Gangguan Darah

Pemeriksaan Pranikah: Apa fungsinya dan mengapa penting untuk melakukannya?

Ada rancangan untuk berkahwin dan mempunyai anak selepas itu? Sudahkah anda memeriksa kesihatan dan kesihatan pasangan anda? Ya, menikah bukan hanya mempersiapkan pesta perayaan, tetapi juga mempersiapkan diri, termasuk kesihatan dan pasangan anda sebelum menikah. Atas sebab ini, disarankan agar anda melakukannya pemeriksaan sebelum perkahwinan sebelum berkahwin.

Apa itu pemeriksaan sebelum perkahwinan?

Pemeriksaan pra-perkahwinan atau pemeriksaan kesihatan pranikah adalah satu siri pemeriksaan kesihatan penting yang dilakukan oleh pasangan yang akan berkahwin. Ini dilakukan untuk menguji sama ada terdapat penyakit genetik dan penyakit berjangkit dan berjangkit pada pasangan. Tujuannya, tentu saja, adalah untuk mencegah penularan penyakit kepada pasangan dan anak-anak masa depan.

Mengetahui keadaan pasangan anda dapat membantu anda merancang kesihatan keluarga anda dengan lebih baik. Sebenarnya, langkah-langkah rawatan, perancangan gaya hidup, dan pencegahan penularan penyakit boleh dilakukan sebelum anda mempunyai anak.

Mengapa pemeriksaan kesihatan pranikah penting?

Sebilangan pasangan masih belum menyedari betapa pentingnya pemeriksaan kesihatan pra-nikah. Sebenarnya, pemeriksaan ini sangat membantu dalam mengenal pasti masalah kesihatan dan risiko bagi diri anda dan pasangan.

Pemeriksaan pra-perkahwinan Ia juga berguna untuk mencegah masalah kesihatan, penyakit keturunan, atau batasan pada anak masa depan anda.

Untuk harga pemeriksaan sebelum perkahwinan relatif, bergantung pada ujian apa yang anda lakukan. Walau apa pun harganya, faedah yang diberikan oleh ujian ini tentunya sangat besar untuk anda dan keluarga.

Sebilangan faedah melakukan pemeriksaan sebelum perkahwinan, dalam kalangan yang lain:

  • Mengetahui status kesihatan pasangan anda
  • Mengesan penyakit berjangkit, seperti hepatitis B dan HIV / AIDS
  • Mengesan penyakit atau gangguan genetik, seperti anemia sel sabit, talasemia, dan hemofilia

Salah satu penyakit genetik yang dapat dicegah dengan pemeriksaan ini adalah talasemia. Penyakit ini berlaku apabila sel darah merah tidak dapat menyebarkan oksigen ke seluruh badan dengan betul.

Beberapa gejala yang menunjukkan talasemia dapat meliputi anemia ringan, gangguan pertumbuhan, hingga masalah tulang, bergantung pada keparahan dan jenis talasemia yang diderita.

Penyebab utama talasemia adalah keturunan, jadi bayi yang dilahirkan oleh orang tua dengan masalah hemoglobin mempunyai risiko tinggi untuk menghidap penyakit ini. Tanpa rawatan yang tepat, komplikasi talasemia dapat terjadi, seperti penyakit hati, penyakit jantung, dan osteoporosis.

Beberapa negara di Asia telah membuktikan bahawa pemeriksaan kesihatan pranikah berkesan dalam mengesan kemungkinan mengandung bayi dengan talasemia. Ini ditekankan dalam artikel dari Jurnal Hematologi dan Onkologi Pediatrik Iran .

Ujian jenis apa yang dilakukan pemeriksaan sebelum perkahwinan?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pemeriksaan sebelum perkahwinan adalah siri yang terdiri daripada beberapa jenis peperiksaan. Berikut adalah pelbagai ujian yang akan anda lakukan semasa menjalani peperiksaan ini:

1. Ujian jenis darah

Ini adalah perkara yang mudah, tetapi ia boleh memberi kesan yang sangat penting kepada bayi anda. Sekiranya jenis darah anda tidak sesuai dengan pasangan anda, ia boleh mempengaruhi perkembangan bayi dalam kandungan, atau meningkatkan potensi masalah kesihatan pada anak di masa depan.

2. Ujian keabnormalan darah

Gangguan darah adalah keadaan kesihatan jangka panjang yang boleh mempengaruhi kesihatan kehamilan anda. Bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan gangguan darah lebih cenderung menderita penyakit yang sama.

3. Uji penyakit kelamin

Sangat penting bagi anda dan pasangan anda untuk menjalani ujian penyakit kelamin sebagai sebahagian daripada pemeriksaan sebelum perkahwinan. Sesiapa sahaja boleh mengidap penyakit ini tanpa diduga. Itulah sebabnya mengetahui lebih awal adalah penting untuk membantu merancang kehidupan keluarga anda.

4. Ujian penyakit genetik

Mengetahui sejarah perubatan pasangan anda atau penyakit keturunan pasangan anda dapat membantu anda mengenali pasangan anda dengan lebih baik dan merancang kehidupan keluarga anda. Selain itu, rawatan awal juga dapat dilakukan untuk mencegah penyakit menjadi semakin teruk. Dalam pemeriksaan sebelum perkahwinanUjian ini boleh dilakukan untuk memeriksa diabetes, barah, darah tinggi, penyakit jantung, dan sebagainya.

Siapa yang memerlukan ujian perubatan sebelum berkahwin?

Semua pasangan yang akan berkahwin atau sudah berkahwin dan merancang untuk mempunyai anak tentu perlu melakukan ujian ini. Perkara ini berlaku terutamanya jika satu pasangan mempunyai penyakit keturunan yang berkaitan dengan genetik atau mempunyai sejarah penyakit berjangkit dan berjangkit.

Bukan hanya wanita yang akan menjadi bakal ibu yang perlu melakukan ini pemeriksaan sebelum perkahwinan, tetapi juga lelaki perlu melakukan ini. Sebaiknya datang sendiri dengan pasangan anda semasa melakukan pemeriksaan ini.

Bilakah ujian ini harus dilakukan?

Pemeriksaan pra-perkahwinan anda boleh lakukan dengan pasangan anda beberapa bulan sebelum berkahwin atau selepas berkahwin atau ketika anda merancang untuk mempunyai anak. Dengan begitu, perancangan anda untuk mempunyai anak menjadi lebih matang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found