Kesihatan

Mengapa Kita Tidak Boleh Minum Air Laut? •

Minum air laut tidak dibenarkan, walaupun anda berada dalam keadaan selamat di laut. Air garam adalah air yang telah dicemari dengan garam dan mineral lain, seperti merkuri atau arsenik. Dan air laut adalah contoh air yang mempunyai kandungan garam yang tinggi. Kepekatan garam dalam badan kurang lebih 75 peratus daripada kandungan air laut. Walaupun air garam yang disiapkan dengan betul dapat berfungsi sebagai sumber air minum atau sebagai sebahagian dari objek pembersih, dan membantu pesakit pasca gegar otak yang menderita tekanan darah tinggi, dalam kebanyakan kes, minum air garam tidak sihat untuk anda.

Kesan minum air laut untuk kesihatan

1. Kekeringan

Garam dapat mengeringkan badan anda, jadi semakin banyak air garam yang anda minum, semakin banyak cecair yang anda hilang. Menurut Pengetahuan Laut, ketika anda minum air laut, air yang sudah ada di dalam badan anda akan dialihkan untuk membantu tubuh mencairkan lebihan garam. Akibatnya, fungsi tubuh yang lain akan mulai menderita kerana kekurangan air dalam sistem anda. Dehidrasi menyebabkan rasa dahaga meningkat, dan juga menyebabkan anda kerap membuang air kecil. Ini berlaku kerana badan anda berusaha membuang lebihan garam. Dengan kekurangan cecair dan pengeluaran air kencing yang berlebihan, masalah dehidrasi akan bertambah teruk.

2. Kegagalan buah pinggang

Ginjal anda bertanggungjawab menyaring lebihan bahan kimia dari darah anda. Apabila anda menelan air garam, anda akan menambah jumlah garam di buah pinggang yang menyaring darah. Oleh itu, buah pinggang harus membuang garam dengan bantuan air dalam jumlah besar. Air dan garam disaring, dan dikeluarkan melalui air kencing anda. Dalam jangka masa penggunaan air laut yang panjang, air berlebihan akan membanjiri buah pinggang, dan ginjal akan mulai pecah. Ini boleh menyebabkan komplikasi serius dan juga kematian.

3. Gejala akut

Dalam beberapa jam minum air garam, anda mungkin mengalami gejala yang berkaitan dengan tahap garam yang tinggi di dalam badan anda, menurut Jurnal Perubatan Barat. Gejala awal boleh dicirikan oleh cirit-birit yang teruk dan tidak hilang. Usus anda hanya dapat menyerap sejumlah garam dalam jangka masa tertentu. Air laut menyebabkan lebihan garam sering tinggal di saluran usus, sehingga air mengalir keluar dari sel dan masuk ke saluran usus. Keadaan ini menyebabkan kandungan usus menjadi berair, dan menyebabkan cirit-birit.

Peningkatan jumlah air kencing yang keluar juga merupakan gejala akut menelan air garam. Garam disaring oleh buah pinggang dengan sejumlah besar air untuk diekskresikan dengan betul. Isi padu air yang banyak ini akan meningkatkan pengeluaran air kencing anda dengan ketara. Kedua-dua gejala ini boleh menyebabkan kehilangan cecair yang sangat membawa maut.

4. Gejala kronik

Pengambilan air garam jangka panjang menyebabkan dehidrasi teruk, yang boleh memberi kesan serius. Badan anda cenderung kehilangan sejumlah besar air secara kronik semasa mencerna air garam. Anda mungkin mengalami halusinasi dan mengigau. Sering kali, anda akan kehilangan kesedaran dan mengalami sawan. Tubuh anda tidak dapat berfungsi tanpa air, dan pada saat anda kehilangan 15% dari jumlah air di dalam badan anda, anda berisiko tinggi untuk koma, kerosakan otak, dan juga kematian.

BACA JUGA:

  • 5 Makanan yang Tidak Boleh Anda Makan Sebelum Bersenam
  • Mengapa Anda Tidak Boleh Membersihkan Telinga Anda dengan Kapas?
  • Senarai Makanan Yang Tidak Harus Diberikan kepada Bayi