Kesihatan

Tangan dan Kaki Sejuk? Inilah Petua untuk Mengatasinya

Tersekat di bilik berhawa dingin dalam jangka masa yang lama boleh membuatkan tangan dan kaki anda menjadi sejuk. Selalunya keadaan ini menyebabkan rasa tidak selesa kerana tangan dan kaki anda terasa kaku ketika anda akan menggunakannya untuk aktiviti. Jangan risau. Pelbagai cara di bawah ini boleh menjadi rujukan untuk menghangatkan tangan dan kaki yang sejuk.

Mengapa tangan dan kaki saya sejuk?

Tangan dan kaki yang sejuk adalah reaksi badan yang normal apabila terdedah kepada suhu yang lebih sejuk. Suhu sejuk menjadikan saluran darah di beberapa bahagian badan, seperti tangan dan kaki, menyempit.

Keadaan ini menyebabkan pengurangan aliran darah ke kawasan tersebut. Selain itu, tangan dan kaki paling jauh dari organ pengepam darah, iaitu jantung. Kesannya, bahagian ini akan terasa lebih sejuk daripada bahagian badan yang lain.

Dalam kes yang melampau, kaki dan tangan yang sejuk boleh menjadi tanda bahawa anda menghidap penyakit Raynaud. Penyakit Raynaud adalah keadaan di mana arteri kecil yang membawa darah ke kulit menjadi sempit, menyekat peredaran di kawasan seperti jari, jari kaki, dan telinga.

Petua untuk memastikan tangan dan kaki sejuk anda tetap hangat

Berikut adalah beberapa langkah mudah yang boleh anda cuba untuk memanaskan tangan dan kaki yang sejuk:

1. Pakai stoking dan selipar

Memakai stoking bulu tebal dapat membantu menghangatkan kaki anda yang sejuk. Sekiranya melangkah ke lantai menjadikan kaki anda lebih sejuk, anda boleh memakai selipar khas di dalam rumah.

2. Pakai sarung tangan

Selain kaus kaki, anda juga memerlukan sarung tangan untuk menghangatkan tangan dan kaki yang sejuk. Pilih sarung tangan dengan kualiti yang baik. Bukan hanya menjaga tangan anda hangat, sarung tangan berkualiti baik biasanya mempunyai ketahanan yang tahan lama.

Anda boleh memilih sarung tangan yang mempunyai ciri khas kalis air atau kalis air. Dengan begitu, anda tidak akan merasa sejuk kerana tangan anda dilindungi secara maksimum.

Anda juga boleh menggunakan sarung tangan bulu. Sarung tangan jenis ini lebih panas daripada yang diperbuat daripada polipropilena atau Capilene.

3. Minum teh rempah

Rempah-rempah seperti kapulaga, halia, bawang putih, dan kayu manis secara semula jadi dapat menaikkan suhu badan anda. Bukan hanya itu, rempah-rempah ini juga menyihatkan kerana diperkaya dengan nutrien dan antioksidan yang meningkatkan kekebalan tubuh yang sesuai untuk dimakan ketika cuaca sejuk.

Semua rempah ini boleh diproses menjadi sup atau secawan minuman suam. Agar suhu badan lebih panas, anda boleh langsung mengunyah halia mentah atau bawang putih daripada harus diproses terlebih dahulu.

4. Minum teh panas

Pada siang hari, tidak ada salahnya menghirup secawan teh suam untuk menghangatkan tangan dan kaki yang sejuk. Terutama jika anda minum teh matcha. Sebabnya, teh matcha mengandungi antioksidan yang dapat membantu meningkatkan metabolisme tubuh ketika sedang sejuk. Sekiranya anda tidak menyukai rasa teh matcha, anda boleh menggantinya dengan teh lain yang anda suka.

Selain minum teh panas, kaldu tulang juga bagus untuk dimakan ketika anda merasa sejuk. Dipetik dari laman Kesihatan Wanita, bukan hanya dapat menghangatkan tubuh anda, kaldu tulang juga kaya dengan magnesium dan kolagen yang sangat baik untuk otot dan kulit anda.

5. Berjalan kaki sebentar

Biasanya tangan dan kaki sejuk kerana anda duduk terlalu lama di bilik berhawa dingin. Setiap 30 minit, cuba bangun dari tempat duduk anda dan cuba berjalan-jalan sebentar di luar. Dengan menggerakkan badan anda, aliran darah anda akan kembali normal. Kesannya, badan anda akan terasa lebih panas.

Oleh itu, cubalah berjalan-jalan setiap kali anda mula merasa sejuk di tangan dan kaki anda.

6. Gunakan botol air panas

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur kerana kaki anda terlalu sejuk, anda boleh meletakkan pemanas pada kaki anda.

Kaedah mudah lain yang boleh anda cuba tanpa membeli termos adalah dengan mengisi botol plastik dengan air panas dan membungkusnya dengan tuala nipis. Letakkan botol di tangan atau kaki yang sejuk. Selain pemanasan, kompres hangat juga dapat menenangkan otot yang terasa sakit setelah seharian melakukan aktiviti.