Kesihatan Warga Emas

5 Kriteria yang Harus Ada pada Jururawat Warga Emas

Sebilangan besar orang menganggap menjaga keluarga yang sudah tua menjadi cabaran. Terutama jika anda mempunyai banyak tanggungjawab lain yang harus ditunaikan. Salah satu pilihan yang boleh anda lakukan ialah mengupah orang lain untuk membantu anda menjaga kesihatan fizikal dan mental orang tua. Lalu, apakah kriteria yang mesti dimiliki oleh perawat tua? Lihat penjelasan berikut.

Kriteria yang mesti ada pada jururawat untuk warga tua

Mencari perawat yang tepat untuk warga tua tidak selalu mudah. Anda sendiri mungkin masih keliru tentang bagaimana menentukan kriteria jururawat mengikut warga tua. Walaupun begitu, sekurang-kurangnya ada beberapa kriteria umum yang mesti dimiliki oleh perawat tua, seperti berikut:

1. Mempunyai pengalaman dalam bidang kejururawatan

Sekiranya anda benar-benar ingin mencari jururawat terbaik untuk orang tua, anda harus mengupah seseorang yang sudah berpengalaman dalam merawat orang tua. Dengan cara itu, sekurang-kurangnya jururawat telah memahami apa yang harus dia lakukan ketika berurusan dengan orang tua.

Sekiranya orang tua mengalami penyakit tertentu, tidak ada salahnya mencari jururawat yang sudah mempunyai sijil khas dalam memberikan rawatan perubatan. Ini akan membuat anda lebih tenang jika anda terpaksa meninggalkan orang tua bersendirian dengan jururawat.

2. Mempunyai kelenturan dalam bekerja

Menjadi jururawat tua mungkin bukan pekerjaan yang sama dengan menjadi pekerja pejabat. Sebabnya, setiap warga tua mempunyai aktiviti dan keperluan yang berbeza, jadi anda perlu mencari seseorang yang mempunyai kelonggaran dalam bekerja, baik dari segi jenis pekerjaan yang dilakukan hingga lamanya waktu bekerja.

Contohnya, orang tua mungkin memerlukan jururawat untuk membantunya berpakaian, memberi makan, menyediakan ubat-ubatan dan sebagainya. Sementara itu, warga tua yang lain hanya memerlukan jururawat untuk menemani mereka dalam perjalanan.

3. Mempunyai kesabaran yang tinggi

Sebagai jururawat, mempunyai kesabaran yang tinggi adalah salah satu kriteria penting. Ini menjadi sangat berpengaruh apabila jururawat menjalin komunikasi dengan warga tua. Sebabnya, ketika memasuki usia tua, tidak sedikit yang mulai kehilangan kemampuan untuk mengingat dan mula bertindak seperti anak kecil.

Ini adalah salah satu cabaran bagi jururawat untuk mengamalkan kesabaran. Lebih-lebih lagi, dengan kesabaran dan pemahaman yang tinggi akan memudahkan jururawat menjalin komunikasi dan hubungan yang baik dengan orang tua. Dengan cara itu, jururawat juga akan lebih mudah menjalankan tugasnya.

4. Mempunyai perhatian besar terhadap warga tua

Jururawat juga mesti menjaga orang tua. Sekurang-kurangnya, seorang jururawat dapat mengetahui keperluan orang tua walaupun mereka tidak menyampaikannya melalui kata-kata. Ini bermaksud, jururawat juga perlu mempunyai kemampuan untuk memerhatikan dan memahami bahasa badan dengan baik.

Sebabnya, ada orang tua yang mempunyai keadaan kesihatan yang menyebabkan mereka tidak dapat bercakap dengan lancar. Ada juga warga tua yang tidak dapat menyampaikan apa yang ada di fikiran dan perasaan mereka dengan selesa. Ini memerlukan jururawat lebih peka terhadap keadaan yang berlaku pada orang tua.

5. Mempunyai kreativiti agar warga tua aktif dalam aktiviti

Sebagai jururawat, anda semestinya mengikut kehendak dan keperluan warga tua. Namun, itu tidak bermakna anda harus bersikap pasif dalam hal menjaga dan merawat orang tua. Kadang kala, anda juga harus proaktif untuk membantu mencari aktiviti untuk orang tua agar mereka tidak bosan.

Namun, sesuaikan aktiviti mengikut kemampuan dan minat warga tua. Sekiranya orang tua masih cukup kuat untuk aktif di luar rumah, tidak ada salahnya membawanya berjalan-jalan pada waktu petang, atau bahkan mengambil bahagian dalam aktiviti sukan yang menjadikan tubuh orang tua lebih sihat.

Petua untuk mencari jururawat yang tepat untuk orang tua

Anda pasti mahu memberikan yang terbaik kepada ahli keluarga yang sukar memasuki usia tua. Salah satunya adalah mencari jururawat yang tepat agar warga tua sihat dan bahagia. Oleh itu, ada beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum mengambil jururawat, seperti yang berikut:

1. Menyesuaikan diri dengan keperluan warga tua

Sebelum anda mula mencari, lebih baik jika anda, sebagai ahli keluarga, memastikan apa yang perlu diketahui oleh bakal jururawat. Ini bermula dari keterbatasan orang tua, pertolongan yang dia perlukan dari jururawat, perkara-perkara yang disukai dan tidak disukai oleh orang tua, sehinggalah kepada harapan yang anda miliki terhadap seorang jururawat.

Contohnya, apabila anda mempunyai jangkaan kelonggaran dalam waktu bekerja, pastikan calon jururawat memahami perkara ini. Bukan hanya itu, beberapa orang tua memerlukan bantuan dalam aktiviti harian, seperti makan, pergi ke bilik mandi, menukar pakaian, calon jururawat juga harus tahu sejak awal.

Ini membantu calon jururawat untuk memastikan bahawa mereka mempunyai kriteria yang anda perlukan untuk menjaga dan menjaga orang tua. Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk memeriksa calon jururawat yang sesuai dengan keperluan orang tua.

2. Tentukan kaedah terbaik untuk mencari jururawat

Terdapat pelbagai kaedah yang boleh anda gunakan untuk mencari jururawat. Selain itu, di Indonesia, ada sejumlah organisasi, atau yayasan, yang menyediakan atau menawarkan perkhidmatan sebagai perawat tua. Namun, anda tidak perlu selalu mencari jururawat melalui organisasi atau yayasan.

Sekiranya anda mempunyai rakan yang mengambil jururawat untuk orang tua, anda juga boleh meminta cadangan untuk jururawat lain yang melakukannya dengan baik. Walaupun tidak rasmi, seperti dari yayasan atau organisasi, sekurang-kurangnya cadangan dari rakan yang dipercayai boleh menjadi kaedah lain yang boleh anda cuba.

Sebaliknya, kaedah yang anda pilih biasanya juga menentukan berapa banyak yang perlu anda belanjakan untuk menggaji jururawat. Oleh itu, gunakan masa dengan sebaik mungkin dalam memilih jururawat terbaik agar ahli keluarga warga tua mendapat penjagaan terbaik yang selamat dan anda boleh percayai.

3. Menjalankan temu ramah dengan bakal jururawat

Sekiranya anda sudah mempunyai beberapa calon calon jururawat, sekarang adalah masa untuk memilih yang terbaik. Menurut Persatuan Orang-orang Bersara Amerika, satu kaedah yang boleh anda cuba ialah wawancara. Sekiranya perlu, jalankan proses temu ramah ini dengan orang tua yang akan mendapat rawatan langsung.

Terangkan jenis pekerjaan yang harus dilakukan oleh jururawat semasa bekerja untuk anda. Kemudian, jelaskan watak orang tua bersama dengan aktiviti dan keperluan harian mereka. Ini sangat penting untuk diketahui oleh bakal jururawat, kerana pekerjaan utama mereka akan berkaitan secara langsung dengan orang-orang tua ini.

Sekiranya anda mencari jururawat yang sudah mempunyai sijil khas dalam bidang tertentu, jangan lupa periksa semula sijil yang dipegangnya. Tidak lupa, anda juga perlu mengetahui latar belakang jururawat untuk menentukan sama ada dia boleh dipercayai dan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Kriteria yang dinyatakan di atas tidak hanya diperlukan untuk jururawat rumah, tetapi juga jururawat hospital, dan rumah jagaan. Oleh itu, walaupun anda ingin memasukkan orang tua ke hospital atau rumah jagaan, pastikan perawat mempunyai kriteria yang memenuhi keperluan mereka.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found