Kesihatan kulit

Jangan salah, ini adalah 5 perbezaan antara Rosacea dan jerawat biasa

Rosacea adalah penyakit kulit wajah yang dicirikan oleh munculnya bintik-bintik merah dan jerawat. Jerawat rosacea kadang-kadang mengandungi nanah dan sering disalah anggap sebagai jerawat, tetapi ada beberapa perbezaan antara keduanya.

Apakah perbezaan antara rosacea dan jerawat?

Rosacea dan jerawat adalah kedua-dua keadaan yang menyerang pori-pori kulit. Kedua-duanya boleh menyebabkan benjolan dengan bentuk yang serupa sehingga mereka sering keliru antara satu sama lain.

Walau bagaimanapun, anda perlu menyedari perbezaan antara kedua-dua keadaan ini agar tidak dilayan dengan tidak betul. Berikut adalah beberapa perbezaan antara keduanya:

1. Bentuk dan penampilan

Perbezaan yang mencolok antara rosacea dan jerawat adalah dari segi bentuk dan penampilannya. Secara umum, rosacea kelihatan seperti ruam merah di hidung, pipi, dahi, dan dagu. Malah, ruam kemerahan ini juga muncul di telinga, dada, dan belakang.

Jerawat pada umumnya berbentuk benjolan dengan tepi kemerahan. Jerawat itu sendiri boleh berlaku di mana sahaja, tetapi terutama di kawasan badan yang menghasilkan banyak minyak, seperti muka, dahi, dada, punggung, dan bahu.

2. Jenis dan gejala yang menyertainya

Perbezaan lain antara rosacea dan jerawat adalah, kedua-duanya mempunyai pelbagai jenis masing-masing. Rosacea terbahagi kepada empat subtipe dengan simptom masing-masing, iaitu:

 • Rosacea Erythematotelangiectatic : ruam kemerahan dan saluran darah kelihatan lancar.
 • Rosacea phymatous : penebalan kulit dengan tekstur yang menonjol.
 • Rosacea papulopustular : kemerahan, bengkak, dan pelarian seperti jerawat.
 • Rosacea okular : rosacea mata yang menyebabkan mata bengkak, kerengsaan, dan es loli.

Seperti rosacea, jerawat juga terdiri daripada beberapa jenis. Setiap jenis juga mempunyai penampilan dan gejala yang berbeza. Jenis jerawat termasuk:

 • Komedi putih
 • komedo
 • Papules: lebam merah pepejal kecil
 • Pustules: papule benjolan dengan nanah di dalam
 • Nodul: benjolan yang menyakitkan yang berada di bawah permukaan kulit
 • Jerawat kistik: benjolan nanah yang menyakitkan di bawah permukaan kulit

3. Faktor penyebab

Perbezaan lain antara rosacea dan jerawat terletak pada penyebabnya. Tidak diketahui apa yang menyebabkan rosacea. Walau bagaimanapun, faktor berikut dapat meningkatkan risiko anda mendapat rosacea, iaitu:

 • kelainan pada saluran darah muka
 • Mikroba pada kulit adalah H. pylori dan Demodex folliculorum
 • tona kulit ringan
 • sejarah keluarga rosacea

Tidak seperti rosacea, jerawat disebabkan oleh pengeluaran sebum (minyak) yang berlebihan dan penumpukan sel-sel kulit mati yang menyumbat liang. Penyumbatan ini kemudian dijangkiti, menyebabkannya membengkak, memerah, dan akhirnya membentuk jerawat.

4. Pencetus

Perbezaan antara rosacea dan jerawat itulah yang mencetuskannya. Rosacea dicetuskan oleh pelbagai perkara yang mencetuskan aliran darah ke wajah. Contohnya, panas, senaman, cahaya matahari, angin, ubat darah tinggi, tekanan, dan kegelisahan.

Sementara itu, pencetus utama jerawat adalah lonjakan hormon androgen. Hormon ini mencetuskan pengeluaran sebum berlebihan sehingga menyumbat liang. Selain itu, jerawat juga dapat dipicu oleh tekanan, ubat-ubatan yang mempengaruhi hormon, haid, dan diet tinggi gula.

5. Cara pengendalian

Bagi anda yang terdedah kepada rosacea perlu menyedari perbezaan antara keadaan ini dengan jerawat biasa. Kerana, bagaimana menangani kedua-duanya tidak sama.

Rosacea dapat diobati dengan obat kemerahan, antibiotik, isotretinoin, dan terapi untuk mengecilkan saluran darah di wajah.

Anda juga boleh mengurut wajah yang memerah untuk meningkatkan aliran darah.

Sementara itu, ubat untuk jerawat perlu ditentukan berdasarkan keparahannya. Jerawat ringan boleh dirawat dengan krim, gel, dan losyen yang dijual bebas. Walau bagaimanapun, jerawat yang teruk biasanya perlu dirawat dengan asid salisilik, antibiotik kuat, atau suntikan steroid.

Walaupun penampilan dan gejala mereka sangat serupa, rosacea dan jerawat adalah dua keadaan yang sangat berbeza. Anda perlu memahami perbezaannya agar tidak tersilap ketika merawatnya.

Sekiranya anda melihat ruam merah di wajah anda tetapi anda tidak pasti jenisnya, berbincanglah dengan doktor anda.