana hormon ini merangsang proses biologi dalam darah, organ, otot, dan tulang yang diperlukan untuk meningkatkan ketinggian. Beberapa perkara yang mempengaruhi kerja hormon pertumbuhan adalah pemakanan, tekanan, dan senaman, serta tidur.

Hormon pertumbuhan dilepaskan oleh kelenjar pituitari di otak ke aliran darah dan dilepaskan sepanjang hari, tetapi tempoh pelepasan tertinggi adalah semasa tidur, tidak lama setelah anak itu tidur nyenyak. Ini bermaksud jangka masa tidur yang pendek atau gangguan tidur dapat mempengaruhi pembebasan hormon pertumbuhan kerana kita memerlukan masa untuk mencapai tidur yang lebih nyenyak.

Penyelidikan oleh Takahashi pada tahun 1968 menunjukkan bahawa tidur yang tertunda pada waktu malam dan malam tanpa tidur atau kebangkitan yang kerap dapat menghambat pelepasan hormon pertumbuhan. Penyelidikan lain yang diterbitkan oleh jurnal Otolaryngology-Pembedahan Kepala dan Leher 2010 menjelaskan bahawa kanak-kanak dengan kekurangan hormon pertumbuhan dikaitkan dengan kualiti tidur yang buruk dan ketinggian yang lebih pendek.

Oleh itu, kanak-kanak harus mendapat tidur yang cukup pada waktu malam untuk memaksimumkan pembebasan hormon pertumbuhan yang menyokong kenaikan tinggi badan anak. Sekiranya hanya pada suatu malam anak tidak mendapat tidur yang berkualiti, ia mungkin tidak menghalang pertumbuhan, tetapi jika ini sering terjadi hampir setiap hari, ia akan mempengaruhi pertumbuhan anak.

Berapa lama kanak-kanak mesti tidur?

Tidur yang mencukupi adalah perkara penting bagi kanak-kanak kerana semasa tidur badan dapat mengembalikan tenaga untuk membina hubungan di otak. Tempoh tidur yang tidak mencukupi dapat menyebabkan anak-anak mengalami masalah pertumbuhan, seperti pertumbuhan ketinggian yang terbantut dan boleh mengakibatkan anak menjadi pendek atau pendek terbantut. Tempoh tidur yang pendek atau kurang tidur boleh menyebabkan anak-anak gagal menghasilkan hormon pertumbuhan secara optimum semasa tidur, sehingga pertumbuhan tinggi semasa tidur tidak berfungsi dengan optimum.

Kurang tidur juga boleh menyebabkan keadaan kekurangan hormon pertumbuhan yang boleh mempengaruhi kerja jantung, paru-paru, dan sistem imun. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Neuroendocrinology pada tahun 2011 menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan kekurangan hormon pertumbuhan mempunyai jangka waktu tidur yang lebih pendek dan kualiti tidur yang lebih rendah berbanding dengan anak-anak pada usia yang sama yang mengalami pertumbuhan normal.

Jumlah tidur yang diperlukan oleh kanak-kanak berbeza-beza bergantung pada usia mereka. Menurut National Sleep Foundation, jumlah tidur yang diperlukan untuk bayi hingga remaja adalah:

 • Bayi yang baru lahir berumur 0-3 bulan memerlukan sekitar 14-17 jam tidur
 • Bayi yang berumur 4-11 bulan memerlukan sekitar 12-15 jam tidur
 • Kanak-kanak berumur 1-2 tahun memerlukan tidur sekitar 11-14 jam
 • Kanak-kanak berumur 3-5 tahun memerlukan sekitar 10-13 jam tidur
 • Kanak-kanak berumur 6-13 tahun memerlukan tidur sekitar 9-11 jam
 • Remaja berusia 14-17 tahun memerlukan tidur sekitar 8-10 jam

Bagaimana anda membuat anak anda tidur nyenyak?

Hormon pertumbuhan dapat dilepaskan dengan jumlah tertinggi ketika anak tidur nyenyak. Dengan menjadikan anak-anak tidur nyenyak, anda menyokong anak-anak untuk membesar atau menambah tinggi badan mereka. Untuk membantu anak anda tidur lena dalam jangka masa yang cukup, anda sebagai ibu bapa dapat melakukan:

 • Laksanakan waktu tidur untuk kanak-kanak setiap hari. Pelajar sekolah harus tidur pada pukul 8 atau 9 malam. Lakukan perkara yang sama walaupun pada hujung minggu. Waktu tidur yang tidak menentu boleh menjadikan tabiat tidur anak-anak menjadi buruk.
 • Menemani anak-anak sebelum tidur, boleh dilakukan dengan bercakap dengan anak-anak, menyanyikan lagu pengantar tidur, atau membaca cerita sebelum tidur. Juga, jangan ajak anak-anak melakukan aktiviti sebelum tidur. Pastikan anak berada dalam keadaan selesa sebelum tidur.
 • Pastikan anak tidur di bilik yang selesa, lebih baik dalam keadaan lampu dimatikan dan suasananya tenang.
 • Jangan letakkan televisyen atau komputer di bilik kanak-kanak.

BACA JUGA

 • Tidur dengan Bantal Berbahaya untuk Bayi
 • 8 Makanan untuk Meningkatkan Tinggi Semasa Pertumbuhan
 • Adakah benar susu boleh meningkatkan ketinggian?
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌