Kesihatan

Sakit Lengan Selepas Suntikan? Sebab dan Cara Mengatasi •

Ramai yang mengatakan sakit apabila jarum disuntik seperti digigit semut. Memang pada masa itu kesakitan hanya sebentar, tetapi setelah suntikan, tidak sedikit orang mengadu bahawa lengan mereka sakit. Kesakitan selepas suntikan bahkan boleh berlangsung berjam-jam hingga berhari-hari. Jadi, mengapa, ya, lengan boleh terasa sakit selepas suntikan?

Mengapa lengan sakit selepas suntikan?

Sebilangan besar orang takut suntikan kerana mereka tidak mahu merasakan kesakitan. Kesakitan dan kesakitan selepas suntikan sebenarnya adalah kesan sampingan dari prosedur perubatan.

Ia juga bergantung pada jenis ubat yang disuntik ke dalam badan. Sekiranya anda baru mendapat suntikan vaksin, rasa sakit biasanya akan berlangsung hingga satu atau dua hari.

Reaksi ini adalah reaksi alergi yang biasanya menyebabkan gejala, seperti gatal, kemerahan, atau pembengkakan kulit. Tetapi tenang, reaksi ini dapat hilang dengan sendirinya, dari masa ke masa.

Menurut American Lung Association, sakit lengan dan sakit yang memancar ke otot setelah suntikan vaksin biasanya disebabkan oleh sistem imun yang aktif pada masa itu. Ini berlaku kerana vaksin sebenarnya mengandungi virus yang tidak aktif.

Walaupun virus itu tidak aktif, ia mencetuskan reaksi sistem imun untuk menghasilkan pelbagai antibodi. Nah, apabila antibodi cuba melawan virus 'mati', tindak balas alahan biasanya akan muncul.

4 cara mengatasi kesakitan selepas suntikan

Sekiranya tangan anda benar-benar sakit selepas suntikan, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan.

1. Suntikan di lengan yang jarang anda gunakan

Sebelum suntikan, ada baiknya jika anda meminta suntikan vaksin atau suntikan untuk rawatan yang dilakukan pada lengan yang anda gunakan lebih jarang untuk melakukan aktiviti. Tujuannya, untuk mengurangkan rasa sakit di lengan selepas suntikan.

Contohnya, jika anda menggunakan tangan kanan lebih kerap untuk aktiviti, seperti menulis, memandu, makan, dan pergerakan aktif yang lain, anda harus meminta doktor atau jururawat anda menyuntik tangan kiri anda.

Ini harus dilakukan kerana jika suntikan diberikan pada tangan yang digunakan untuk melakukan pelbagai aktiviti aktif, dikhuatiri otot anda akan terasa lebih sakit.

Juga, cubalah mengurangkan ketegangan atau tekanan pada tangan yang menerima suntikan dan lakukan gerakan tangan yang perlahan dan perlahan sehingga anda membantu menyebarkan vaksin ke seluruh bahagian badan anda.

2. Memampatkan

Walaupun reaksi alergi ini dapat hilang sendiri setelah satu hingga dua hari selepas memberikan suntikan, tidak ada salahnya jika anda memampatkan kawasan di sekitar lengan yang terasa sakit selepas suntikan.

Kompres kawasan tangan yang menerima suntikan dengan tuala bersih yang telah dibasahi dengan air suam atau sejuk. Ini dipercayai dapat mengurangkan reaksi alahan di kawasan sekitar suntikan seperti membakar lengan, kemerahan kulit, hingga bengkak.

3. Gunakan ubat penahan sakit

Untuk mengurangkan kesakitan selepas suntikan, anda boleh menggunakan ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen. Ibuprofen dapat membantu dengan sakit otot di lengan yang sakit selepas suntikan.

Ambil ibuprofen sekurang-kurangnya dua jam sebelum terkena tembakan di lengan anda. Selepas itu, cuba tekan lengan anda dan ambil dos ibuprofen jika masih sakit setelah menerima suntikan.

4. Berjumpa doktor

Reaksi alahan pada lengan selepas suntikan adalah kesan sampingan yang paling biasa. Iaitu, ini sangat semula jadi dan tidak berbahaya.

Namun, jika anda merasakan reaksi alergi anda berbeza, cuba tandakan bahagian tangan anda yang kemerahan atau bengkak.

Sekiranya bertambah besar atau rasa sakit tidak hilang setelah berhari-hari, hubungi doktor anda dengan segera.