Pemakanan

3 Jenis Pasta Sihat yang Tidak Membuat Anda Lemak |

Pasta adalah sumber karbohidrat dan boleh menjadi alternatif kepada nasi dan mi. Ini menjadikan sumber karbohidrat harian yang anda makan kurang membosankan. Namun, bagaimana dengan nutrien dalam pasta? Apa jenis pasta yang sihat?

Kandungan nutrien dalam pasta

Pasta yang sering anda temui biasanya pasta yang terbuat dari tepung gandum. Walau bagaimanapun, pasta juga boleh dibuat dari bahan lain, seperti tepung gandum atau beras perang. Itu menjadikan kandungan nutrien dalam pasta bergantung pada ramuan pembuat pasta.

Pasta mengandungi karbohidrat, protein dan kurang lemak. Dalam 100 gram pasta biasa yang terbuat dari tepung gandum, terdapat sekurang-kurangnya 131 kalori nutrien, 25 gram karbohidrat, 5 gram protein, dan 1 gram lemak.

Jumlah kandungan nutrien pasta juga bergantung pada bagaimana anda memasak pasta dan bahan apa yang ditambahkan ke dalam hidangan pasta anda. Banyak produk pasta juga diperkaya dengan zat besi untuk menambah nilai pemakanan pasta.

Jenis pasta yang sihat

Terdapat pelbagai jenis pasta yang boleh anda pilih untuk dimakan. Untuk itu, jika anda ingin makan hidangan pasta yang lebih sihat, anda harus memilih jenis pasta berikut.

1. Pasta gandum

Pasta yang terbuat dari tepung gandum utuh (gandum utuh) mengandungi lebih banyak serat dan nutrien daripada jenis pasta biasa. Ini menjadikan pasta gandum menjadi pilihan pasta yang sihat untuk anda.

Dalam 140 gram pasta gandum, terdapat 6.3 gram serat, 7.5 gram protein, dan 37 gram karbohidrat. Selain itu, pasta gandum juga mengandungi nutrien, seperti vitamin B yang lebih tinggi, kalsium, zat besi, dan magnesium.

2. Pasta gandum (dedak oat)

Pasta jenis ini juga mengandungi serat, protein, dan pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh. Pasta dedak oat dibuat dari gandum, tetapi tidak dari bahagian gandum keseluruhan dan hanya mengambil bahagian luar (dedak gandum).

Oleh itu, kandungan nutrien dalam pasta dedak oat dan pasta gandum juga berbeza. Dalam 100 gram pasta dedak oat Mengandungi 15.4 gram serat, 58 mg kalsium, 5.4 mg zat besi, dan 235 mg magnesium.

Kandungan serat dalam pasta dedak oat jauh lebih tinggi daripada pasta gandum. Walau bagaimanapun, kandungan nutrien dalam dedak oat mungkin tidak lebih daripada sebiji gandum.

Tahu Biji-bijian dan Biji-bijian yang halus, yang manakah sihat?

3. Pasta barli

Barli adalah sejenis biji-bijian yang boleh digunakan untuk membuat pasta. Pasta barli juga tinggi serat.

Dalam 148 gram tepung barli mengandungi 10 gram serat dan 15.5 gram protein. Selain itu, barli juga mengandungi banyak vitamin dan mineral, seperti magnesium, kalium, kalsium, folat, vitamin B6, dan zink.

Perhatikan bahagian semasa anda makan pasta

Walaupun pasta mengandungi banyak nutrien, itu tidak bermaksud anda bebas memakannya dalam jumlah besar. Terutama jika anda menambah ramuan lain ke dalam pasta, seperti daging dan keju. Sebarang makanan yang dikonsumsi secara berlebihan tidak baik untuk tubuh.

Makan pasta dalam kuantiti yang banyak dan dengan penambahan banyak bahan lain sebenarnya dapat melebarkan pinggang anda. Hati-hati, kuncinya adalah pada ukuran bahagian makanan.

Anda hanya boleh mengambil 1 - 1,5 cawan pasta yang dimasak dalam satu hidangan, malah ada yang mencadangkan 0.5 cawan pasta yang dimasak dalam satu hidangan.

Untuk menjadi lebih sihat, jangan lupa menambahkan sayur-sayuran, daging tanpa lemak, ikan, atau kacang ke dalam hidangan pasta anda.