Kesihatan wanita

Makan Nanas Membuat Rasa Vagina Manis, Benarkah?

Banyak mitos kanan dan kiri berpendapat bahawa vagina wanita semestinya mempunyai rasa dan aroma yang enak, salah satunya adalah dengan memakan nanas untuk menyajikan sensasi rasa manis air mani.

Masih sedikit kajian ilmiah yang dikhaskan untuk mengkaji kesan pengambilan makanan dan minuman tertentu pada aspek fizikal kehidupan seks seseorang, tetapi tidak ada beberapa anekdot yang beredar di masyarakat mengenai kesan nanas terhadap prestasi dan penampilan faraj wanita. Terdapat juga banyak kebaikan dan keburukan yang mengelilingi mitos klasik ini.

Jadi, adakah benar bahawa makan nanas boleh membuat rasa vagina anda manis?

Apa yang mempengaruhi bau faraj?

Faraj yang sihat secara semula jadi akan mempunyai pH yang berasid secara semula jadi, serta koloni bakteria baik yang tugasnya adalah untuk menangkis jangkitan dan menjaga agar ekosistem vagina sentiasa selaras. Oleh itu, organ seks anda hanya akan mempunyai satu jenis bau dan bau: seperti vagina. Alat kelamin manusia yang sihat dan normal, termasuk zakar, tidak boleh mengeluarkan bau yang harum seperti kebun bunga atau buah segar, tidak kira apa kata iklan sabun pembersih organ seks di media massa.

Dilaporkan dari Elite Daily, vagina pada umumnya akan memiliki rasa yang tidak begitu masam, tetapi sedikit astringen, kerana gabungan pH dan kumpulan bakteria yang sihat. Faraj kadang-kadang boleh mempunyai rasa dan bau logam kerana tahap asid yang tinggi, terutama sebelum, semasa dan selepas haid anda.

Namun, jangan risau. Setiap wanita akan mempunyai bau dan rasa yang tersendiri dan unik, berbeza antara satu sama lain. Ini dipengaruhi oleh banyak perkara yang boleh mempengaruhi dan dipengaruhi oleh keseimbangan pH vagina, termasuk pelincir semula jadi tubuh, cecair badan yang dikeluarkan ketika terangsang atau terangsang, keringat, dan diet.

Ringkasnya, kemungkinan besar tidak ada yang salah dengan bagaimana vagina anda berbau atau mengeluarkan keputihan - kecuali jika anda mempunyai jangkitan bakteria.

Adakah makan nanas mempengaruhi rasa faraj?

Ada yang berpendapat bahawa makan nanas dan buah-buahan lain dapat menjadikan air mani anda terasa lebih manis, dan beberapa makanan yang berbau kuat mungkin mempunyai kesan yang sebaliknya. Mitos ini tidak sepenuhnya salah.

Bau badan sangat penting untuk merangsang rangsangan. Pakar seks Timaree Schmidt mengatakan bahawa secara naluri, manusia dapat mengesan tahap kesihatan, hormon, dan bahkan persamaan kromosom pasangan mereka untuk mengesan sama ada mereka boleh menjadi pasangan yang sesuai, hanya dari bau badan.

Air mani, serta cecair badan lain termasuk cairan vagina, mewakili kesihatan diri secara umum. Anda akan dapat melihat kesan apa yang dimakan oleh badan dengan memperhatikan apa yang dikeluarkan oleh badan. Semua cecair badan boleh dipengaruhi oleh cara anda menguruskan pengambilan makanan dan gaya hidup harian anda. Contohnya, makan banyak makanan yang berbau kuat, seperti rempah, bawang putih, dan daging merah, dapat mendorong tubuh anda mengeluarkan bau busuk. Begitu juga, merokok atau minum alkohol dalam jumlah besar dapat merosakkan tahap pH semula jadi di dalam vagina.

Apa yang perlu difahami, hasilnya tidak akan segera diperoleh dan tidak semestinya berkesan untuk semua orang. Makan nanas sebelum melakukan hubungan seks hanya untuk mendapatkan prestasi faraj yang diinginkan tidak akan dapat mengeluarkan lemak, racun, dan minyak dari sepiring nasi padang ketika makan malam sebelumnya. Perubahan rasa ini hanya akan berlangsung beberapa hari kerana keseimbangan hormon semula jadi tubuh anda akan kembali normal dari masa ke masa.

Untuk mendapatkan rasa dan bau vagina yang "kekal", anda perlu mengubah diet dan pengambilan makanan secara keseluruhan, bukan hanya satu pinggan nanas sebagai persediaan untuk melakukan hubungan seks. Diet yang seimbang, minum banyak air, mendapatkan cukup serat, dan menjaga kebersihan vagina dapat membantu tubuh anda mengatur kelangsungan hidup bakteria baik di saluran pencernaan dan kawasan intim anda.

Sekiranya anda melihat bau yang pelik dan menyengat yang berbeza dari biasanya, ini mungkin disebabkan oleh jangkitan. Segera berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang diperlukan, kerana tentunya sekilo nanas tidak akan dapat menolong bau ini.

BACA JUGA:

  • Tumbuh-tumbuhan membuat libido lelaki meningkat dengan pantas?
  • Wanita mengalami kesukaran untuk orgasme, mengapa?
  • Keperawanan dan selaput dara adalah dua perkara yang tidak berkaitan