Kesihatan mata

Mengenali Ectropion: Gangguan Kelopak Mata yang Melipat

Kehadiran masalah atau kelainan pada kelopak mata dapat membuat mata menjadi kering. Pada sesetengah orang lain, kelainan kelopak mata sebenarnya menyebabkan mata selalu berair. Ini kerana kelopak mata bertindak sebagai pelindung bola mata dari terkena benda asing. Salah satu jenis kecacatan kelopak mata yang paling biasa adalah ectoprion, apabila kulit penutupnya dilipat ke luar sehingga soket mata kelihatan seperti terbuka. Untuk lebih jelas, mari kita lihat perbincangan berikut.

Ectropion, apabila kulit kelopak mata dilipat

Kelopak mata sangat penting untuk menjaga kesihatan mata. Kelopak mata bertindak sebagai tirai yang menutupi kornea dari terkena benda asing yang mungkin memasuki mata.

Kornea yang terdedah dapat menyebabkan kecacatan epitelium, jaringan parut, dan juga jangkitan, yang gejalanya termasuk kerengsaan mata, sakit dan kehilangan penglihatan. Kelopak mata juga membantu saluran air mata merata pengedaran air mata di permukaannya untuk menjaga kelembapan mata dan mengeluarkan benda asing yang masuk ke dalam mata.

Apabila kulit tudung melonggarkan sehingga melipat ke luar, keadaan ini disebut ektoprion. Ectoprion meninggalkan bahagian dalam kelopak mata anda dan mata bawah terbuka, menjadikan mata anda mudah tersinggung. Ectoprions paling biasa pada penutup bawah (lihat gambar berikut).

sumber: igeorgiadou.gr

Apakah penyebab ectropion?

Penyebab utama ectropion adalah kelemahan otot, tendon, atau tisu di sekitar kelopak mata kerana proses penuaan normal yang berlaku ketika kita semakin tua. Semasa kecil dan kecil, otot dan tendon di bawah mata anda masih ketat dan kuat. Namun, secara beransur-ansur kekuatan otot dan tendon akan melemah dan meregang sehingga kelopak mata dapat merehatkan.

Selain penuaan, terdapat beberapa pencetus yang dapat meningkatkan risiko gangguan kelopak mata ini, seperti:

 • Pernah mengalami trauma atau kecederaan pada kelopak mata, seperti parut pembedahan, kecederaan, pukulan, atau tisu parut akibat luka bakar.
 • Pertumbuhan jinak atau barah pada kelopak mata boleh menyebabkan kelopak mata kendur dan melipat ke luar.
 • Gangguan genetik semasa kelahiran, seperti sindrom Down.
 • Kelumpuhan wajah kerana Bell palsy yang dapat melumpuhkan saraf mengawal otot muka, termasuk kelopak mata.

Apakah simptom ectropion?

Sekiranya anda mengalami kecacatan kelopak mata seperti ectropion, air mata tidak mengalir dengan betul ke lubang kecil di bahagian dalam kelopak mata yang disebut puncta.

Keadaan ini akan menyebabkan pelbagai gejala, seperti:

 • Mata yang sentiasa berair, atau mata kering yang berlebihan.
 • Mata menjadi merah kerana keradangan konjungtivitis kronik.
 • Mata terasa panas, seperti terbakar.

Pada mulanya, ectropion hanya membuat kelopak mata terkulai, kemudian perlahan-lahan melipat. Tetapi dalam kes yang teruk, ectropion dapat mengubah keseluruhan kelopak mata. Ectropion biasa berlaku pada orang dewasa yang lebih tua.

Apakah komplikasi ectropion?

Ectropion menjadikan kornea mata lebih jengkel dan mudah kering.

Sekiranya anda mengalami ectropion dan mengalami beberapa gejala, segera dapatkan rawatan perubatan. Tanpa rawatan, keadaan ini boleh menyebabkan masalah serius pada kornea. Beberapa gejala yang harus segera dirawat oleh doktor termasuk:

 • Mata menjadi sangat sensitif terhadap cahaya secara tiba-tiba.
 • Mata sangat sakit.
 • Berkurangnya kemampuan untuk melihat.
 • Mata merah yang lebih kerap.

Sekiranya berpanjangan, ectropion boleh menyebabkan konjungtivitis, jangkitan mata disertai dengan nanah di sekitar mata atau bulu mata.

Komplikasi lain dari ectropion yang tidak dirawat termasuk:

 • Melecet kornea (calar pada kornea atau permukaan mata)
 • Ulser kornea (luka pada kornea atau permukaan mata)
 • Penglihatan terjejas atau kebutaan kekal

Bagaimana merawat ectropion?

Untuk ectropion ringan, doktor anda akan memberi ubat tetes mata dan salap untuk melegakan simptom. Anda mungkin diberi pita kulit, yang merupakan pelekat khas yang dibuat untuk kulit, dapat digunakan untuk mengangkat dan menahan kelopak mata sehingga tidak melipat ke luar.

Biasanya pembedahan akan dilakukan untuk memperbaiki kelopak mata. Walau bagaimanapun, jenis pembedahan disesuaikan mengikut penyebab ectropion dan keadaan tisu di sekitar kelopak mata, seperti yang dilaporkan oleh Health Line:

 • Ectropion kerana penuaan, doktor akan mengesyorkan membuang kelopak mata yang merupakan bahagian kecil dari tepi. Kemudian, otot dan tendon diketatkan dan penutupnya dijahit semula.
 • Ectropion kerana tisu parut akan dilakukan cantuman kulit yang diambil dari penutup atas atau di belakang telinga. Prosedur ini juga dapat dilakukan pada ektropion akibat kelumpuhan. Walau bagaimanapun, prosedur lebih lanjut diperlukan untuk betul-betul memperbaiki bentuk kelopak. Sebelum pembedahan, anda akan mendapat anestetik tempatan untuk menjadikan pembedahan lebih selesa.

Selepas pembedahan, anda perlu memakai penutup mata, sapukan salap antibiotik atau steroid pada mata beberapa kali selama satu minggu. Selain itu, bahagian lebam dan bengkak boleh dimampatkan dengan tuala yang sebelumnya dicelupkan ke dalam air sejuk. Pada mulanya, penutup mungkin terasa sangat kencang selepas pembedahan. Walau bagaimanapun, keadaan akan bertambah baik apabila lebam dan bengkak memudar.