Pemakanan

Bahaya Durian untuk Kesihatan: Dari Kekejangan Perut hingga Gagal Jantung

Tidak semua orang suka durian. Tetapi bagi peminat diehard, makan durian adalah keseronokan duniawi yang tiada tandingannya. Jadi, adakah kesan pada badan jika anda memakan durian terlalu banyak? Adakah benar bahawa memakan durian terlalu banyak boleh membuatkan anda mabuk? Lihat penjelasan mengenai bahaya durian di bawah.

Kandungan pemakanan buah durian

Durian adalah buah yang tinggi kalori. Oleh itu, hidangan durian yang disyorkan untuk orang dewasa pada amnya ialah 100-200 gram setiap satu hidangan. Sebagai perbandingan, berat sebiji buah durian lebih kurang 40 gram. Dalam 100 gram buah durian mengandungi hampir 150 kalori, yang berasal dari 5,3 gram lemak, 98 gram karbohidrat, dan 5 gram protein. Jumlah kalori dari 100 gram buah durian sudah cukup untuk memenuhi 7 peratus keperluan kalori anda dalam sehari.

Makan satu hidangan durian akan menyediakan 33 peratus pengambilan vitamin C harian anda dan 25 peratus tiamin yang anda perlukan. Durian juga merupakan sumber vitamin B-6 dan kalium yang baik, mengandungi 16 persen B-6 dan 12 persen kalium yang diperlukan oleh tubuh anda setiap hari. Anda juga akan mendapat sekitar 12 peratus pengambilan riboflavin harian anda dan 15 peratus serat.

Kebaikan makan durian

Durian baik untuk meningkatkan tenaga, kekuatan otot dan tekanan darah, memudahkan pergerakan usus, dan menyokong kesihatan kulit. Raja semua buah ini juga menyokong sistem saraf dan imun, dan meningkatkan pembentukan sel darah merah.

Selain itu, kandungan protein dalam durian yang tinggi juga baik untuk orang yang mempunyai sindrom iritasi usus (IBS) kerana protein dari daging dan ikan dapat menyebabkan peningkatan risiko gejala IBS. Kandungan potasiumnya yang tinggi juga dapat membantu mengurangkan keletihan, serta melegakan tekanan dan kegelisahan.

Tetapi berhati-hatilah, jangan terbawa-bawa dengan semua faedah ini sehingga anda memakan durian.

Apa bahaya durian jika dimakan terlalu banyak?

Buah durian boleh mengganggu kesihatan jika anda memakannya secara berlebihan. Orang yang sudah berlebihan berat badan atau gemuk, serta orang yang sudah mempunyai tekanan darah tinggi (darah tinggi), penyakit jantung, dan diabetes sejak awal harus lebih bijak dalam menguruskan bahagian durian mereka. Apakah bahaya durian untuk kesihatan?

1. Gangguan pencernaan

Anda mungkin merasa sedikit sakit perut jika makan banyak durian sekaligus, terutamanya kerana kandungan serat makanan yang tinggi yang cenderung menyebabkan perut kembung dan pecah pada orang yang sensitif.

2. Meningkatkan gula dalam darah

Anda yang menghidap diabetes semestinya lebih peka dengan bahaya durian ini. Makan durian yang terlalu banyak boleh memburukkan lagi gejala diabetes anda. Durian mengandungi gula sederhana (sukrosa, fruktosa dan glukosa) sehingga dapat meningkatkan kadar gula dalam darah anda. Peningkatan ini juga cenderung lebih tinggi daripada buah-buahan "manis" lain, seperti pisang atau mangga.

3. Pertambahan berat badan

Sekiranya anda menjalani diet atau mengawal pengambilan kalori untuk mengekalkan berat badan anda, pesta menuai durian pada hujung minggu mungkin bukan keputusan yang tepat. Seperti disebutkan di atas, kalori dan karbohidrat yang terkandung dalam durian sangat tinggi. Satu kilogram buah durian bersaiz sederhana umumnya mengandungi hampir 1,500 kalori, sehingga pengambilan kalori satu durian sahaja cukup untuk hampir 70 peratus keperluan kalori harian tubuh.

Walaupun durian bukan satu-satunya suspek kenaikan berat badan dalam skala, pengambilan kalori berlebihan jangka panjang dapat meningkatkan risiko berat badan berlebihan, bahkan gemuk. Sebaliknya, kelebihan berat badan yang tidak terkawal dapat memicu anda untuk mengembangkan penyakit degeneratif, seperti penyakit jantung, diabetes, strok, Alzheimer, hingga gagal jantung.

Makan durian boleh menyebabkan kematian (jika dimakan dengan minuman keras)

Istilah durian mabuk mesti tidak asing lagi bagi peminat buah berduri ini, kerana durian dikatakan mengandungi alkohol. Jiran ini berbisik salah. Buah durian sama sekali tidak mengandungi alkohol, jadi pastinya tidak akan membuat anda benar-benar mabuk seperti minuman keras.

Tetapi akan menjadi kisah yang berbeza jika anda memakan buah durian semasa minum minuman keras. Selain mabuk (dari alkohol yang anda minum), makan durian semasa minum alkohol sebenarnya boleh menyebabkan kekejangan perut ringan hingga teruk - keparahannya bergantung pada berapa banyak durian dan alkohol yang anda makan.

Namun, itu bukan satu-satunya bahaya durian untuk kesihatan jika dimakan ketika minum minuman keras. Gabungan kedua-duanya bahkan boleh menyebabkan kematian dalam beberapa kes. Ini kerana durian mengandungi sebatian sulfur yang disebut diethyl disulfide yang dapat menghalang kerja enzim aldehid dehydrogenase (ALDH) di hati yang berfungsi memecah alkohol. Tambahan, durian sudah tinggi kalori, jadi menambahkan alkohol akan menyukarkan perut dan hati untuk mencerna makanan. Ini boleh menyebabkan gejala mabuk berlebihan.

Tahap alkohol dalam darah yang gagal dipecahkan oleh badan kerana dihambat oleh durian akan berubah menjadi sangat toksik. Anda boleh menjadi sangat keliru, tidak responsif, mengalami sesak nafas, dan bahkan kehilangan kesedaran kerana koma. Selain itu, walaupun durian tidak mengandungi kolesterol dan lemak jenuh, memakan durian tetap dapat meningkatkan tekanan darah.

Tahap alkohol yang terlalu tinggi dalam badan boleh menyebabkan tekanan darah anda melonjak melebihi had. Hipertensi kemudian meningkatkan risiko anda mengalami serangan jantung, strok, atau kegagalan jantung kongestif.

Tahap alkohol darah yang berlebihan juga dapat melemahkan otot jantung, yang juga akan mempengaruhi paru-paru, hati, otak, dan sistem organ lain di dalam badan. Tahap alkohol yang terlalu tinggi dalam darah dapat menyebabkan kerosakan otak kekal dan menyebabkan jantung berdegup tidak normal (aritmia jantung), yang telah dikaitkan dengan kematian mendadak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found