Pemakanan

Makan Mentega Kacang Boleh Membantu Anda Menurunkan Berat Badan, Bagaimana Anda Boleh? •

Memang benar, ketika anda berusaha menurunkan berat badan, ada baiknya menghindari makanan bergula dan makanan yang diproses. Namun, ia berbeza dengan mentega kacang yang rasanya manis dan sedap. Mentega kacang sebenarnya dapat membantu diet ketika anda ingin menurunkan berat badan, anda tahu.

Apa ramuan dalam mentega kacang?

Di sebalik rasa yang enak, selai kacang mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh, seperti lemak, protein, serat, dan beberapa vitamin dan mineral penting.

Kira-kira 2 sudu besar atau 32 gram mentega kacang mengandungi:

  • Protein: 7.02 gram
  • Magnesium: 57 mg
  • Fosforus: 107 mg
  • Zink: 0.85 mg
  • Niacin: 4.21 mg
  • Vitamin B-6: 0.17 gram
  • Serat: 3 gram

Kandungan serat dalam kacang tanah dapat memenuhi 10% dari keperluan serat harian anda. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Nutritions menunjukkan bahawa pengambilan serat yang mencukupi dapat mempengaruhi penurunan indeks jisim badan.

Kacang juga mengandungi lemak tak jenuh yang baik untuk kesihatan jantung dan kadar kolesterol, jadi kacang tanah sangat bermanfaat untuk diet anda.

Namun, ada perkara lain yang harus anda perhatikan, seperti kalori, lemak tepu, dan kandungan natrium kacang tanah.

Oleh itu, gunakan mentega kacang dalam had yang munasabah, iaitu sebanyak satu atau dua sudu sehari.

Lalu, apa faedah mentega kacang untuk diet?

Sebenarnya, setiap orang perlu menjalani diet. Diet sebenarnya adalah menyesuaikan diet mengikut keperluan dan keadaan masing-masing.

Oleh itu, bukan sahaja orang yang menurunkan berat badan yang memerlukan diet, tetapi setiap orang mesti mengamalkan diet yang sesuai dengan keperluan mereka.

Nah, bagi anda yang mengikuti program penurunan berat badan, sudah tentu anda harus menggunakan diet yang berbeza dari orang biasa. Prinsip diet penurunan berat badan biasanya untuk mengurangkan makanan berlemak, manis, dan berkalori tinggi.

Oleh itu, banyak orang berpendapat bahawa selai kacang adalah makanan yang harus dielakkan semasa diet atau program penurunan berat badan.

Sebenarnya, makan mentega kacang dalam jumlah yang betul sangat bermanfaat untuk kesihatan, terutama dalam membantu mengurangkan berat badan anda.

1. Rasa kenyang lebih lama

Kandungan protein, lemak dan serat yang tinggi dalam selai kacang dapat menolong anda kenyang lebih lama.

Dalam kajian yang dilakukan pada 15 wanita gemuk, menambahkan 3 sudu mentega kacang ke menu sarapan sambil berdiet menyebabkan perut terasa kenyang dan cenderung untuk makan berlebihan.

Sekiranya anda merasa kenyang dengan cepat dan selera makan anda lebih terkawal, anda akan menurunkan berat badan dengan lebih cepat.

2. Meningkatkan metabolisme badan

Manfaat lain dari selai kacang untuk diet adalah meningkatkan proses metabolik dalam badan.

Mentega kacang tinggi protein, jadi sangat disarankan untuk mengekalkan jisim otot dalam program penurunan berat badan.

Otot diperlukan untuk memastikan badan anda kuat. Metabolisme anda juga berpotensi untuk melambatkan jika anda kehilangan terlalu banyak otot. Metabolisme yang perlahan sebenarnya menjadikannya lebih sukar untuk menurunkan berat badan.

Dengan memakan mentega kacang yang kaya dengan protein untuk diet anda, anda akan menurunkan berat badan lebih cepat daripada menjalani diet tanpa pengambilan protein yang mencukupi.

3. Baik untuk tindak balas glisemik badan

Sebilangan makanan, terutama makanan yang diproses dan yang dibuat dari tepung, berpotensi meningkatkan kadar gula dalam darah anda.

Tahap gula dalam darah yang tidak stabil meningkatkan risiko kegemukan dan diabetes anda. Nasib baik, selai kacang baik untuk diet kerana mengandungi indeks glisemik rendah.

Kajian 2018 menunjukkan bahawa jika anda mencampurkan dua sudu mentega kacang dengan makanan dengan indeks glisemik tinggi, ia dapat membantu menstabilkan indeks glisemik.

4. Mengekalkan berat badan

Walaupun selai kacang mempunyai lemak dan kalori yang cukup tinggi, ternyata makanan ini tidak memberi kesan yang besar terhadap kenaikan berat badan.

Sebenarnya, orang yang selalu makan mentega kacang untuk diet mereka mempunyai bilangan indeks jisim badan yang lebih rendah daripada orang yang menghindari mentega kacang ketika berdiet.