Kanser

Biopsi kelenjar getah bening: prosedur dan komplikasinya •

Kanser kelenjar getah bening menyebabkan gejala yang hampir serupa dengan masalah kesihatan yang lain. Agar tidak membuat diagnosis yang salah, doktor anda biasanya akan meminta anda menjalani ujian pemeriksaan, seperti biopsi kelenjar getah bening.

Jadi, bagaimana proses pemeriksaan? Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Definisi biopsi kelenjar getah bening

Apakah biopsi kelenjar getah bening?

Biopsi kelenjar getah bening adalah ujian diagnosis kanser dengan mengambil sejumlah kecil kelenjar getah bening sebagai sampel dan pemeriksaan makmal.

Kelenjar getah bening adalah sebahagian daripada sistem imun. Kelenjar ini terletak di leher, di belakang telinga, ketiak, dada, perut, dan pangkal paha. Pada orang yang sihat, kelenjar ini tidak dirasakan melalui sentuhan.

Walau bagaimanapun, beberapa masalah boleh menyebabkan kelenjar getah bening bengkak, salah satunya adalah barah. Biasanya, pembesaran berlaku di kelenjar getah bening di ketiak, leher, dan pangkal paha.

Untuk menentukan sama ada kelenjar getah bening yang diperbesar berkaitan dengan kanser atau tidak, doktor akan mengesyorkan prosedur perubatan ini. Contoh kelenjar getah bening akan dilihat di bawah mikroskop.

Bilakah saya mesti menjalani ujian ini?

Dilancarkan dari halaman Medline Plus, ujian ini biasanya disarankan oleh doktor sekiranya doktor mengesyaki kemungkinan barah limfoma, jangkitan seperti tuberkulosis, dan sarcoidosis.

Boleh juga dilakukan sekiranya pesakit menunjukkan tanda-tanda berikut.

 • Kelenjar getah bening bengkak berlaku dan tidak hilang dalam beberapa hari.
 • Hasil kelenjar getah bening yang tidak normal dilihat pada mamogram, ultrasound, imbasan CT, atau imbasan MRI.
 • Menghidap barah payudara atau melanoma, dan menjalani ujian ini untuk melihat sejauh mana penyebarannya.

Pencegahan dan amaran biopsi kelenjar getah bening

Sebelum menjalani prosedur perubatan ini, anda perlu memberitahu doktor mengenai perkara berikut.

 • Anda mengandung pada masa itu.
 • Terdapat alergi terhadap ramuan ubat, termasuk ubat bius.
 • Mengalami masalah pendarahan yang boleh mengganggu proses pembedahan.
 • Ambil sebarang ubat, makanan tambahan atau ubat herba.

Prosedur biopsi kelenjar getah bening

Bagaimana persediaan untuk biopsi kelenjar getah bening?

Doktor anda biasanya akan meminta anda untuk mengikuti beberapa syarat ini sebelum menjalani biopsi.

 • Berhenti mengambil ubat penipisan darah untuk sementara waktu, seperti aspirin, heparin, warfarin, atau clopidogrel. Anda boleh mengambilnya semula jika doktor telah memberi lampu hijau.
 • Tidak makan atau minum apa-apa untuk jangka masa tertentu sebelum menjalani biopsi.
 • Sediakan dokumen yang diperlukan dan pulang tepat pada waktunya.

Bagaimana prosesnya biopsi kelenjar getah bening selesai?

Proses biopsi berbeza-beza, bergantung pada jenis biopsi yang telah anda dan doktor anda persetujui. Biasanya, terdapat dua jenis yang paling kerap disarankan, iaitu biopsi terbuka, biopsi jarum, dan biopsi sentinel.

Buka biopsi

Biopsi terbuka adalah pembedahan untuk membuang semua atau sebahagian kelenjar anda. Doktor akan menyuntik anestetik tempatan atau anestetik umum untuk menghilangkan rasa sakit semasa prosedur.

Anda berbaring di meja pemeriksaan dan kawasan kelenjar maka pasukan perubatan akan memeriksa dan membersihkannya. Pakar bedah kemudian membuat sayatan kecil dan sebahagian atau seluruh kelenjar getah bening dikeluarkan.

Sayatan akan dijahit dan dibalut. Proses ini memakan masa lebih kurang 30 hingga 45 minit.

Biopsi jarum

Dalam biopsi jarum, doktor akan menggunakan alat ini untuk mengambil sebahagian daripada kelenjar getah bening sebagai sampel. Doktor akan memberi anda anestetik tempatan dan bergantung pada ultrasound atau CT scan untuk mencari tisu yang bermasalah.

Biopsi sentinel

Selanjutnya, dalam jenis biopsi sentinel, doktor akan menggunakan sejumlah kecil bahan sebagai pelacak, sama ada pelacak radioaktif (radioisotop), pewarna biru, atau kedua-duanya, yang disuntikkan di tempat tumor.

Pengesan atau pewarna mengalir ke kawasan kelenjar getah bening, yang merupakan simpul sentinel yang mempunyai tumor. Kemudian, doktor akan membuang nod sentinel.

Sekiranya doktor mengesyaki ada masalah dengan kelenjar getah bening di perut, doktor akan memerlukan laparoskop. Ini adalah tiub kecil dengan lampu dan kamera yang dimasukkan melalui sayatan kecil di perut.

Doktor akan membuat satu atau lebih sayatan lain dan memasukkan alat untuk membantu membuang atau membuang sel yang tidak normal di kelenjar getah bening.

Apa yang perlu dibuat selepas melakukan biopsi nodus limfa?

Apabila doktor menjalankan suntikan anestetik tempatan, anda akan merasa sedikit menyengat dan menyengat. Selepas itu, parut biopsi akan menyakitkan selama beberapa hari selepas ujian.

Selepas biopsi atau laparoskopi terbuka, rasa sakitnya ringan dan anda dapat mengawalnya dengan mudah dengan ubat sakit.

Anda mungkin juga melihat beberapa lebam di tempat pembedahan selama beberapa hari. Ikut arahan doktor untuk merawat sayatan.

Semasa sayatan sedang sembuh, hindari sebarang jenis senaman berat atau angkat berat yang menyebabkan ketidakselesaan.

Hasil biopsi kelenjar getah bening

Sekiranya selepas prosedur doktor menemui tanda-tanda barah, kemungkinan kelenjar getah bening di sekitarnya juga bebas daripada barah. Maklumat ini dapat membantu doktor memutuskan ujian dan rawatan selanjutnya.

Sekiranya hasilnya tidak normal, itu mungkin hasil dari pelbagai keadaan, mulai dari jangkitan yang sangat ringan hingga barah. Lebih khusus lagi, ini dapat menunjukkan beberapa masalah kesihatan, seperti:

 • Kanser limfoma Hodgkin atau bukan Hodgkin, barah payudara, barah paru-paru, dan barah mulut,
 • HIV,
 • batuk kering, dan
 • keradangan kelenjar getah bening dan organ dan tisu lain (sarcoidosis).

Komplikasi biopsi kelenjar getah bening

Biopsi adalah prosedur perubatan yang selamat. Walaupun begitu, masih ada kemungkinan komplikasi, seperti:

 • berdarah,
 • jangkitan kerana luka terbuka yang memerlukan pengambilan antibiotik, dan
 • kecederaan pada saraf yang paling dekat dengan kelenjar getah bening, yang boleh menyebabkan kebas selama beberapa bulan.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda komplikasi, seperti bengkak atau sakit yang tidak membaik, berjumpa doktor dengan segera untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk. Untuk mengelakkan komplikasi, ikuti arahan rawatan dari pasukan perubatan kepada anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found