Pemakanan

Mana Yang Lebih Sihat: Teh Teh atau Teh Tubruk? •

Selain kopi, orang Indonesia memiliki kebiasaan minum teh pada waktu pagi, siang atau hanya bersantai di beranda rumah. Walaupun teh celup saat ini dipilih untuk tujuan praktikal, itu tidak bermakna bahawa terdapat lebih sedikit penggemar teh yang diseduh. Rasa dan aroma yang dianggap lebih enak menjadikan teh yang diseduh menjadi kegemaran ramai orang. Sebenarnya, untuk masalah kesihatan, teh mana yang lebih baik, teh celup atau teh yang diseduh, bukan? Dapatkan jawapannya dalam artikel ini.

Proses pembuatan beg teh dan teh yang diseduh menjadikan kedua teh ini mengandungi antioksidan yang berbeza

Anda akan setuju, jika teh masih terasa enak ketika disajikan hangat atau sejuk. Menurut pakar kesihatan, teh termasuk dalam minuman kaya nutrien yang dapat memberikan banyak manfaat kesihatan.

Terdapat beberapa jenis teh yang boleh anda dapatkan di pasaran. Namun, jenis teh yang biasanya diketahui oleh orang Indonesia ialah teh dan teh celup. Sebilangan orang lebih suka teh celup kerana senang dibuat dan tidak mengganggu anda ketika meminumnya. Walau bagaimanapun, sebilangan besar orang memilih teh yang diseduh kerana mereka berpendapat bahawa ia memberikan rasa yang lebih enak. Sekiranya berkaitan dengan kesihatan, teh mana yang lebih baik?

Beberapa pakar kesihatan mengatakan bahawa sebelum membuat beg teh yang dimasukkan ke dalam beg teh, daun teh harus diproses menjadi potongan kecil. Ini ternyata dapat menjadikan kandungan kafein dalam teh dikurangkan dengan ketara.

Bukan sahaja kandungan kafein lebih rendah, rasa beg teh juga cenderung tidak enak dan semula jadi seperti teh yang diseduh. Menurut pakar teh sendiri, teh yang diseduh biasanya mempunyai aroma dan aroma yang cenderung lebih tajam dan lebih enak, berbeza dengan aroma dan rasa teh celup yang terhad dan bahkan dicampurkan dengan rasa lain seperti melati, vanila, dan sebagainya pada.

Di dalam teh celup itu sendiri, kafein dan katekin cenderung terdegradasi untuk waktu yang lama sehingga kandungan antioksidan dalam teh ini semakin pudar. Penggunaan beg teh juga dapat mengurangkan kandungan katekin dalam minuman ini.

Mengapa teh yang diseduh lebih baik?

Melihat kenyataan ini, maka anda dapat memastikan bahawa teh yang diseduh mempunyai lebih banyak kandungan nutrisi yang baik untuk kesihatan tubuh, jadi lebih baik anda mengutamakan penggunaan berbanding dengan beg teh. Berikut adalah beberapa penjelasan.

  • Perisa. Selain daun teh itu sendiri, dalam teh yang diseduh terdapat juga berbagai jenis daun atau bunga yang menjadikan teh mempunyai rasa dan aroma yang lebih tajam. Walaupun kandungan teh dalam beg teh sangat terhad.
  • Antioksidan. Selain kafein dan katekin yang dapat lama terdegradasi dalam beg teh, kandungan antioksidan dalam beg teh juga dapat memudar. Beg teh juga dapat menyerap katekin sehingga dapat dikatakan bahawa minum teh yang diseduh lebih sihat daripada kantong teh biasa.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found