Kesihatan kulit

Bagaimana Memilih Sabun Muka Yang Betul?

Keliru memilih pencuci muka yang sesuai untuk anda? Memilih produk sabun muka boleh membuat anda pening, kerana anda harus belajar dari awal untuk mencari jenis pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda dari banyak produk di pasaran.

Petua memilih pencuci muka yang betul

Satu perkara yang pasti, jangan memilih sabun muka dengan sembarangan, apalagi berdasarkan saranan dari blogger atau trend kecantikan semasa.

Tidak semestinya produk ini sesuai untuk masalah dan jenis kulit anda. Oleh itu, anda harus memahami beberapa perkara di bawah sebelum anda membeli pencuci muka.

1. Ketahui jenis kulit wajah anda terlebih dahulu

Pastikan anda mengetahui jenis dan masalah kulit anda, kemudian pilih pencuci muka yang betul berdasarkan dua faktor ini. Sekiranya kulit anda kering, gunakan pembersih dengan jenis kulit kering.

Sekiranya anda memilih pembersih yang berbeza dengan jenis kulit anda, kulit anda akan lebih mudah mengalami kerengsaan dan pengelupasan.

2. Periksa bahan-bahannya

Setelah memilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda, sekarang periksa komposisinya.

Sebilangan pencuci muka mengandungi bahan pencuci yang keras seperti sodium laureth sulfate (SLES), sodium lauryl sulfate (SLS), menthol, atau alkohol. Elakkan bahan-bahan ini.

3. Cari ulasan dari orang yang telah menggunakannya

Jangan teragak-agak untuk membaca mengkaji semula (ulas) atau tanyakan kepada orang yang telah menggunakan pencuci muka yang ingin anda pilih.

Tanyakan atau ketahui pengalaman orang yang telah menggunakan produk untuk mengetahui kemungkinan kesan sampingan.

Sekiranya boleh, minta sampel terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk membeli pencuci muka.

5 Petua Memilih Mencuci Muka untuk Kulit Kering

4. Perhatikan perubahan pada wajah

Sekiranya anda telah melakukan langkah dari langkah pertama hingga langkah ketiga, sekarang adalah masa untuk anda mula mencuba. Namun, sebelum benar-benar mula menggunakan pencuci muka pilihan anda, ada baiknya anda mengambil gambar sebelum.

Cuba ambil gambar keadaan wajah anda sebelum anda menggunakan produk sabun muka. Setelah lebih kurang seminggu, perhatikan keadaan wajah setelah menggunakan sabun muka.

Sekiranya selepas menggunakan sabun muka kulit terasa kering, anda tidak boleh menggunakannya lagi. Memohon pelembap selepas menggunakan pencuci muka yang menyebabkan kulit kering tidak akan menyelesaikan masalahnya.

Namun, jika tidak ada masalah setelah menggunakan pencuci muka, anda boleh terus menggunakan produk tersebut dan mencari toner yang sesuai dengan jenis kulit anda.

5. Lengkap dengan toner

Setelah menggunakan pembersih dan kulit wajah tidak mengalami masalah, anda boleh mengelap produk toner (tanpa alkohol) dengan kapas di seluruh wajah anda.

Sekiranya selepas mencuci muka, kapas yang anda gunakan untuk mengelap wajah anda dengan toner masih mempunyai banyak sisa-sisa solekan atau kelihatan kuning, ini bermakna pembersih anda tidak berkesan.

Anda juga boleh memilih pencuci muka berikut

Terdapat pelbagai jenis pembersih muka, dan semuanya mempunyai kesan yang berbeza pada kulit. Sabun untuk wajah boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan di bawah.

1. Pembersih dengan busa

Sabun muka dengan pembersih yang menggunakan busa cenderung menimbulkan sensasi yang menyenangkan dan selesa pada kulit. Pembersih muka berbuih (buih muka) terdapat dalam pelbagai jenis, termasuk:

 • pembersih losyen,
 • pembersih krim,
 • pembersih gel,
 • pembersih berbuih sendiri,
 • aerosol, juga
 • lulur.

2. Sabun muka tanpa busa (tidak berbuih)

Sekiranya anda memilih sabun muka yang tidak berbuih, wajah anda cenderung lebih senang dibersihkan dari sabun yang anda gunakan. Pembersih muka tanpa minyak mengandungi sedikit surfaktan, jadi ia mudah dikeluarkan.

Kerana tidak bersentuhan dengan air, jenis pencuci muka ini dapat menyimpan lebih banyak bahan pembersih bermanfaat (pelembap, antioksidan) pada kulit. Pembersih tidak berbuih biasanya terdapat dalam bentuk berikut:

 • krim,
 • losyen (kadangkala dikenali sebagai pembersih susu , atau
 • krim sejuk.

3. Gosok

Pembersih muka dengan sapuan scrub, biasanya mengandungi bahan-bahan yang menggosok kulit secara fizikal untuk membantu menghilangkan sel-sel kulit mati.

Kebaikan menggunakan scrub biasanya menjadikan kulit lebih halus. Malangnya, butiran kecil untuk menggosok sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan, kemerahan, dan bahkan luka kecil di wajah.

Zarah-zarah yang digunakan dalam gosok menentukan seberapa ringan atau kasar pencucian muka. Sebilangan butiran gosok biasanya dijumpai dan dibezakan dalam senarai ramuan produk di bawah.

 • Butiran natrium tetraborat decahydrate (pelelas ringan kerana butiran melembutkan dan larut ketika basah)
 • Silika atau manik polietilena (ringan, berwarna, halus, dan berbentuk bulat)
 • Polyethacrylate berangkai silang (sedikit kasar kerana padat)
 • Kalsium karbonat (butiran gosok kasar kerana zarahnya mempunyai ukuran butiran yang berbeza)
 • Biji-bijian seperti biji aprikot, kacang almond dan walnut (kasar kerana mempunyai tepi kasar)
 • Aluminium oksida (bijirin kasar)

Kadang kala mencari dan memilih pencuci muka yang sesuai dengan kulit anda boleh menjadi agak sukar. Anda juga perlu menyesuaikan diri dengan harga produk, jenis kulit, dan hasil yang diinginkan pada kulit.

Jadi, mungkin memerlukan beberapa percubaan sehingga anda dapat mencuci muka yang betul. Sekiranya anda tidak pasti mengenai pilihan sabun muka yang sesuai dengan kulit wajah anda, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi.