Keibubapaan

Agar kualitinya terjaga, fahami cara menyimpan makanan pejal ini

Pemilihan bahan dan pembuatan makanan pejal untuk bayi tidak lengkap sekiranya tidak disertakan dengan kaedah penyimpanan yang betul. Tidak kira seberapa baik kualiti ramuan yang anda pilih dan tidak kira betapa hebatnya teknik memasak padatan bayi, tentunya hasilnya kurang optimum sekiranya kaedah menyimpannya tidak sesuai.

Tidak perlu bingung, mari kita fahami dan terapkan cara menyimpan makanan pelengkap bayi agar kualiti nutrien di dalamnya terjaga, ayuh!

Kepentingan mengetahui bagaimana membuat dan menyimpan MPASI anda sendiri

Selepas menyusu, bayi perlahan-lahan mula mengenali makanan pejal sementara masih diberi susu ibu atau susu formula.

Ketika bayi mula belajar makan makanan pelengkap (MPASI), ibu bapa biasanya mempertimbangkan jenis makanan yang sesuai untuk si kecil.

Pemilihan dan pemberian makanan bayi bukan hanya bertujuan untuk membuatnya kenyang, tetapi juga membantu memenuhi keperluan pemakanan bayi setiap hari.

Selain memilih jenis atau ramuan makanan, cara menyimpan makanan pelengkap bayi tidak kurang pentingnya untuk diberi perhatian.

Jadi, apabila menu makanan pelengkap, baik menu campuran dan menu makanan pelengkap tunggal, diberikan mengikut jadual makanan pelengkap bayi, kualitinya akan terjaga.

Proses pembuatan dan penyimpanan makanan pejal bayi pada dasarnya tidak sukar. Sebenarnya, anda sebenarnya boleh membeli MPASI segera di pasar raya terdekat atau memproses MPASI sendiri.

Kedua-dua bentuk makanan pelengkap sama baiknya, jadi anda hanya perlu menyesuaikannya dengan citarasa dan keperluan bayi.

Sebelum memproses sendiri dan melaksanakan cara menyimpan makanan pejal, ketahui kelebihan dan kekurangan membuat makanan pejal bayi anda sendiri.

Kelebihan membuat pepejal bayi anda sendiri

Sebilangan ibu bapa mempunyai pelbagai alasan mengapa mereka lebih suka membuat makanan bayi sendiri, iaitu:

 • Ibu bapa tahu dengan tepat apa yang bayi mereka makan.
 • Walaupun tidak selalu, makanan bayi buatan sendiri biasanya dianggap lebih menjimatkan daripada makanan segera yang dibeli di kedai.
 • Ibu bapa boleh memilih buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan lain untuk dijadikan makanan tambahan haluskan, dan jangan bergantung pada perisa yang disediakan oleh pengeluar makanan bayi.
 • Bayi akan terbiasa makan makanan yang dimakan oleh ahli keluarga lain, tetapi dalam bentuk yang berbeza.
 • Pepejal bayi boleh bertahan lama selagi anda menyimpannya mengikut peraturan.

Kekurangan makanan bayi buatan sendiri

Berikut adalah beberapa faktor kelemahan yang sering membuat ibu bapa menyerah untuk membuat makanan bayi mereka sendiri, iaitu:

 • Masa. Ibu bapa memerlukan masa untuk membuat dan menyediakan sebahagian kecil makanan bayi. Sudah tentu menggunakan makanan yang sudah dikemas dapat menjimatkan banyak masa.
 • Kemudahan. Dos makanan bayi yang dibungkus mesti diukur dengan tepat sehingga dapat segera dihidangkan.
 • Penyimpanan. Makanan bayi buatan sendiri biasanya tidak bertahan selagi pepejal segera.

Kelemahan lain dari makanan pelengkap bayi yang diproses sendiri adalah bahawa ia mesti disejukkan sehingga boleh memenuhi peti sejuk.

Ini tentu menjadi lebih sukar apabila anda membuat banyak porsi sebelumnya atau tidak mempunyai ruang simpanan yang mencukupi.

Sedangkan makanan bayi atau pepejal segera yang dibungkus tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk kecuali setelah dibuka.

Bagaimana cara menyimpan pepejal bayi yang betul?

Cara membuat makanan bayi untuk setiap ibu bapa tentu saja tidak sama, begitu juga cara menyimpan MPASI.

Terdapat ibu bapa yang lebih suka membuat makanan bayi sedikit demi sedikit atau baru dibuat pada setiap hidangan atau sekali sehari.

Namun, ada juga yang membuat makanan bayi dalam jumlah yang mencukupi sehingga dapat disimpan untuk beberapa waktu yang akan datang.

Sebenarnya, tidak ada yang betul atau salah dari dua pilihan tersebut. Sebenarnya, ketika merancang untuk membuat pepejal bayi dalam bahagian yang agak besar, anda tidak perlu risau bagaimana menyimpan makanan ini.

Agar lebih tahan lama dan kualitinya terjaga, gunakan cara yang betul untuk menyimpan pepejal bayi dengan meletakkannya di dalam bekas simpanan khas.

Bekas simpanan atau juga dipanggil bekas makanan adalah salah satu peralatan pepejal pelengkap yang berguna untuk menyimpan makanan.

Terdapat pelbagai jenis bekas simpanan dengan pelbagai ukuran sehingga dapat disesuaikan dengan keperluan anda.

Anda boleh meletakkan bekas simpanan MPASI ini di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku untuk mengekalkan ketahanannya.

Oleh itu, apabila tiba masanya untuk memberikannya kepada bayi, anda boleh segera memprosesnya mengikut bahagian yang telah dipisahkan sebelumnya.

Penting untuk menyediakan dan menghidangkan pepejal bayi dari makanan yang sebelumnya disimpan mengikut bahagian.

Elakkan meletakkan terlalu banyak bahagian makanan pejal sehingga ia ditinggalkan oleh si kecil. Dilancarkan dari Cleveland Clinic, sisa makanan ini dapat mencetuskan pertumbuhan bakteria dalam makanan bayi dan menjadikan kualitinya merosot.

Sebaik-baiknya, pepejal bayi buatan sendiri tidak boleh dibiarkan pada suhu bilik dalam jangka masa yang lama. Sebaiknya buang makanan bayi ketika berada pada suhu bilik lebih dari dua jam.

Cara menyelamatkan MPASI yang memerlukan perhatian

Cara menyimpan makanan pejal bayi yang baik dan betul sebenarnya tidak sukar. Dengan catatan, anda memahami peraturan penyimpanan makanan bayi ini.

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), cadangan menyimpan makanan pelengkap bayi adalah seperti berikut:

 • Simpan makanan seperti daging, ikan, telur, susu, pasta, dan sayur-sayuran di dalam peti sejuk pada suhu kurang dari 5 darjah Celsius.
 • Simpan daging dan ikan di dalam bekas plastik dan letakkan secara berasingan dari makanan yang dimasak dan bahan-bahan yang siap dimakan.
 • Semua makanan mesti disimpan mengikut arahan penyimpanan pada bungkusan.
 • Elakkan memproses dan menghidangkan makanan yang telah tamat tarikh luputnya.
 • Makanan yang harus didinginkan tidak boleh diberi makan atau diproses ulang setelah berada pada suhu bilik selama dua jam atau lebih.
 • Makanan dicairkan dari peti sejuk beku dan peti sejuk mesti diproses dengan segera.
 • Makanan beku yang telah dimasak tidak boleh dibekukan semula.
 • Pisau dan papan pemotong yang berasingan untuk makanan yang dimasak dan mentah, terutama daging, ikan, ayam.
 • Makanan yang dimasak disimpan pada suhu bilik tidak lebih dari 2 jam.

Usahakan selalu meletakkan pepejal bayi di dalam bekas kedap udara kemudian terbiasa menyimpannya di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku sebagai cara yang betul.

Tidak seperti makanan pejal atau makanan pejal bayi yang diproses oleh anda sendiri, makanan pejal segera tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk selagi belum dibuka.

Jangan lupa panaskan semula pepejal yang disimpan sebelum tiba masanya bayi makan dan biarkan mereka sejuk sedikit sebelum disajikan.

Adakah anda perlu menambahkan perasa ke MPASI?

Sebelum menggunakan kaedah penyimpanan MPASI yang betul, tidak perlu menambahkan bumbu semasa pemprosesan MPASI bayi.

Perasa seperti gula, garam, atau micin untuk bayi boleh ditambahkan ke makanan untuk menambah rasa.

Sebenarnya, penambahan rempah-rempah ini biasanya dapat memudahkan bayi makan sehingga mereka lebih bersemangat untuk memakan makanan mereka.

Keinginannya untuk makan dengan penuh nafsu secara tidak langsung dapat mengelakkan bayi daripada mengalami masalah pemakanan.

Manakala madu untuk bayi tidak boleh diberikan sebelum usia 12 bulan atau 1 tahun. Walau bagaimanapun, anda boleh menggantikan madu dengan menambahkan keju untuk bayi atau jus buah untuk bayi untuk meningkatkan rasa makanan.

Selain sedap, keju dan jus buah juga mengandungi pelbagai nutrien untuk memenuhi keperluan harian si kecil, termasuk vitamin untuk bayi.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found