Pemakanan

Kebaikan Fluorida dan 7 Sumber Makanan |

Semasa menggunakan ubat gigi, anda mungkin pernah menemui istilah "fluorida" pada bungkusan. Fluorida atau fluorida bukan hanya bahan tambahan ubat gigi, tetapi jenis mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.

Apa fungsi fluorida dan dari mana anda mendapatkan mineral ini? Inilah ulasan penuh.

Apakah fluorida?

Fluorida adalah mineral yang secara semula jadi terdapat di dalam air, batu, tumbuhan, dan tanah. Mineral ini, yang sering disebut sebagai fluor, juga terdapat dalam jenis makanan, makanan tambahan untuk diet, hingga menjadi bahan tambahan untuk minum air.

Di dalam tubuh manusia, fluorida dapat dijumpai pada tulang dan gigi dalam bentuk kalsium fluorida. Mineral ini mendorong pembentukan tulang baru dan menguatkan enamel gigi atau lapisan luar gigi yang keras yang melindungi tisu yang mendasari.

Fluorida adalah mineral yang diperlukan dalam jumlah kecil. Merujuk kepada Kementerian Kesehatan Indonesia, keperluan fluor rata-rata untuk lelaki dewasa adalah 4 miligram sehari. Sementara wanita memerlukan 3 miligram fluorin setiap hari.

Sebilangan besar sumber fluorida berasal dari air yang ditambah dengan mineral ini. Anda juga boleh mendapatkannya dari pelbagai makanan dan minuman yang dirawat dengan air berfluorida.

Beberapa produk untuk penjagaan gigi juga mengandungi fluorida, termasuk ubat gigi dan bilas mulut. Penambahan fluorin untuk produk ini memenuhi tujuan berikut.

  • Melambatkan proses kehilangan mineral dari enamel gigi.
  • Remineralisasi (membentuk semula) enamel gigi yang lemah.
  • Mencegah rongga dan merawat tanda-tanda awal.
  • Menghalang pertumbuhan bakteria jahat di mulut dan gigi.

Kekurangan fluorida boleh menyebabkan enamel gigi menjadi lemah. Akibatnya, gigi mudah berlubang dan karies gigi terbentuk. Risiko osteoporosis juga meningkat kerana tulang lebih cenderung kepada osteoporosis.

Makanan dan minuman yang mengandungi fluorida

Berikut adalah beberapa jenis makanan dan minuman yang merupakan sumber fluorida.

1. Udang

Sebilangan besar sumber fluorida berasal dari makanan laut. Ini kerana fluorida terdapat di air laut dalam bentuk natrium fluorida. Pelbagai jenis haiwan laut, termasuk udang, kemudian menyerap mineral ini dari makanan mereka.

Seratus gram udang segar mengandungi 0.2 miligram fluorida. Selain fluorin, makanan ini juga kaya dengan protein dan pelbagai jenis vitamin. Udang malah mengandungi antioksidan dan asid lemak omega-3 yang bermanfaat untuk kesihatan jantung.

2. Ketam

Seperti udang, ketam juga merupakan sumber makanan laut dari fluorida. Makan beberapa gram daging kepiting dapat membantu memenuhi keperluan fluorida dan mineral penting lain seperti zat besi, zink, dan selenium.

Pilih daging ketam segar yang kaya dengan nutrien tanpa bahan tambahan. Jangan salah anggap daging ketam untuk tongkat ketam. Berbeza dengan ketam segar, tongkat ketam iaitu ikan berdaging putih yang telah diproses secukupnya seperti ketam.

3. Teh hitam

Hampir semua jenis teh mengandungi fluorida, tetapi teh hitam adalah salah satu yang tertinggi. Teh hitam mengalami proses pengoksidaan yang lebih lama sehingga rasanya lebih kuat daripada teh putih, teh hijau, atau teh oolong.

Kandungan fluorida teh hitam mungkin berbeza-beza bergantung pada kandungan fluorida air yang anda gunakan untuk menyeduh teh. Pada jumlah tertinggi, secawan teh hitam dapat mengandungi 1.5 miligram fluorin yang setara dengan 50% dari keperluan harian.

4. Kopi

Berita baik untuk peminat kopi! Minuman dengan rasa dan aroma yang kuat juga merupakan sumber fluorida dan juga teh. Satu cawan kopi mengandungi 0.22 miligram, bersamaan dengan 7.3% daripada keperluan harian mengikut kadar kecukupan pemakanan.

Kandungan fluorida dalam kopi anda boleh menjadi lebih tinggi jika anda menggunakan air paip. Ini kerana air paip mengandungi lebih banyak fluorida daripada sumber air lain.

5. Anggur dan kismis

Anggur adalah sumber fluorida, begitu juga produk turunannya seperti kismis dan arak (arak). Kandungan nutrien kismis lebih tinggi kerana makanan ini berasal dari anggur yang dikeringkan dan dipadatkan.

Secawan kismis seberat 80 gram mengandungi 0.16 miligram fluorida. Jumlah ini kira-kira bersamaan dengan 5.3% daripada keperluan harian orang dewasa. Namun, kismis juga mengandung banyak gula, jadi konsumsilah secara sederhana.

6. Oatmeal

Oatmeal adalah makanan dengan kandungan nutrien yang sangat pelbagai. Makanan ini kaya dengan serat, vitamin, dan pelbagai mineral termasuk fluorida. Kandungan fluorida bahkan dapat dibandingkan dengan kismis.

Semangkuk oatmeal yang dimasak mengandungi 0.16 miligram fluorida. Ingin meningkatkan pengambilan mineral ini? Cuba tambahkan beberapa biji ke dalam oatmeal anda. Jadikannya sebagai makanan untuk sarapan pagi dan lengkap dengan secawan teh hitam panas.

7. Kentang dan nasi

Oatmeal bukan satu-satunya sumber karbohidrat yang mengandungi fluorida, kerana kentang dan beras juga mengandungi mineral ini. Satu kentang sederhana mengandungi 0,08 miligram fluorida atau lebih kurang separuh daripada oatmeal.

Beras juga mengandungi fluorida dalam jumlah yang sama. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan air paip untuk memasak, kandungan fluor dalam beras yang dimasak mungkin lebih tinggi daripada bahan mentah.

Fluorida aka fluorida adalah mineral yang diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kesihatan tulang dan gigi. Kekurangan mineral ini dapat meningkatkan risiko kerosakan gigi dan rongga serta osteoporosis.

Sebilangan besar orang sudah dapat memenuhi keperluan fluorida mereka kerana sumber air di rumah mengandungi mineral ini. Walaupun begitu, anda masih boleh makan makanan yang mengandungi fluorida untuk mendapatkan pelbagai nutrien.