Kesihatan

Ketahui suntikan pantat, suntikan untuk mendapatkan pantat yang cantik

Hari ini terdapat banyak cara yang boleh digunakan untuk mencantikkan bahagian badan yang diinginkan, salah satunya adalah dengan suntikan pantat. Trend ini, yang dimulakan pada tahun 2000-an, menjadi semakin popular setelah digemari oleh keluarga Kardashian kerana hasil dan proses yang tidak memakan banyak waktu. Ia berbeza jika anda melakukan squats atau gerakan sukan lain untuk mengetatkan punggung yang memerlukan masa yang lama dan kerja keras. Tetapi sebelum anda berjumpa doktor untuk suntikan pantat, baca dahulu artikel ini.

Apakah suntikan pantat?

Suntikan pantat adalah operasi bukan pembedahan yang dilakukan untuk menyokong atau memperbaiki bentuk punggung melalui suntikan. Prosedur ini mesti dilakukan oleh pakar bedah dan pembedahan tidak memakan masa yang lama. Terdapat dua pilihan cecair suntikan untuk mengisi ruang di punggung anda, iaitu menggunakan pemindahan lemak (biasanya dikenali sebagai Brazillian Butt Lift) atau menggunakan kolagen. Kedua-duanya disuntik ke punggung untuk menjadikan punggung kelihatan lebih besar. FDA (Pentadbiran Makanan dan Dadah) di Amerika hanya meluluskan kaedah menggunakan pemindahan lemak.

Bagaimana prosedur suntikan pantat di doktor?

1. Kaedah suntikan pemindahan lemak

Dalam kaedah ini, lemak dari bahagian tubuh yang lain dikeluarkan dan lemak dipindahkan ke punggung atau pinggul pesakit untuk membentuk kelengkungan siluet pantat yang diinginkan. Lemak yang digunakan juga bukan lemak sewenang-wenang dan menggunakan pemisah lemak. Lemak disaring dan kemudian "ditanam" ke dalam pantat. Sekiranya terdapat beberapa sel lemak, ia tidak akan digunakan semasa operasi ini.

2. Kaedah suntikan kolagen (sculptra)

Suntikan pantat dengan kolagen sebenarnya menggunakan cecair sculptra, yang merupakan bahan yang merangsang pertumbuhan kolagen di bahagian badan anda. Walaupun masih menjadi perdebatan di antara FDA, banyak doktor telah melakukan pembedahan ini kerana hasilnya cukup selamat dan berkesan.

Suntikan pantat ini mengisi tisu kosong, menghasilkan kelantangan, membentuk punggung menjadi lebih bulat dan lebih tegas. Setiap prosedur suntikan sculptra memakan masa kurang dari satu jam dan boleh bertahan hingga 2 tahun. Sebilangan besar pesakit mempunyai 3-4 suntikan, biasanya sekitar dua hingga tiga minggu untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Adakah terdapat bahaya dari suntikan pantat?

Seperti yang dinyatakan di atas, masih ada beberapa bahan suntikan seperti silikon dan kolagen yang belum disetujui oleh FDA kerana risiko serius seperti lebam, kerosakan kekal pada tisu otot dan lemak pantat, dan bahkan kematian.

Terdapat juga kemungkinan risiko pembengkakan dan kebas pada punggung yang biasanya hilang dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan pertama. Komplikasi pembedahan yang lebih teruk biasanya merangkumi jangkitan, luka terbuka, mati rasa berterusan, pembengkakan berterusan dan kontur kulit yang tidak rata.

Sebilangan besar orang dapat meneruskan aktiviti normal dalam beberapa hari hingga beberapa minggu selepas suntikan pantat. Mungkin juga anda akan sukar duduk untuk menyesuaikan bentuk punggung anda dalam beberapa minggu pertama.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found