Gigi dan Mulut

Berapa lama venir gigi bertahan sebelum ia pecah dan perlu diganti?

Veneer selalunya merupakan jalan keluar untuk gigi yang retak, kekuningan, atau tidak rata. Walau bagaimanapun, venir tidak berbeza dengan kaedah rawatan estetik lain, yang boleh rosak pada bila-bila masa. Terdapat had masa untuk venir gigi sebelum ia rosak dan perlu diganti.

Berapa lama venir gigi boleh bertahan?

Veneer adalah struktur tipis seperti gigi yang terbuat dari bahan komposit porselin atau resin. Pemasangan venir bertujuan untuk mencantikkan gigi dengan menutup kekurangan dari segi bentuk, warna, panjang, atau ukuran.

Kedua-dua jenis venir mempunyai kelebihan dan kekurangan. Venir komposit biasanya lebih murah dan senang dihasilkan.

Gigi semula jadi juga tidak akan terjejas kerana doktor gigi hanya perlu membentuk venir berdasarkan bentuk gigi anda.

Walau bagaimanapun, venir komposit tidak sekuat venir porselin. Berbanding dengan venir porselin, venir gigi yang diperbuat daripada bahan komposit lebih mudah pecah dan tidak tahan lama. Veneer porselin juga kelihatan lebih semula jadi dan dapat menghilangkan noda dengan baik.

Veneer komposit biasanya berlangsung 3-5 tahun, atau 5-7 tahun jika dijaga dengan betul. Ini bermaksud bahawa anda harus memastikan bahawa gigi dan mulut anda bersih dan kerap mengunjungi doktor gigi sekurang-kurangnya sekali setahun.

Sekiranya anda ingin memasang venir yang lebih tahan lama, venir porselin boleh menjadi pilihan yang tepat. Venir porselin boleh bertahan selama 10-15 tahun. Sebenarnya, sebilangan orang mempunyai venir porselin yang bertahan sehingga 25 tahun.

Walaupun begitu, tidak ada jaminan bahawa venir gigi akan bertahan tanpa pecah sepenuhnya. Ketahanan venir bergantung pada bagaimana anda merawatnya dan seberapa kerap anda memeriksa keadaan venir di doktor gigi.

Cara merawat venir agar tidak cepat rosak

Seiring berjalannya waktu, ketahanan dan kualiti venir akan menurun. Veneer juga dapat pecah dengan lebih cepat kerana kemalangan, impak, dan kebiasaan makan makanan keras.

Selain pecah kerana makanan, kerosakan venir gigi yang juga sering muncul adalah perubahan warna. Veneer sebenarnya seperti gigi semula jadi yang juga dapat berubah warna jika selalu terkena minuman, seperti kopi dan teh.

Itulah sebabnya anda perlu mengetahui cara menjaga venir gigi agar ia tahan lebih lama. Tidak ada kaedah khas yang perlu anda lakukan untuk menjadikan venir lebih tahan lama.

Anda boleh melakukan kaedah mudah berikut:

  • Jaga kebersihan mulut dan gigi dengan menggosok gigi secara berkala, membersihkan jurang antara gigi anda dengan benang gigi, dan berkumur dengan ubat kumur.
  • Jangan buka pembungkusan makanan menggunakan gigi.
  • Jangan menggigit benda keras, seperti ketulan ais, paku, atau pena.
  • Jangan mengunyah gigi depan untuk mengelakkan venir gigi pecah di kawasan itu. Gunakan gigi depan anda hanya untuk memotong makanan lembut.
  • Pakai alat pelindung ketika bersenam atau jika anda sering menggerogoti gigi ketika anda tidur.

Veneer sememangnya merupakan penyelesaian paling berkesan bagi anda yang mempunyai masalah dengan penampilan gigi anda. Walau bagaimanapun, adakah venir bertahan lama atau tidak bergantung pada kebiasaan anda menjaga kesihatan mulut dan gigi.

Seboleh-bolehnya, elakkan pelbagai tabiat dan penggunaan makanan yang berisiko membuat venir gigi rosak. Lawati doktor gigi secara berkala untuk memantau keadaan venir dan mengesan kerosakan seawal mungkin.